Novinky

13. jan

Tortilla chipsy a BBQ omáčkou a mletým mäsom

SUROVINY 1/4 malej červenej cibule, narezaná na tenké plátky 2 PL čerstvej limetovej šťavy soľ 1 PL olivového oleja 1 veľká žltá cibuľa nakrájaná nadrobno 2 strúčiky cesnaku, prelisované 0,5 kg mletého ​​hovädzieho mäsa 120 g barbecue omáčka 1/2 ČL paradajkový pretlak 170 g tortilla chipsov/nachos 230 g kravského syra (cheddar/gouda), nahrubo nastrúhan 3 jarné cibuľky, narezané 1 zrelé avokádo […]

Čítať

07. jan

Galette de rois

SUROVINY 250 g lístkového cesta 125 g zmäknutého masla 125 g krupicového cukru 125 g mandľového prášku (mleté mandle) 2 vajcia 2 struky vanilky 50 g Grand Marnier pomarančová kôra, citrónová kôra 1 malá figúrka (alebo čistá minca) POSTUP Zmiešať zmäknuté maslo s cukrom, pridať mandľový prášok (mleté mandle), citrusovú kôru, Grand Marnier, vanilku a […]

Čítať

05. jan

Jednoduché gratinované zemiaky

SUROVINY 1 strúčik cesnaku 4 PL masla 5 až 6 zemiakov soľ a mleté čierne korenie 250 ml smotany na šľahanie 1/4 ČL čerstvo nastrúhaného muškátového orieška POSTUP Rúru vyhrejte na 190 stupňov. Cesnakom potrite celé vnútro pekáča/zapekacej misy, potom vymažte 2 lyžicami masla. Zemiaky olúpte a nakrájajte na tenké plátky. Plátky ukladajte do pekáča […]

Čítať

20. nov

Flank steak s citrónovo-cesnakovým maslom a hubami

SUROVINY 1 kg bio flank steak 2 PL olivový olej 3 strúčiky cesnaku 450 g nakrájaných šampiňónov 1 PL masla 1/4 hrnčeka kuracieho vývaru (mierka: 250 ml) šťava z 1 citróna štipka mletej červenej papriky čerstvé nasekané bylinky na ozdobu POSTUP Minimálne 30 minút pre prípravou naložte steak do marinády (recept na marinádu nájdete na […]

Čítať

03. nov

Hovädzí stroganov

SUROVINY 500 g bio sviečkovica alebo roštenec 100 g cibuľa 100 g čerstvé šampiňóny 100 g sterilizovaná uhorka 1 PL dijonská horčica 1PL paradajkový pretlak 50 ml olivový olej 150 g kyslá smotana 50 ml koňak mleté čierne korenie, soľ, hladká múka POSTUP Mäso na stroganov nakrájame na tenké plátky a každý plátok na tenké […]

Čítať

27. okt

Bryndzový koláč s datľami

SUROVINY 200 g lístkové cesto 150 – 200 g bryndze 2 žĺtky ½ šálky kyslej smotany ⅓ šálka nastrúhaného kravského syra Na polevu ½ šálky sušených datlí Medjool, nasekaných 3 PL nasekaných vlašských orechov 3 PL medu nastrúhaná kôra z jedného citróna citrónová šťava nasekaná pažítka POSTUP Rúru vyhrejte na 200 °C ak pečiete v […]

Čítať

13. okt

Chilli con carne

SUROVINY 1 lyžicu oleja 1 veľkú cibuľu 1 čerstvú červenú papriku 2 strúčiky cesnaku 1 kopcovitú lyžicu pálivého chilli (alebo 1 lyžičku, ak chcete jemnejšie pokrm) 1 lyžicu mletej sladkej papriky 1 lyžicu mletej rasce 500 g mletého hovädzieho mäsa 300 ml hovädzieho vývaru 400 g konzervovaných paradajok ½ lyžice sušenej majoránky 2 lyžičky paradajkového […]

