18. máj
SUROVINY 5 PL čerstvej limetkovej šťavy, asi 3 limetky 1/4 šálky chilli omáčky 3 kvapky feferónovej omáčky Tabasco 35 g taco korenia 2 libry flank steak 1 steak, upravený 3/4 šálky cibuľky nakrájanej na 2-palcové kúsky 1/2 šálky vetvičiek koriandra 1 polievková lyžica papriky Jalapeno nasekanej a zbavenej semienok 1 lyžička mletého kmínu 12 uncí […]
Čítať21. apr
SUROVINY 4 sirloin steaky soľ a čerstvé mleté korenie podľa chuti 2 PL dijonskej horčice 2 PL masla 80 ml bourbon 60 ml sójovej omáčky 1 ČL worcestrovej omáčky 80 g hnedého cukru sušená bazalka a rozmarín 160 ml smotany POSTUP Steaky ochutením soľou a korením, odložíme na 20 minút. Potom potrieme dijonskou horčicou. Zohrejeme […]
Čítať29. mar
SUROVINY jahňacie stehno 1 hrsť čerstvej šalvie 1 strúčik cesnaku 1 hrsť čerstvého rozmarínu 1 citrón olivový olej 85 g údenej slaniny POSTUP Predhrejte rúru na 220ºC. Prepichnite kožu pod uhlom ostrým špicatým nožom 6 alebo 8-krát náhodne okolo nohy, potom otvorte zárezy tak, že do nich strčíte prsty, aby ste urobili trochu miesta. Vyberte […]
Čítať09. mar
SUROVINY 1 kg hovädzieho mäsa (stehno alebo hruď) 2 PL olivový olej 4 PL masla 288 g húb 4 mrkvy – olúpané a nakrájané na veľké kúsky 2 póry – iba biele a svetlozelené časti, nakrájané 1 veľká cibuľa, ošúpaná a nasekaná na drobno 4 šalotky – ošúpané a nakrájané na polovice 2 strúčiky cesnaku […]
Čítať23. feb
SUROVINY 200 ml mlieka 1 PL kryštálový cukor 42 g droždie 400 g polohrubá múka 1 žĺtok 1 PL soľ hladká múka na podsypanie 300 g bryndza 200 g maslo POSTUP Na náplň zmiešajte maslo s bryndzou a dajte vychladiť, náplň tak bude v ceste lepšie držať. Do vlažného mlieka nasypte cukor a rozdrobte droždie […]
Čítať17. jan
SUROVINY zvyšná zemiaková kaša 2 PL masla izbovej teploty 2 PL olivový olej 1 veľká cibuľa, nakrájaná 2 stredné mrkvy, olúpané a nakrájané na malé kúsky 500 g mleté hovädzie mäso 3 PL drvených paradajok 1/4 ČL mletá škorica soľ a peper 120 ml pivo (ležiak alebo čierne pivo) 12 ml hovädzí bujón petržlenová vňať […]
Čítať21. dec
SUROVINY 100 ml biely jogurt 500 g hladká múka 250 g maslo alebo stužený tuk 2 bal. vanilkový cukor 1/2 hrnčeka práškový cukor na zlepenie marmeláda na posypanie práškový cukor POSTUP Do misy preosejeme hladkú múku, pridáme vanilkový cukor, práškový cukor, nakrájané maslo izbovej teploty a biely jogurt. Vypracujeme guľôčku, ktorú zabalíme do potravinárskej fólie […]
Čítať05. dec
SUROVINY 1 kg zemiaky 6 lyžíc polohrubej múky slaninu alebo maslo, kyslú smotanu, pažitku, či jarnú cibuľku na dozdobenie POSTUP Očistené zemiaky narežte na kocky a dajte variť do osolenej vody. Keď sú už skoro mäkké, pridajte polohrubú múku a prikryté nechajte prebublať, aby sa múka zaparila. Potom ich sceďte. Nie úplne, trochu vody by […]
Čítať25. nov
Pečenie, praženie, grilovanie, príprava sous-vide alebo pečenie v rúre? Ktorý spôsob prípravy je pre steak najvhodnejší? My vám pomôžeme a uvádzame najbežnejšie spôsoby prípravy steakov. GRILOVANIE Na grilovanie sa hodia steaky, ktoré sú olemované tukom, ako napríklad z roštenky, pretože zostanú chutné a šťavnaté. Mäso vopred potrieme olivovým olejom, ochutíme soľou a čiernym korením a […]
Čítať20. nov
SUROVINY zemiaky olivový olej/maslo soľ bryndza kyslá smotana POSTUP Zemiaky najprv uvarte v šupke do polomäkka. Uvarené a vychladené zemiaky položte na plech, rozpučte ich na placku pomocou pohára. Osoľte, pokvapkajte olivovým olejom, prípadne na ne položte plátky masla a dajte zapiecť do vyhriatej rúry (200 st.) Zemiaky vypnite keď budú do zlatista opečené. Podávame […]
Čítať11. nov
Mäso pozostáva zo svalov. A svaly sú určené na pohyb, niektoré viac ako iné. To platí aj pre svaly hovädzieho dobytka. Zjednodušene povedané, sú dva druhy mäsa: jemné a tvrdé. Mäkké, jemné mäso pochádza zo svalov, ktoré sú málo používané a namáhané, napríklad z chrbta a tvrdé mäso zo svalov, ktoré hovädzí dobytok veľa používa, […]
Čítať28. okt
SUROVINY 1 ks cibuľa 4 strúčiky cesnaku 250 g malé šampiňóny 4 hrste baby špenátu 750 g varené zemiaky v šupke, varný typ B 2 ks menšie vajcia 350 g hrubá múka 150 g anglická slanina 400 g bryndza olej 150 g kyslá smotana soľ, čierne mleté korenie POSTUP Pripravte si náplň. Cibuľu nakrájajte nadrobno, […]
Čítať26. okt
Z AKÉHO DOBYTKA POCHÁDZA NÁŠ STEAK? Hlavný faktor, ktorý ovplyvňuje chuť steaku, je plemeno. Niektoré plemená majú jednoducho viac vnútrosvalového tuku ako iné. Niektoré plemená sa chovajú výhradne na mäso, iné sú určené len na produkciu mlieka (alebo na oboje). Dôležitou súčasťou chuti je tuk. Podľa odborníkov na výživu sa tuk podieľa viac ako tretinou […]
Čítať17. okt
SUROVINY 600 g paradajky zrelé 3 strúčik cesnak 4 ks cuketa 400 g bryndza 10 vetvička oregáno 8 vetvička petržlenová vňať 2 ks vajcia 2 ks mozzarella cca 150 g soľ. mleté čierne korenie POSTUP Paradajky pokrájajte na menšie kúsky, v sitku z nich vyžmýkajte väčšinu vody a rozotrite ich na dno zapekacej misky. Osoľte […]
Čítať31. aug
SUROVINY 2 x 125 g hovädzieho flank steaku 1 červená paprika 150 g ryže basmati ½ zväzku čerstvej petržlenovej vňate (15 g) 3 jarné cibuľky olivový olej 25 g lúpaných pistácií extra panenský olivový olej 1 citrón 2 PL bieleho jogurtu 30 g kravský/ovčí slaný syr POSTUP Papriku položte nad plameň na varnej doske alebo […]
Čítať22. aug
SUROVINY 400 g hovädzieho flank steaku 2 šalátové uhorky 2 červené papriky 2 žlté papriky 3 mrkvy, nakrájané na rezančeky 2 červené cibule, na tenké kolieska 1 menší pór, na tenké kolieska 1 zväzok koriandra, lístky aj stonky nasekané nahrubo 50 g arašidov, nasekaných nahrubo NA DRESING 2 chilli papričky, nakrájané najemno 5 cm kúsok […]
Čítať16. aug
SUROVINY 600 g hovädzie plece 80 g obyčajná údená biela slanina porezaná na kocky 6 strúčikov cesnaku, pretlačených 1 cibuľa posekaná na drobno 2 PL bravčová masť (dá sa nahradiť slnečnicovým olejom) 1 PL hladká múka soľ, čerstvo zomletý peper dusený špenát zemiakové knedlíky POSTUP Rúru predhrejte na 200 stupňov. Mäso osoľte, okoreňte a potrite cesnakom. V […]
Čítať10. aug
Pri steakoch, obzvlášť tých hrubších, používajte mäsový teplomer. Vyhnete sa tak zruinovaniu relatívne drahého mäsa. Nedopečený steak vráťte na gril, alebo do rúry, prípadne ho už nakrájaný sprudka opečte na panvici. Pri kúpe hovädzieho mäsa sledujte okrem spôsobu chovu zvierat, pôvodu mäsa a časti zvieraťa aj dĺžku jeho zrenia. Čím dlhšie zreje, tým výraznejšia chuť […]
Čítať22. júl
SUROVINY 375 g neochuteného hustého jogurtu 250 ml smotany na šľahanie 40% 265 g tekutého medu 350 g ovocia štipka morskej soli potravinová fólia rastlinný olej POSTUP Ovocie si umyjeme a odkrájame, čo je potrebné. Nakrájame na menšie kúsky. Vyššiu formu si ľahko potrieme olejom, aby lepšie priľnula potravinová fólia. V menšej panvici si pozvoľna […]
Čítať07. júl
SUROVINY 600 g rib-eye steak (ideálne 5 cm hrubý) 4 vetvičky čerstvého rozmarínu 4 strúčiky cesnaku 350 g húb 600 g plechovka kvalitnej bielej fazule 1 PL červeného vínneho octu POSTUP Veľkú nepriľnavú panvicu ohrejte na stredne vysokú teplotu. Potrite celý steak štipkou morskej soli a čierneho korenia, potom opekajte zo všetkých strán dokopy dokopy […]
Čítať22. máj
SUROVINY 1,5 kg hovädzieho krku 4 ČL nasekaného cesnaku 4 ČL mletého kmínu 2 ČL mletej papriky 2 ČL lyžičky sušeného oregana 1 ČL soli 1 ČL čierneho korenia ½ ČL mletých klinčekov ½ ČL mletého nového korenia 2 PL paradajkového pretlaku 2 sušené bobkové listy 80 ml čerstvej limetkovej šťavy 80 ml jablčného octu […]
Čítať