Novinky

grilovanie steakov

25. nov

Spôsob prípravy a pomôcky potrebné ku príprave steakov

Pečenie, praženie, grilovanie, príprava sous-vide alebo pečenie v rúre? Ktorý spôsob prípravy je pre steak najvhodnejší? My vám pomôžeme a uvádzame najbežnejšie spôsoby prípravy steakov. GRILOVANIE Na grilovanie sa hodia steaky, ktoré sú olemované tukom, ako napríklad z roštenky, pretože zostanú chutné a šťavnaté. Mäso vopred potrieme olivovým olejom, ochutíme soľou a čiernym korením a […]

Čítať

20. nov

Pučené pečené zemiaky

SUROVINY zemiaky olivový olej/maslo soľ bryndza kyslá smotana POSTUP Zemiaky najprv uvarte v šupke do polomäkka. Uvarené a vychladené zemiaky položte na plech, rozpučte ich na placku pomocou pohára. Osoľte, pokvapkajte olivovým olejom, prípadne na ne položte plátky masla a dajte zapiecť do vyhriatej rúry (200 st.) Zemiaky vypnite keď budú do zlatista opečené. Podávame […]

Čítať

11. nov

Spoznajte svoj steak

Mäso pozostáva zo svalov. A svaly sú určené na pohyb, niektoré viac ako iné. To platí aj pre svaly hovädzieho dobytka. Zjednodušene povedané, sú dva druhy mäsa: jemné a tvrdé. Mäkké, jemné mäso pochádza zo svalov, ktoré sú málo používané a namáhané, napríklad z chrbta a tvrdé mäso zo svalov, ktoré hovädzí dobytok veľa používa, […]

Čítať
ekofarma važec-zemiakové knedlíky s bryndzou

28. okt

Zemiakové knedlíky plnené špenátom, bryndzou a šampiňónmi

SUROVINY 1 ks cibuľa 4 strúčiky cesnaku 250 g malé šampiňóny 4 hrste baby špenátu 750 g varené zemiaky v šupke, varný typ B 2 ks menšie vajcia 350 g hrubá múka 150 g anglická slanina 400 g bryndza olej 150 g kyslá smotana soľ, čierne mleté korenie POSTUP Pripravte si náplň. Cibuľu nakrájajte nadrobno, […]

Čítať

26. okt

Poznajte svoju kravu

Z AKÉHO DOBYTKA POCHÁDZA NÁŠ STEAK?  Hlavný faktor, ktorý ovplyvňuje chuť steaku, je plemeno. Niektoré plemená majú jednoducho viac vnútrosvalového tuku ako iné. Niektoré plemená sa chovajú výhradne na mäso, iné sú určené len na produkciu mlieka (alebo na oboje). Dôležitou súčasťou chuti je tuk. Podľa odborníkov na výživu sa tuk podieľa viac ako tretinou […]

Čítať
cuketové rolky s bryndzou

17. okt

Cuketové rolky s bryndzou v paradajkovej omáčke

SUROVINY 600 g paradajky zrelé 3 strúčik cesnak 4 ks cuketa 400 g bryndza 10 vetvička oregáno 8 vetvička petržlenová vňať 2 ks vajcia 2 ks mozzarella cca 150 g soľ. mleté čierne korenie POSTUP Paradajky pokrájajte na menšie kúsky, v sitku z nich vyžmýkajte väčšinu vody a rozotrite ich na dno zapekacej misky. Osoľte […]

Čítať
2flank steak-ekofarma vazec

31. aug

Grilovaný steak s bylinkovou ryžou

SUROVINY 2 x 125 g hovädzieho flank steaku 1 červená paprika 150 g ryže basmati ½ zväzku čerstvej petržlenovej vňate (15 g) 3 jarné cibuľky olivový olej 25 g lúpaných pistácií extra panenský olivový olej 1 citrón 2 PL bieleho jogurtu 30 g kravský/ovčí slaný syr POSTUP Papriku položte nad plameň na varnej doske alebo […]

