22. júl
SUROVINY 375 g neochuteného hustého jogurtu 250 ml smotany na šľahanie 40% 265 g tekutého medu 350 g ovocia štipka morskej soli potravinová fólia rastlinný olej POSTUP Ovocie si umyjeme a odkrájame, čo je potrebné. Nakrájame na menšie kúsky. Vyššiu formu si ľahko potrieme olejom, aby lepšie priľnula potravinová fólia. V menšej panvici si pozvoľna […]
Čítať07. júl
SUROVINY 600 g rib-eye steak (ideálne 5 cm hrubý) 4 vetvičky čerstvého rozmarínu 4 strúčiky cesnaku 350 g húb 600 g plechovka kvalitnej bielej fazule 1 PL červeného vínneho octu POSTUP Veľkú nepriľnavú panvicu ohrejte na stredne vysokú teplotu. Potrite celý steak štipkou morskej soli a čierneho korenia, potom opekajte zo všetkých strán dokopy dokopy […]
Čítať22. máj
SUROVINY 1,5 kg hovädzieho krku 4 ČL nasekaného cesnaku 4 ČL mletého kmínu 2 ČL mletej papriky 2 ČL lyžičky sušeného oregana 1 ČL soli 1 ČL čierneho korenia ½ ČL mletých klinčekov ½ ČL mletého nového korenia 2 PL paradajkového pretlaku 2 sušené bobkové listy 80 ml čerstvej limetkovej šťavy 80 ml jablčného octu […]
Čítať28. apr
SUROVINY 2 ks červená cvikla (malá) slnečnicový olej 1 hod tekvicové semienka 1 veľký strúčik cesnaku 1 zväzok reďkoviek 1 ks citrón 200 g bryndze 2 PL nakrájaná pažítka 1/2 ČL mletá rasca soľ a korenie POSTUP Buľvy repy dobre umyte a každú vložte na veľký kus alobalu. Pokvapkajte ich olejom, osoľte a okoreňte, potom […]
Čítať12. apr
SUROVINY 2,25 kg jahňacie mäso 1,5 PL olivového oleja 1 celá hlava cesnaku, neošúpaná, rozrezaná na polovicu 1 cibuľa nakrájaná na štvrtiny 2 vetvičky rozmarínu 750 ml hovädzieho vývaru 500 ml vody Soľ a korenie Omáčka: 50 g múky 250 ml vody Soľ a korenie podľa chuti POSTUP Predhrejte rúru na 170 °C (štandardná) alebo […]
Čítať31. mar
Ak by ste si za bežných okolností vyrazili do reštaurácie, jahňací pokrm by ste v jedálničku zrejme hľadali márne. Tí šťastnejší ho mohli okúsiť na dovolenke v Grécku alebo pri cestách po Balkáne, návrat do slovenských kuchýň je ale veľmi zriedkavý. V minulosti pritom jahňacina patrila k obľúbeným sviatočným pokrmom. Prečo stojí za vyskúšanie aj […]
Čítať16. mar
SUROVINY 2 PL olivový olej 2 strúčiky cesnaku 1 ks červená cibuľa, nakrájaná nadrobno 1 ks červená paprika, nakrájaná nadrobno 900 g mleté hovädzie mäso 100 g strúhanka 3 vajcia 2 PL paradajkový pretlak 50 g strúhaný parmezán 1 hrsť čerstvá petržlenová vňať 1 ČL soľ 1/2 ČL papriky 1 ČL mleté čierne korenie 1 ČL oregano 8 plátkov údená šunka 2 hrste lístky […]
Čítať22. feb
SUROVINY 210 g hladkej múky 2 ČL prášku do pečiva ¼ ČL soli 200 g cukru nastrúhaná citrónová kôra z 1 citróna 180 ml bieleho jogurtu 3 vajcia ¼ ČL vanilkového extraktu 120 ml rastlinného oleja POSTUP Predhrejte rúru na 175C. Zľahka naolejujte a vysypte múkou štandardnú formu na chlieb. Zmiešajte múku, soľ a prášok do pečiva v […]
Čítať16. feb
Našou národnou špecialitou je typický ovčí syr bryndza, to vieme všetci. A tiež to, že v poslednej dobe sa jej zdravotné benefity spochybňujú. „Bryndzu u nás konzumovali už naši predkovia dlhé stáročia a v minulosti bryndza tvorila hlavnú súčasť nášho jedálnička,“ vysvetľuje odborník Ing. Karol Herian, CSc., ktorý spolupracuje aj s Ekofarmou Važec. Tá sa vyznačuje výrobou a spracovaním mliečnych výrobkov, najmä […]
Čítať30. jan
SUROVINY 500 g mletého hovädzieho mäsa 500 g zemiakov 4 plátky slaninky nakrájanej na tenké prúžky 60 ml worchster omáčky 480 ml mlieko 112 g strúhaný čedar 1 ČL horčice 1 ČL údenej papriky alebo sladkej papriky 1 ČL cesnakového prášku 1 ČL soli 1 ČL mletého čierneho korenia POSTUP Predhrejte rúru na 200 ºC. […]
Čítať23. nov
SUROVINY 500 g mletého hovädzieho mäsa 1 PL rastlinného alebo olivového oleja 120 g nakrájanej cibule soľ, čerstvo mleté korenie podľa chuti 3 PL paradajkovej pasty 120 g nahrubo nasekaného špenátu alebo baby kelu ½ ČL mletého cesnaku 1 ČL prášku 2 PL mletého čerstvého koriandra (voliteľné) 4 ČL masla rozdelené 8 tortíl 130 g […]
