Novinky

ekofarma vazec-hovädzie plece na šalotke

06. sep

Dusené hovädzie plece na šalotke

SUROVINY 500 g hovädzie pliecko 80 g slanina soľ, korenie 100 g bravčová masť 100 g šalotka 20 g múka pšeničná hladká 200 ml vývar hovädzí 400 g špenát (listový, mrazený, môžme nahradiť sekaným) 1 PL maslo 1 ks cibuľa 2 strúčiky cesnak 50 ml smotana na šľahanie zemiaky POSTUP Mäso prešpikujeme slaninou – nožom […]

Čítať
ekofarma vazec-varene hovädzie

23. aug

Varené hovädzie rebro s hrachovou kašou

SUROVINY 1 kg hovädzie rebrá 2 ks mrkva 2 ks petržlen 0.25 ks zeler soľ 2 ks bobkový list 5 guličiek čierne korenie 5 guličiek nové korenie Na hrachovú kašu 300 g hrach suchý, lúpaný 1 ks cibuľa na plátky 2 PL maslo 30 g múka pšeničná hladká soľ, čerstvo zomleté korenie 1 strúčik  cesnak […]

Čítať

17. jún

Jogurtové nanuky s ovocím

SUROVINY 2 šálky zmiešaného bobuľového ovocia (čerstvé alebo mrazené) 2 PL medu (môže pridať viac alebo menej na základe preferencií) 2 šálky bieleho jogurtu POSTUP Pomocou mixéra alebo kuchynského robota rozmixujte ovocie do konzistencie podobnej smoothie. Túto zmes nalejte do veľkej misy a vmiešajte do nej med. Jemne vmiešajte jogurt, ochutnajte a prípadne dochuťte medom. […]

Čítať
ekofarma-vazec-recept-hovädzí krk so zemiakovou kašou

26. apr

Hovädzí krk so zemiakovou kašou

SUROVINY 1,5 kg hovädzie krku 2 PL oleja 2 cibule 1 zväzok mrkvy 3 strúčiky cesnaku vetvičky tymiánu a rozmarínu bobkový list soľ, korenie asi 200 ml červeného vína 500 ml hovädzieho vývaru malý rajský pretlaky trocha múky trocha trstinový cukor 2 lyžice dijonskej horčice 2 lyžice worcesterskej omáčky POSTUP V hrnci, ktorý môže ísť […]

Čítať
ekofarma-vazec-recept-znojemské hovädzie pliecko

23. apr

Znojemské hovädzie pliecko

SUROVINY 600 g hovädzie pliecko 10 g soľ 100 g uhorka sterilizovaná 30 g slanina údená 100 g cibuľa 50 ml olej 50 g hladká múka 30 g plnotučná horčica POSTUP Hovädzie pliecko narežeme na plátky, ktoré osolíme a jemne potrieme horčicou. Na troche oleja ich prudko opečieme. Odložíme ich na chvíľu bokom a na […]

Čítať
ekofarma-vazec-recept-mexické mäsové guľky

17. apr

Mexické mäsové guľky

SUROVINY 700 g mletého hovädzieho mäsa 200 g strúhaného syra čedar 50 g strúhanky 2 PL čerstvo nasekanej petržlenovej vňate, plus viac na ozdobu 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené 1 jalapeño paprička, najemno nasekaná 1 veľké vajce 1 ČL mletý kmín soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie 1 PL extra panenského olivového oleja 1/2 veľkej cibule, nasekanej […]

Čítať
ekofarma-vazec-recept-musaka

13. apr

Grécka musaka

SUROVINY baklažány a zemiaky rastlinný olej 750 g mletého hovädzieho alebo jahňacieho mäsa 2 červené cibule (nasekané) 2 strúčiky cesnaku (nasekané) 1 plechovka nakrájaných paradajok (400 g) 2 PL paradajkovej pasty/pretlaku 1 ČL cukru 1 pohár červeného vína štipka morskej soli a čerstvo mleté ​​čierne korenie 1 bobkový list štipka škorice alebo jedna škoricová tyčinka […]