Čítať
thajský hovädzí šalát-ekofarma važec

22. aug

Thajský hovädzí šalát

SUROVINY 400 g hovädzieho flank steaku 2 šalátové uhorky 2 červené papriky 2 žlté papriky 3 mrkvy, nakrájané na rezančeky 2 červené cibule, na tenké kolieska 1 menší pór, na tenké kolieska 1 zväzok koriandra, lístky aj stonky nasekané nahrubo 50 g arašidov, nasekaných nahrubo NA DRESING 2 chilli papričky, nakrájané najemno 5 cm kúsok […]

Čítať
2dusené hovädzie plece

16. aug

Hovädzie plece na cesnaku

SUROVINY 600 g hovädzie plece 80 g obyčajná údená biela slanina porezaná na kocky 6 strúčikov cesnaku, pretlačených 1 cibuľa posekaná na drobno 2 PL bravčová masť (dá sa nahradiť slnečnicovým olejom) 1 PL hladká múka soľ, čerstvo zomletý peper dusený špenát zemiakové knedlíky POSTUP Rúru predhrejte na 200 stupňov. Mäso osoľte, okoreňte a potrite cesnakom. V […]

Čítať
ako priúraviť steak-Ekofarma Važec

10. aug

5 tipov ako pripraviť na výborný steak

Pri steakoch, obzvlášť tých hrubších, používajte mäsový teplomer. Vyhnete sa tak zruinovaniu relatívne drahého mäsa. Nedopečený steak vráťte na gril, alebo do rúry, prípadne ho už nakrájaný sprudka opečte na panvici. Pri kúpe hovädzieho mäsa sledujte okrem spôsobu chovu zvierat, pôvodu mäsa a časti zvieraťa aj dĺžku jeho zrenia. Čím dlhšie zreje, tým výraznejšia chuť […]

Čítať

22. júl

Mrazený jogurt s ovocím

SUROVINY 375 g neochuteného hustého jogurtu 250 ml smotany na šľahanie 40% 265 g tekutého medu 350 g ovocia štipka morskej soli potravinová fólia rastlinný olej POSTUP Ovocie si umyjeme a odkrájame, čo je potrebné. Nakrájame na menšie kúsky. Vyššiu formu si ľahko potrieme olejom, aby lepšie priľnula potravinová fólia. V menšej panvici si pozvoľna […]

Čítať

07. júl

Rib-eye steak podľa Jamieho Olivera

SUROVINY 600 g rib-eye steak (ideálne 5 cm hrubý) 4 vetvičky čerstvého rozmarínu 4 strúčiky cesnaku 350 g húb 600 g plechovka kvalitnej bielej fazule 1 PL červeného vínneho octu POSTUP Veľkú nepriľnavú panvicu ohrejte na stredne vysokú teplotu. Potrite celý steak štipkou morskej soli a čierneho korenia, potom opekajte zo všetkých strán dokopy dokopy […]

Čítať

22. máj

Tacos s pomaly pečeným hovädzím mäsom a kravským syrom

SUROVINY 1,5 kg hovädzieho krku 4 ČL nasekaného cesnaku 4 ČL mletého kmínu 2 ČL mletej papriky 2 ČL lyžičky sušeného oregana 1 ČL soli 1 ČL čierneho korenia ½ ČL mletých klinčekov ½ ČL mletého nového korenia 2 PL paradajkového pretlaku 2 sušené bobkové listy 80 ml čerstvej limetkovej šťavy 80 ml jablčného octu […]

Čítať
cviklová pomazánka s bryndzou

28. apr

Cviklovo bryndzová nátierka

SUROVINY 2 ks červená cvikla (malá) slnečnicový olej 1 hod tekvicové semienka 1 veľký strúčik cesnaku 1 zväzok reďkoviek 1 ks citrón 200 g bryndze 2 PL nakrájaná pažítka 1/2 ČL mletá rasca soľ a korenie POSTUP Buľvy repy dobre umyte a každú vložte na veľký kus alobalu. Pokvapkajte ich olejom, osoľte a okoreňte, potom […]

Čítať

12. apr

Pomaly pečené jahňacie mäso

SUROVINY 2,25 kg jahňacie mäso 1,5 PL olivového oleja 1 celá hlava cesnaku, neošúpaná, rozrezaná na polovicu 1 cibuľa nakrájaná na štvrtiny 2 vetvičky rozmarínu 750 ml hovädzieho vývaru 500 ml vody Soľ a korenie Omáčka: 50 g múky 250 ml vody Soľ a korenie podľa chuti POSTUP Predhrejte rúru na 170 °C (štandardná) alebo […]

Čítať

31. mar

Prečo ochutnať jahňacie mäso?