Čítať

05. okt

11 tipov na dokonalý hamburger

VÝBER MÄSA JE DÔLEŽITÝ Výber mäsa je absolútny základ – nielen kvôli chuti, ale tiež konzistencii. Aby bol hamburger šťavnatý, treba si vybrať mäso s obsahom tuku najmenej 18%. Z chudého a mimoriadne chudého mäsa budú hamburgery tvrdé a suché. Čím čerstvejšie je mäso zomleté, tým je hamburger jemnejší a chutnejší. Ideálne je zájsť k […]

Čítať

28. sep

Pečené hovädzie mäso na pive

SUROVINY: 1,2 kg hovädzieho krku 6 plátkov slaniny 4 strúčiky cesnaku 2 ks cibule 1 plechovka čierneho piva 120 g paradajkového pretlaku 4 vetvičky čerstvého tymianu 3 mrkvy 2 stonky zeleru 1 lyžička krupicového cukru 600 ml hovädzieho vývaru POSTUP: Najprv si rúru predhrejeme na 170 stupňov Celzia. Hovädzie mäso nakrájame na stredné kocky. Cibuľu […]

Čítať

20. sep

Hovädzí karabáčik na pive

SUROVINY: 800 g hovädzie mäso karabáček 80 g slanina masť 2 ks cibule 1 ks mrkva 1 lyžička paradajkový pretlak 500 ml pivo svetlé pivo (silného, menej nachmelené, skôr sladkastej chuti) bylinky podľa chuti maslo mletá paprika 1 lyžica worcesterská omáčka soľ korenie mleté POSTUP: Mäso rozdeľte na 4 kusy. Prešpikujte slaninou tak, aby bola […]

Čítať

15. sep

Falošná hovädzia sviečková so slivkami

SUROVINY: 1 kg falošná hovädzia sviečková z pleca 1 PL plnotučnej horčice 2 PL strúhanky 500 g čerstvých sliviek 1 ks cibuľa 2 stúčiky cesnaku 2 ks paradajky 1 PL worcestrová omáčka 1 PL sójová omáčka 1 PL kryštáľový cukor 150 ml červené víno zmes čerstvých byliniek /bazalka, tymián, šalvia/ mleté čierne korenie soľ olej […]

Čítať

11. sep

Írsky pastiersky koláč

SUROVINY: 600 g mletého hovädzieho mäsa (napr. z krku) 2 cibule, 2 mrkvy, 1 stonkový zeler, mrazený hrášok 3 strúčiky cesnaku, roztlačeného 4 lyžice oleja, 50 g masla pár stoniek tymiánu (alebo lyžička sušeného) 1 kopcovitá lyžica hladkej múky (nemusí byť) 2 polievkové lyžice paradajkovej pasty 1 polievková lyžica worcesterskej omáčky kôra z jedného citróna hovädzí vývar […]

Čítať

07. sep

Hovädzí pastrami sendvič

SUROVINY: 2 kg hovädzieho pupka alebo hrude 2,5 litra studenej vody 250 g morskej soli 80 g nakladacia soli (upozornenie: všetka zvyšná nakladacia soľ musí byť dobre označená, pretože je nebezpečné jesť ju surovú a nemala by byť zamenená za normálnu morskú soľ) 150 g kryštálového cukru 150 g hnedého cukru 1 veľká lyžica medu […]

Čítať

01. sep

Šťavnatý koláč s jogurtom a broskyňami

SUROVINY: 1. cesto: 2 hrnčeky hladkej múky 1 hrnček mlieka 1 hrnček kryštálový cukor 1/2 hrnčeka oleja 2 vajcia 1 kypriaci prášok 2. cesto: 1 hrnček práškového cukru 2 hrnčeky bieleho jogurtu 2 ks vajec 1 vanilkový puding 1 vanilkový cukor broskyňový kompót alebo iné ovocie Mierka: 2,5 dcl hrnček POSTUP: Prvé, hustejšie cesto pripravíme […]