Čítať06. sep
SUROVINY 500 g hovädzie pliecko 80 g slanina soľ, korenie 100 g bravčová masť 100 g šalotka 20 g múka pšeničná hladká 200 ml vývar hovädzí 400 g špenát (listový, mrazený, môžme nahradiť sekaným) 1 PL maslo 1 ks cibuľa 2 strúčiky cesnak 50 ml smotana na šľahanie zemiaky POSTUP Mäso prešpikujeme slaninou – nožom […]
Čítať23. aug
SUROVINY 1 kg hovädzie rebrá 2 ks mrkva 2 ks petržlen 0.25 ks zeler soľ 2 ks bobkový list 5 guličiek čierne korenie 5 guličiek nové korenie Na hrachovú kašu 300 g hrach suchý, lúpaný 1 ks cibuľa na plátky 2 PL maslo 30 g múka pšeničná hladká soľ, čerstvo zomleté korenie 1 strúčik cesnak […]
Čítať17. jún
SUROVINY 2 šálky zmiešaného bobuľového ovocia (čerstvé alebo mrazené) 2 PL medu (môže pridať viac alebo menej na základe preferencií) 2 šálky bieleho jogurtu POSTUP Pomocou mixéra alebo kuchynského robota rozmixujte ovocie do konzistencie podobnej smoothie. Túto zmes nalejte do veľkej misy a vmiešajte do nej med. Jemne vmiešajte jogurt, ochutnajte a prípadne dochuťte medom. […]
Čítať26. apr
SUROVINY 1,5 kg hovädzie krku 2 PL oleja 2 cibule 1 zväzok mrkvy 3 strúčiky cesnaku vetvičky tymiánu a rozmarínu bobkový list soľ, korenie asi 200 ml červeného vína 500 ml hovädzieho vývaru malý rajský pretlaky trocha múky trocha trstinový cukor 2 lyžice dijonskej horčice 2 lyžice worcesterskej omáčky POSTUP V hrnci, ktorý môže ísť […]
Čítať23. apr
SUROVINY 600 g hovädzie pliecko 10 g soľ 100 g uhorka sterilizovaná 30 g slanina údená 100 g cibuľa 50 ml olej 50 g hladká múka 30 g plnotučná horčica POSTUP Hovädzie pliecko narežeme na plátky, ktoré osolíme a jemne potrieme horčicou. Na troche oleja ich prudko opečieme. Odložíme ich na chvíľu bokom a na […]
Čítať17. apr
SUROVINY 700 g mletého hovädzieho mäsa 200 g strúhaného syra čedar 50 g strúhanky 2 PL čerstvo nasekanej petržlenovej vňate, plus viac na ozdobu 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené 1 jalapeño paprička, najemno nasekaná 1 veľké vajce 1 ČL mletý kmín soľ, čerstvo mleté čierne korenie 1 PL extra panenského olivového oleja 1/2 veľkej cibule, nasekanej […]
Čítať13. apr
SUROVINY baklažány a zemiaky rastlinný olej 750 g mletého hovädzieho alebo jahňacieho mäsa 2 červené cibule (nasekané) 2 strúčiky cesnaku (nasekané) 1 plechovka nakrájaných paradajok (400 g) 2 PL paradajkovej pasty/pretlaku 1 ČL cukru 1 pohár červeného vína štipka morskej soli a čerstvo mleté čierne korenie 1 bobkový list štipka škorice alebo jedna škoricová tyčinka […]
Čítať09. mar
SUROVINY RAGU: 10-12 menších zemiakov 150 gramov slaného syra olivový olej pár plátkov červenej cibule sušené oregano soľ a mleté korenie POSTUP Opláchnite zemiaky, aby ste odstránili všetky nečistoty. Rukou rozdrobte syr a odložte ho do misy. Zahrejte stredne veľký hrniec s vodou, pridajte trochu soli a zemiaky varte asi 5-7 minút. Rúru predhrejte na […]
Čítať09. feb
SUROVINY RAGU: 1,2 kg hovädzí krk 1 ČL soľ mleté čierne korenie 3 PL olivového oleja 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno 3 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané 120 g mrkvy nakrájanej nadrobno 120 g stonkového zeleru, nakrájaný nadrobno 800 g rozdrvených paradajok v konzerve 250 ml červeného vína, plné (ako je merlot, cabernet sauvignon) 350 ml vody […]
Čítať23. jan
SUROVINY 4-5 ks teľacie alebo hovädzie osso bucco soľ a korenie 2 PL olivového oleja 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno 3 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané 1 malá mrkva nakrájaná nadrobno 1 „tyčinka“ stonkového zeleru, nakrájaná nadrobno 800 g rozdrvených paradajok v konzerve 250 ml suchého bieleho vína (nie sladké, ovocné) 250 ml kuracieho vývaru 1 […]
Čítať