Ak by ste si za bežných okolností vyrazili do reštaurácie, jahňací pokrm by ste v jedálničku zrejme hľadali márne. Tí šťastnejší ho mohli okúsiť na dovolenke v Grécku alebo pri cestách po Balkáne, návrat do slovenských kuchýň je ale veľmi zriedkavý. V minulosti pritom jahňacina patrila k obľúbeným sviatočným pokrmom. Prečo stojí za vyskúšanie aj […]

Čítať
sicílska mäsová roláda

16. mar

Sicílska mäsová roláda

SUROVINY 2 PL olivový olej 2 strúčiky cesnaku 1 ks červená cibuľa, nakrájaná nadrobno 1 ks červená paprika, nakrájaná nadrobno 900 g mleté hovädzie mäso 100 g strúhanka 3 vajcia 2 PL paradajkový pretlak 50 g strúhaný parmezán 1 hrsť čerstvá petržlenová vňať 1 ČL soľ 1/2 ČL papriky 1 ČL mleté čierne korenie 1 ČL oregano 8 plátkov údená šunka 2 hrste lístky […]

Čítať
citrónovo-jogurtový-koláč

22. feb

Citrónovo-jogurtový raňajkový koláč

SUROVINY 210 g hladkej múky 2 ČL prášku do pečiva ¼ ČL soli 200 g cukru nastrúhaná citrónová kôra z 1 citróna  180 ml bieleho jogurtu 3 vajcia ¼ ČL vanilkového extraktu 120 ml rastlinného oleja POSTUP Predhrejte rúru na 175C. Zľahka naolejujte a vysypte múkou štandardnú formu na chlieb. Zmiešajte múku, soľ a prášok do pečiva v […]

Čítať

16. feb

4 omyly, ktoré spochybňujú našu bryndzu

Našou národnou špecialitou je typický ovčí syr bryndza, to vieme všetci. A tiež to, že v poslednej dobe sa jej zdravotné benefity spochybňujú. „Bryndzu u nás konzumovali už naši predkovia dlhé stáročia a v minulosti bryndza tvorila hlavnú súčasť nášho jedálnička,“ vysvetľuje odborník Ing. Karol Herian, CSc., ktorý spolupracuje aj s Ekofarmou Važec. Tá sa vyznačuje výrobou a spracovaním mliečnych výrobkov, najmä […]

Čítať
ekofarma vazec_mleté hovädzie mäso so zemiakmi

30. jan

Mleté hovädzie so zemiakmi

SUROVINY 500 g mletého hovädzieho mäsa 500 g zemiakov 4 plátky slaninky nakrájanej na tenké prúžky 60 ml worchster omáčky 480 ml mlieko 112 g strúhaný čedar 1 ČL horčice 1 ČL údenej papriky alebo sladkej papriky 1 ČL cesnakového prášku 1 ČL soli 1 ČL mletého čierneho korenia POSTUP Predhrejte rúru na 200 ºC. […]

Čítať
syrové quesadilly z mletého hovädzieho mäsa

23. nov

Syrové quesadilly z mletého hovädzieho mäsa

SUROVINY 500 g mletého hovädzieho mäsa 1 PL rastlinného alebo olivového oleja 120 g nakrájanej cibule soľ, čerstvo mleté ​​korenie podľa chuti 3 PL paradajkovej pasty 120 g nahrubo nasekaného špenátu alebo baby kelu ½ ČL mletého cesnaku 1 ČL prášku 2 PL mletého čerstvého koriandra (voliteľné) 4 ČL masla rozdelené 8 tortíl 130 g […]

Čítať