Čítať

30. aug

Hovädzie na hríboch s krémovou omáčkou

SUROVINY: 6 plátkov hovädzej sviečkovej 4 PL olivového oleja hrsť čerstvého rozmarínu 3 strúčiky cesnaku soľ a čierne korenie 2 lyžice masla 2 menšie cibule čerstvé alebo sušené lesné hríby 2 lyžičky dijonskej horčice ½ hrnčeka suchého bieleho vína 1 hrnček smotany na šľahanie 2 PL strúhaného parmezánu POSTUP: Rúru si predhrejeme na 205 stupňov […]

Čítať

25. aug

Vanilková panna cotta s broskyňami

SUROVINY: 60 ml vody 2 a pol ČL práškovej želatíny 500 g bio jogurtu 1 ČL vanilkového extraktu 300 ml plnotučného mlieka 175 ml smotany na šľahanie 70 g krupicového cukru šťava z pol citróna 4 broskyne 1 ČL medu 1 a pol ČL kukuričného škrobu soľ, mleté čierne korenie olej, maslo POSTUP: Do misky […]

Čítať
Ekofarma Važec_karfiolový krém s bryndzou

03. aug

Karfiolový krém s bryndzou a krutónmi

SUROVINY: 2 cibule (alebo nahrubo nakrájaná biela časť póru) 1/2 ČL mletej rasce 1 bobkový list 2 strúčiky cesnaku 1 karfiol 1 stredne veľký zemiak (nakrájaný na malé kúsky) 250 g BIO brydze 1-2 vajcia strúhanka, čerstvé bylinky hladká múka vývar/voda soľ, mleté čierne korenie olej, maslo POSTUP: Nakrájanú cibuľu (pór) opečte na masle alebo […]

Čítať

06. júl

Jogurtová zmrzlina s jahodami

SUROVINY: 4 hrnčeky mrazených alebo čerstvých jahôd 3 lyžice medu 1/2 hrnčeka bieleho BIO jogurtu 1 lyžica citrónovej šťavy POSTUP: Postup je veľmi jednoduchý a najmä rýchly. Všetky ingrediencie dáme spolu do mixéra a mixujeme dokopy približne 5 minút, aby sa nám všetky ingrediencie prepojili. Zmes by mala byť hladká a krémová. Ak ste použili […]

Čítať

18. jún

Pomaly pečené hovädzie rebrá

SUROVINY: 4 BIO hovädzie rebierka s mäsom 4 strúčiky cesnaku 2-3 pl olivového oleja 1 šalotka mleté čierne korenie podľa chutí NA OMÁČKU: 2 pl olivového oleja 1 šalotka 1 stredne veľká mrkva 7 malých hnedých šampiňónov 1 pl masla 2 pl domáceho kečupu 200-250 ml červeného vína 1 čl sušenej koreňovej zeleniny soľ 1-2 […]

Čítať

05. jún

Pečené zemiaky s bryndzou

SUROVINY: 500 g menších zemiakov 220 g BIO bryndze 2 lyžice kyslej smotany 1 červená cibuľa 3 lyžice najemno postrúhaného ovčieho syra mletá rasca mleté čierne korenie soľ petržlenová vňať olivový olej POSTUP: Zemiaky aj so šupkou umyjeme, osušíme a nakrájame na tenšie kolieska. Misku na zapekanie vymastíme olejom. Bryndzu vymiešame s kyslou smotanou. K […]

Čítať

15. máj

Domáci chlieb so zákvasom

SUROVINY: 1 kocka droždia 1 PL cukru 1 kg hladkej múky 3 ČL soli 2 ČL rasce 1 PL octu 200 ml zákvasu 250 – 300 ml vlažnej vody + voda na potretie POSTUP: Z droždia, cukru a troška vody urobíme kvások, ktorý necháme 10 minúť odpočívať. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme soľ, rascu, […]

Čítať