Novinky

bio mäso-bio zemiaky-ekofarma važec

18. jan

Pravá hovädzia sviečkovica s plnenými zemiakmi

SUROVINY: 800 g pravej hovädzej BIO sviečkovice 8 ks stredne veľkých uvarených BIO zemiakov 30 g plnotučnej horčice 6 strúčikov cesnaku 250 g masla zmes korenia na steaky tymián olej soľ POSTUP: Hovädziu sviečkovicu zbavíme blán, umyjeme a narežeme asi na 200 g porcie. Mäso dôkladne osolíme, okoreníme špeciálnym korením a potrieme horčicou. Na panvici rozpálime […]

Čítať
gratinované zemiaky-bio zemiaky-ekofarma važec

11. jan

Gratinované zemiaky

SUROVINY: 1,2 kg BIO zemiakov 1 strúčik cesnaku 1 šľahačková smotana (250 ml) 50 g nastrúhaného syra maslo soľ, peper muškátový oriešok čerstvá petržlenová vňať (nasekaná na drobno) POSTUP: Rúru si predhrejeme na 180°C. Olúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky. Boky aj dno zapekacej misky vymastíme maslom a prejdeme po nich strúčikom cesnaku, ktorý sme predtým […]

Čítať
bobáľky-bio zemiaky-ekofarma važec

13. dec

Bobáľky

SUROVINY: 1 kg poctivých BIO zemiakov 1 vajce polohrubá a hrubá múka podľa potreby soľ, voda tuk na vymastenie plechu Posýpka: 140 g maku 60 g práškového cukru 100 g masla (alebo masti) Posýpka 2: BIO bryndza z Ekofarmy Važec maslo POSTUP: Zemiaky v šupke umyjeme, mak na posýpku pomelieme a zmiešame s cukrom. Celé neošúpané […]

Čítať
pečené zemiaky-bio zemiaky-ekofarma važec

05. dec

Pečené zemiaky so slaninkou

SUROVINY: 8 ks poctivých BIO zemiakov 100 g plátkov sušenej slaniny 1 hlavička cesnaku 2 PL olivového oleja 200 g Lučiny 1 zväzok jarnej cibuľky 1 zväzok redkvičiek hrsť petržlenovej vňate soľ a peper POSTUP: Mriežku dajte na stred rúry a vyhrejte ju na 200 °C. Na dno rúry položte plech alebo alobal. Umyté zemiaky ľahko […]

Čítať
bio zemiaky-ekofarma važec-uskladnenie

30. nov

Straty vitamínov pri skladovaní zemiakov

Straty zemiakov v malých pivniciach a hrobliach presahujú často 15% celkového množstva, v špeciálnych, prípadne chladených skladoch iba 5%. Straty na akosti v priebehu skladovania nie sú veľké. Pokles energetickej hodnoty počas 6 mesiacov je je asi 10%. Obsah bielkovín, tukov a vlákniny sa po 6 mesiacoch skladovania takmer nemení. Výnimkou sú sacharidy, najmä škrob, z ktorého zemiak spotrebuje pre svoju […]

Čítať