20. nov
SUROVINY 1 kg bio flank steak 2 PL olivový olej 3 strúčiky cesnaku 450 g nakrájaných šampiňónov 1 PL masla 1/4 hrnčeka kuracieho vývaru (mierka: 250 ml) šťava z 1 citróna štipka mletej červenej papriky čerstvé nasekané bylinky na ozdobu POSTUP Minimálne 30 minút pre prípravou naložte steak do marinády (recept na marinádu nájdete na […]
Čítať03. nov
SUROVINY 500 g bio sviečkovica alebo roštenec 100 g cibuľa 100 g čerstvé šampiňóny 100 g sterilizovaná uhorka 1 PL dijonská horčica 1PL paradajkový pretlak 50 ml olivový olej 150 g kyslá smotana 50 ml koňak mleté čierne korenie, soľ, hladká múka POSTUP Mäso na stroganov nakrájame na tenké plátky a každý plátok na tenké […]
Čítať27. okt
SUROVINY 200 g lístkové cesto 150 – 200 g bryndze 2 žĺtky ½ šálky kyslej smotany ⅓ šálka nastrúhaného kravského syra Na polevu ½ šálky sušených datlí Medjool, nasekaných 3 PL nasekaných vlašských orechov 3 PL medu nastrúhaná kôra z jedného citróna citrónová šťava nasekaná pažítka POSTUP Rúru vyhrejte na 200 °C ak pečiete v […]
Čítať13. okt
SUROVINY 1 lyžicu oleja 1 veľkú cibuľu 1 čerstvú červenú papriku 2 strúčiky cesnaku 1 kopcovitú lyžicu pálivého chilli (alebo 1 lyžičku, ak chcete jemnejšie pokrm) 1 lyžicu mletej sladkej papriky 1 lyžicu mletej rasce 500 g mletého hovädzieho mäsa 300 ml hovädzieho vývaru 400 g konzervovaných paradajok ½ lyžice sušenej majoránky 2 lyžičky paradajkového […]
Čítať05. okt
VÝBER MÄSA JE DÔLEŽITÝ Výber mäsa je absolútny základ – nielen kvôli chuti, ale tiež konzistencii. Aby bol hamburger šťavnatý, treba si vybrať mäso s obsahom tuku najmenej 18%. Z chudého a mimoriadne chudého mäsa budú hamburgery tvrdé a suché. Čím čerstvejšie je mäso zomleté, tým je hamburger jemnejší a chutnejší. Ideálne je zájsť k […]
Čítať28. sep
SUROVINY: 1,2 kg hovädzieho krku 6 plátkov slaniny 4 strúčiky cesnaku 2 ks cibule 1 plechovka čierneho piva 120 g paradajkového pretlaku 4 vetvičky čerstvého tymianu 3 mrkvy 2 stonky zeleru 1 lyžička krupicového cukru 600 ml hovädzieho vývaru POSTUP: Najprv si rúru predhrejeme na 170 stupňov Celzia. Hovädzie mäso nakrájame na stredné kocky. Cibuľu […]
Čítať20. sep
SUROVINY: 800 g hovädzie mäso karabáček 80 g slanina masť 2 ks cibule 1 ks mrkva 1 lyžička paradajkový pretlak 500 ml pivo svetlé pivo (silného, menej nachmelené, skôr sladkastej chuti) bylinky podľa chuti maslo mletá paprika 1 lyžica worcesterská omáčka soľ korenie mleté POSTUP: Mäso rozdeľte na 4 kusy. Prešpikujte slaninou tak, aby bola […]
Čítať15. sep
SUROVINY: 1 kg falošná hovädzia sviečková z pleca 1 PL plnotučnej horčice 2 PL strúhanky 500 g čerstvých sliviek 1 ks cibuľa 2 stúčiky cesnaku 2 ks paradajky 1 PL worcestrová omáčka 1 PL sójová omáčka 1 PL kryštáľový cukor 150 ml červené víno zmes čerstvých byliniek /bazalka, tymián, šalvia/ mleté čierne korenie soľ olej […]
Čítať11. sep
