Ako “vzniká” BIO mäso – Naše plemená

Ekofarma Važec - zvieratá

Na Ekofarme Važec chováme plemeno Limousine, snahou však je, prešľachtiť ho na Aberdeen Aangus, generačný interval je 3-4 roky. „V jeseni 2017 sme začali s prirodzeným krížením plemena býka Limousine na Aberdeen. Toto rozhodnutie na prechod k tomuto mäsovému typu však nie je náhodné, je totiž veľmi vhodné na steaky a suché zretie.

Limousine je plemeno vyšľachtené v kontinentálnej Európe. Má výborné osvalenie, teda veľa kvalitného mäsa, vykrmuje sa tiež do vyšších porážkových hmotností. Tieto býky sú charakterizované nízkym podielom tuku, čo podmieňuje slabšie mramorovanie. Matky mávajú veľký materinský pud, ochraňujú svoje mladé, ktoré sa odoberajú až v 7 mesiacoch.

Aberdenn angus je plemeno s pôvodom vo Veľkej Británii. Nemá extrémne osvalenie, ani nie je vhodné na výkrm do vyšších porážkových hmotností, keďže dochádza k skoršiemu ukladaniu telesného tuku. A práve vyšší podiel tuku spôsobuje charakteristické intenzívne mramorovanie, z čoho dôvodu je veľmi žiadané nielen v Anglicku, ale aj v USA, Kanade, Austrálii, Argentíne, Brazílii, Japonsku. Matka má oveľa ľahšie pôrody, býk je od narodenie bezrohý, oveľa pokojnejší, a teda menej temperamentný, anglický. Na farme vo Važči máme červenú formu, čo znamená, že tuk sa ukladá do mäsa, nie medzi mäso, steaky z neho sú veľmi šťavnaté.

Výnimočné a kvalitné mäso však neostane skryté pred zrakmi zákazníkov. V našom novom show roome vedľa bitúnku bude môcť každý sledovať za sklom zretie tohto mäsa v polovičkách, a dokonca si vybrať, ktorú časť mu má mäsiar odrezať a následne predať.

Prečítajte si o tom, čo je vlastne BIO mäso

Pokračovať na článok