Čítať

09. mar

Pečené zemiaky so syrom

SUROVINY RAGU: 10-12 menších zemiakov 150 gramov slaného syra olivový olej pár plátkov červenej cibule sušené oregano soľ a mleté korenie POSTUP Opláchnite zemiaky, aby ste odstránili všetky nečistoty. Rukou rozdrobte syr a odložte ho do misy. Zahrejte stredne veľký hrniec s vodou, pridajte trochu soli a zemiaky varte asi 5-7 minút. Rúru predhrejte na […]

Čítať

09. feb

Cestoviny s pomaly pečeným hovädzím mäsom

SUROVINY RAGU: 1,2 kg hovädzí krk 1 ČL soľ mleté čierne korenie 3 PL olivového oleja 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno 3 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané 120 g mrkvy nakrájanej nadrobno 120 g stonkového zeleru,  nakrájaný nadrobno 800 g rozdrvených paradajok v konzerve 250 ml červeného vína, plné (ako je merlot, cabernet sauvignon) 350 ml vody […]

Čítať

23. jan

Osso buco s gremolatou

SUROVINY 4-5 ks teľacie alebo hovädzie osso bucco soľ a korenie 2 PL olivového oleja 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno 3 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané 1 malá mrkva nakrájaná nadrobno 1 „tyčinka“ stonkového zeleru,  nakrájaná nadrobno 800 g rozdrvených paradajok v konzerve 250 ml suchého bieleho vína (nie sladké, ovocné) 250 ml kuracieho vývaru 1 […]

Čítať

13. jan

Tortilla chipsy a BBQ omáčkou a mletým mäsom

SUROVINY 1/4 malej červenej cibule, narezaná na tenké plátky 2 PL čerstvej limetovej šťavy soľ 1 PL olivového oleja 1 veľká žltá cibuľa nakrájaná nadrobno 2 strúčiky cesnaku, prelisované 0,5 kg mletého ​​hovädzieho mäsa 120 g barbecue omáčka 1/2 ČL paradajkový pretlak 170 g tortilla chipsov/nachos 230 g kravského syra (cheddar/gouda), nahrubo nastrúhan 3 jarné cibuľky, narezané 1 zrelé avokádo […]

Čítať

07. jan

Galette de rois

SUROVINY 250 g lístkového cesta 125 g zmäknutého masla 125 g krupicového cukru 125 g mandľového prášku (mleté mandle) 2 vajcia 2 struky vanilky 50 g Grand Marnier pomarančová kôra, citrónová kôra 1 malá figúrka (alebo čistá minca) POSTUP Zmiešať zmäknuté maslo s cukrom, pridať mandľový prášok (mleté mandle), citrusovú kôru, Grand Marnier, vanilku a […]

Čítať

05. jan

Jednoduché gratinované zemiaky

SUROVINY 1 strúčik cesnaku 4 PL masla 5 až 6 zemiakov soľ a mleté čierne korenie 250 ml smotany na šľahanie 1/4 ČL čerstvo nastrúhaného muškátového orieška POSTUP Rúru vyhrejte na 190 stupňov. Cesnakom potrite celé vnútro pekáča/zapekacej misy, potom vymažte 2 lyžicami masla. Zemiaky olúpte a nakrájajte na tenké plátky. Plátky ukladajte do pekáča […]

Čítať

20. nov

Flank steak s citrónovo-cesnakovým maslom a hubami

SUROVINY 1 kg bio flank steak 2 PL olivový olej 3 strúčiky cesnaku 450 g nakrájaných šampiňónov 1 PL masla 1/4 hrnčeka kuracieho vývaru (mierka: 250 ml) šťava z 1 citróna štipka mletej červenej papriky čerstvé nasekané bylinky na ozdobu POSTUP Minimálne 30 minút pre prípravou naložte steak do marinády (recept na marinádu nájdete na […]

