Chilli con carne

SUROVINY
1 lyžicu oleja
1 veľkú cibuľu
1 čerstvú červenú papriku
2 strúčiky cesnaku
1 kopcovitú lyžicu pálivého chilli (alebo 1 lyžičku, ak chcete jemnejšie pokrm)
1 lyžicu mletej sladkej papriky
1 lyžicu mletej rasce
500 g mletého hovädzieho mäsa
300 ml hovädzieho vývaru
400 g konzervovaných paradajok
½ lyžice sušenej majoránky
2 lyžičky paradajkového pretlaku
400 g sterilizovaných červených fazúľ
soľ a čerstvo mleté čierne korenie

NÁŠ TIP:
2 lyžice cukru alebo kostička tmavej čokolády (pozri nižšie)

POSTUP

Pripravte si zeleninu. Nakrájajte cibuľu na kocky. Papriku rozpoľte, zbavte jadrovníka, opláchnite a nasekajte približne na centimetrové kocky. Nakoniec olúpte a nakrájajte cesnak.

Postavte panvicu na stredný plameň. Nalejte do nej olej a nechajte ho minútku alebo dve rozpáliť (na elektrickom sporáku to trvá o trochu dlhšie). Do rozžeraveného oleja vhoďte cibuľu a za pravidelného miešania ju asi päť minút smažte. Mala by zmäknúť a zosklovatieť. Potom prisypte cesnak, kocky papriky, chilli, sladkú papriku a rascu. Za stáleho miešania smažte ešte chvíľu, kým sa všetky vône pekne nepremiešajú.

Trochu stlmte plameň, pridajte do panvice mleté ​​mäso a vareškou sa ho snažte rozdeliť na čo najmenšie kúsky. Počítajte s tým, že olej s cibuľou a korením bude trochu prskať. Asi päť minút rýchlo miešajte tak, aby sa mäso rozdelilo do hrudiek a bolo rovnomerne opečené. Udržujte stredný plameň – mäso by malo byť do chrumkava usmažené, nie dusené. Ak by ste ho ale smažili príliš sprudka, hrozí, že cesnak zhorkne a prichytí sa ku koreniu.

Do panvice prilejte vývar. To isté urobte s konzervovanými paradajkami. Potom prisypte majoránku, soľ a korenie. Na záver pridajte paradajkový pretlak a všetko ešte raz dôkladne premiešajte. Priveďte zmes do varu, zamiešajte a prikryte pokrievkou. Čo najviac stiahnite plameň a nechajte všetko minimálne dvadsať minút prebublávať. Kľudne aj hodinku. Občas zamiešajte a skontrolujte, či sa omáčka neprichytáva alebo či sa príliš neodparila. Ak áno, pridajte dve lyžice vody a pozrite sa, či ste naozaj stlmili plameň na minimum. Správne podusené chilli con carne by malo byť husté a šťavnaté.

Nakoniec pridajte fazuľu. S pomocou sitka ju zlejte a pridajte do panvice. Celé jedlo pozdvihnete na úplne inú úroveň, ak teraz pridáte cukor alebo čokoládu. Znovu pokrm priveďte do varu a ešte desať minút ho povarte. Ak sa vám zdá omáčka príliš hustá, prilejte trochu vody. Ochutnajte a podľa potreby dokoreňte – je pravdepodobné, že jedlo bude potrebovať viac soli a korenia ako ste čakali. Potom už len odklopte pokrievku a nechajte chilli con carne aspon desať minút odstáť. Vydržte to – je to naozaj dôležité, aby sa chute rozložili a mäso nasiaklo všetky vône.

NÁŠ TIP
Čokoláda – to je váš prekvapivý tromf! Akákoľvek tmavá čokoláda (mliečna i horká) totiž chili con carne razom premení v skutočnú špecialitu. Stačí, keď namiesto lyžice cukru pridáte do hrnca zároveň s fazuľou jeden alebo dva štvorčeky. Ale pozor, neprežeňte to!

Zdieľať článok: