Novinky

Ekofarma Važec _sviečkovica Wellington

16. júla

Sviečkovica Wellington

SUROVINY: 600 g hovädzej sviečkovice vcelku 2 PL dijonskej horčice 500 g šampiňónov 150 g parmskej šunky 1 PL múky 1 rozšľahaný žĺtok 1 balenie lístkového cesta POSTUP: Panvicu rozohrejeme na silnom ohni. Mäso zo všetkých strán ochutíme soľou a korením. Keď je panvica horúca, zmiernime oheň a mäso opečieme zo všetkých strán. Sviečkovicu necháme […]

Čítať
Kvalita mäsa_bio hovädzie_ekofarma Važec

22. mája

Kvalita mäsa

Už pri narodení zvieraťa sa určuje, na čo bude použité. Či pôjde na zabitie, do chovu, na ďalšiu reprodukcia alebo bude slúžiť na mlieko. Zviera sa poráža do 24 mesiacov. Medzi rozhodujúce faktory, ktoré ovplyvňujú kvalitu mäsa pred porážkou patria plemenná príslušnosť, pohlavie, vek, intenzita výživy, hmotnosť a stres pri zabití. Najviac sa dnes, čo […]

Čítať

09. mája

Roastbeef na horčičnom semienku

Príprava roastbeefu je hlavne o odvahe. Buď ho v rúre pečiete krátko a sprudka alebo ho robíte pri nízkej teplote. Ale vždy ide len o jedno – krásne ružový stred. SUROVINY: 1,5 kg vykostenej hovädzej nízkej roštenky 2 ČL horčičných semienok 1 ČL na hrubo zomletej morskej soli 1 ČL čerstvo zomletého čierneho korenia 2 […]

Čítať

18. apr

Zvyky a tradície na Zelený štvrtok

Veľkonočný týždeň, Veľký týždeň alebo pašiový týždeň, vrcholí posvätným trojdním, čiže Zeleným štvrtkom, Veľkým piatkom a Bielou sobotou so slávnosťou vzkriesenia Ježiša Krista a Veľkonočnou nedeľou.  Zelený štvrtok je pomenovaný podľa zelene v Getsemanskej záhrade, kde sa Ježiš modlil a bol zatknutý vojakmi. V tradičnom vidieckom prostredí sa dni veľkonočného týždňa, najmä Zelený štvrtok, spájali […]

Čítať
jahňací chrbát_Ekofarma Važec_bio mäso

17. apr

Jahňací chrbát s javorovým sirupom

Sladkastá chuť po javorovom sirupe krásne kontrastuje s hrubo zomletým čiernym korením. Mäso z chrbta nie potrebné upravovať dlho. Najlepšie je zvnútra ružové a šťavnaté. SUROVINY: 800 g vykosteného a odblaneného jahňacieho chrbátu (kotlety) 1,5 PL extra panenského olivového oleja 1,5 PL javorového sirupu 3 PL trstinového cukru 2 červené cibule pokrájané na hrubšie plátky […]

Čítať