Čítať

03. nov

Hovädzí stroganov

SUROVINY 500 g bio sviečkovica alebo roštenec 100 g cibuľa 100 g čerstvé šampiňóny 100 g sterilizovaná uhorka 1 PL dijonská horčica 1PL paradajkový pretlak 50 ml olivový olej 150 g kyslá smotana 50 ml koňak mleté čierne korenie, soľ, hladká múka POSTUP Mäso na stroganov nakrájame na tenké plátky a každý plátok na tenké […]

Čítať

27. okt

Bryndzový koláč s datľami

SUROVINY 200 g lístkové cesto 150 – 200 g bryndze 2 žĺtky ½ šálky kyslej smotany ⅓ šálka nastrúhaného kravského syra Na polevu ½ šálky sušených datlí Medjool, nasekaných 3 PL nasekaných vlašských orechov 3 PL medu nastrúhaná kôra z jedného citróna citrónová šťava nasekaná pažítka POSTUP Rúru vyhrejte na 200 °C ak pečiete v […]

Čítať

13. okt

Chilli con carne

SUROVINY 1 lyžicu oleja 1 veľkú cibuľu 1 čerstvú červenú papriku 2 strúčiky cesnaku 1 kopcovitú lyžicu pálivého chilli (alebo 1 lyžičku, ak chcete jemnejšie pokrm) 1 lyžicu mletej sladkej papriky 1 lyžicu mletej rasce 500 g mletého hovädzieho mäsa 300 ml hovädzieho vývaru 400 g konzervovaných paradajok ½ lyžice sušenej majoránky 2 lyžičky paradajkového […]

Čítať

05. okt

11 tipov na dokonalý hamburger

VÝBER MÄSA JE DÔLEŽITÝ Výber mäsa je absolútny základ – nielen kvôli chuti, ale tiež konzistencii. Aby bol hamburger šťavnatý, treba si vybrať mäso s obsahom tuku najmenej 18%. Z chudého a mimoriadne chudého mäsa budú hamburgery tvrdé a suché. Čím čerstvejšie je mäso zomleté, tým je hamburger jemnejší a chutnejší. Ideálne je zájsť k […]

Čítať

28. sep

Pečené hovädzie mäso na pive

SUROVINY: 1,2 kg hovädzieho krku 6 plátkov slaniny 4 strúčiky cesnaku 2 ks cibule 1 plechovka čierneho piva 120 g paradajkového pretlaku 4 vetvičky čerstvého tymianu 3 mrkvy 2 stonky zeleru 1 lyžička krupicového cukru 600 ml hovädzieho vývaru POSTUP: Najprv si rúru predhrejeme na 170 stupňov Celzia. Hovädzie mäso nakrájame na stredné kocky. Cibuľu […]

Čítať

20. sep

Hovädzí karabáčik na pive

SUROVINY: 800 g hovädzie mäso karabáček 80 g slanina masť 2 ks cibule 1 ks mrkva 1 lyžička paradajkový pretlak 500 ml pivo svetlé pivo (silného, menej nachmelené, skôr sladkastej chuti) bylinky podľa chuti maslo mletá paprika 1 lyžica worcesterská omáčka soľ korenie mleté POSTUP: Mäso rozdeľte na 4 kusy. Prešpikujte slaninou tak, aby bola […]

Čítať

15. sep

Falošná hovädzia sviečková so slivkami

SUROVINY: 1 kg falošná hovädzia sviečková z pleca 1 PL plnotučnej horčice 2 PL strúhanky 500 g čerstvých sliviek 1 ks cibuľa 2 stúčiky cesnaku 2 ks paradajky 1 PL worcestrová omáčka 1 PL sójová omáčka 1 PL kryštáľový cukor 150 ml červené víno zmes čerstvých byliniek /bazalka, tymián, šalvia/ mleté čierne korenie soľ olej […]

Čítať