Novinky

Kvalita mäsa_bio hovädzie_ekofarma Važec

22. mája

Kvalita mäsa

Už pri narodení zvieraťa sa určuje, na čo bude použité. Či pôjde na zabitie, do chovu, na ďalšiu reprodukcia alebo bude slúžiť na mlieko. Zviera sa poráža do 24 mesiacov. Medzi rozhodujúce faktory, ktoré ovplyvňujú kvalitu mäsa pred porážkou patria plemenná príslušnosť, pohlavie, vek, intenzita výživy, hmotnosť a stres pri zabití. Najviac sa dnes, čo […]

Čítať

09. mája

Roastbeef na horčičnom semienku

Príprava roastbeefu je hlavne o odvahe. Buď ho v rúre pečiete krátko a sprudka alebo ho robíte pri nízkej teplote. Ale vždy ide len o jedno – krásne ružový stred. SUROVINY: 1,5 kg vykostenej hovädzej nízkej roštenky 2 ČL horčičných semienok 1 ČL na hrubo zomletej morskej soli 1 ČL čerstvo zomletého čierneho korenia 2 […]

Čítať

18. apr

Zvyky a tradície na Zelený štvrtok

Veľkonočný týždeň, Veľký týždeň alebo pašiový týždeň, vrcholí posvätným trojdním, čiže Zeleným štvrtkom, Veľkým piatkom a Bielou sobotou so slávnosťou vzkriesenia Ježiša Krista a Veľkonočnou nedeľou.  Zelený štvrtok je pomenovaný podľa zelene v Getsemanskej záhrade, kde sa Ježiš modlil a bol zatknutý vojakmi. V tradičnom vidieckom prostredí sa dni veľkonočného týždňa, najmä Zelený štvrtok, spájali […]

Čítať
jahňací chrbát_Ekofarma Važec_bio mäso

17. apr

Jahňací chrbát s javorovým sirupom

Sladkastá chuť po javorovom sirupe krásne kontrastuje s hrubo zomletým čiernym korením. Mäso z chrbta nie potrebné upravovať dlho. Najlepšie je zvnútra ružové a šťavnaté. SUROVINY: 800 g vykosteného a odblaneného jahňacieho chrbátu (kotlety) 1,5 PL extra panenského olivového oleja 1,5 PL javorového sirupu 3 PL trstinového cukru 2 červené cibule pokrájané na hrubšie plátky […]

Čítať

16. apr

Ako si poradiť s jahňacinou

Charakteristickú arómu jahňacieho mäsa ovplyvňuje najmä vek jahňaťa. Mladé jahňacie mäso má príjemnú vôňu, ktorú netreba ničím „prebíjať“. Stačí ho len pred prípravou dochutiť korením a bylinkami. Nositeľom arómy je tuk v mäse. Ak vám prekáža, odstráňte ho spolu s blanami a so šľachami.    Predná štvrť Nakrájaná predná štvrť Nakrájaná jahňacina sa dá použiť na mnoho […]

Čítať