SUROVINY: 600 g mletého hovädzieho mäsa (napr. z krku) 2 cibule, 2 mrkvy, 1 stonkový zeler, mrazený hrášok 3 strúčiky cesnaku, roztlačeného 4 lyžice oleja, 50 g masla pár stoniek tymiánu (alebo lyžička sušeného) 1 kopcovitá lyžica hladkej múky (nemusí byť) 2 polievkové lyžice paradajkovej pasty 1 polievková lyžica worcesterskej omáčky kôra z jedného citróna hovädzí vývar […]
Čítať07. sep
SUROVINY: 2 kg hovädzieho pupka alebo hrude 2,5 litra studenej vody 250 g morskej soli 80 g nakladacia soli (upozornenie: všetka zvyšná nakladacia soľ musí byť dobre označená, pretože je nebezpečné jesť ju surovú a nemala by byť zamenená za normálnu morskú soľ) 150 g kryštálového cukru 150 g hnedého cukru 1 veľká lyžica medu […]
Čítať01. sep
SUROVINY: 1. cesto: 2 hrnčeky hladkej múky 1 hrnček mlieka 1 hrnček kryštálový cukor 1/2 hrnčeka oleja 2 vajcia 1 kypriaci prášok 2. cesto: 1 hrnček práškového cukru 2 hrnčeky bieleho jogurtu 2 ks vajec 1 vanilkový puding 1 vanilkový cukor broskyňový kompót alebo iné ovocie Mierka: 2,5 dcl hrnček POSTUP: Prvé, hustejšie cesto pripravíme […]
Čítať30. aug
SUROVINY: 6 plátkov hovädzej sviečkovej 4 PL olivového oleja hrsť čerstvého rozmarínu 3 strúčiky cesnaku soľ a čierne korenie 2 lyžice masla 2 menšie cibule čerstvé alebo sušené lesné hríby 2 lyžičky dijonskej horčice ½ hrnčeka suchého bieleho vína 1 hrnček smotany na šľahanie 2 PL strúhaného parmezánu POSTUP: Rúru si predhrejeme na 205 stupňov […]
Čítať25. aug
SUROVINY: 60 ml vody 2 a pol ČL práškovej želatíny 500 g bio jogurtu 1 ČL vanilkového extraktu 300 ml plnotučného mlieka 175 ml smotany na šľahanie 70 g krupicového cukru šťava z pol citróna 4 broskyne 1 ČL medu 1 a pol ČL kukuričného škrobu soľ, mleté čierne korenie olej, maslo POSTUP: Do misky […]
Čítať03. aug
SUROVINY: 2 cibule (alebo nahrubo nakrájaná biela časť póru) 1/2 ČL mletej rasce 1 bobkový list 2 strúčiky cesnaku 1 karfiol 1 stredne veľký zemiak (nakrájaný na malé kúsky) 250 g BIO brydze 1-2 vajcia strúhanka, čerstvé bylinky hladká múka vývar/voda soľ, mleté čierne korenie olej, maslo POSTUP: Nakrájanú cibuľu (pór) opečte na masle alebo […]
Čítať06. júl
SUROVINY: 4 hrnčeky mrazených alebo čerstvých jahôd 3 lyžice medu 1/2 hrnčeka bieleho BIO jogurtu 1 lyžica citrónovej šťavy POSTUP: Postup je veľmi jednoduchý a najmä rýchly. Všetky ingrediencie dáme spolu do mixéra a mixujeme dokopy približne 5 minút, aby sa nám všetky ingrediencie prepojili. Zmes by mala byť hladká a krémová. Ak ste použili […]
Čítať18. jún
SUROVINY: 4 BIO hovädzie rebierka s mäsom 4 strúčiky cesnaku 2-3 pl olivového oleja 1 šalotka mleté čierne korenie podľa chutí NA OMÁČKU: 2 pl olivového oleja 1 šalotka 1 stredne veľká mrkva 7 malých hnedých šampiňónov 1 pl masla 2 pl domáceho kečupu 200-250 ml červeného vína 1 čl sušenej koreňovej zeleniny soľ 1-2 […]
Čítať05. jún
SUROVINY: 500 g menších zemiakov 220 g BIO bryndze 2 lyžice kyslej smotany 1 červená cibuľa 3 lyžice najemno postrúhaného ovčieho syra mletá rasca mleté čierne korenie soľ petržlenová vňať olivový olej POSTUP: Zemiaky aj so šupkou umyjeme, osušíme a nakrájame na tenšie kolieska. Misku na zapekanie vymastíme olejom. Bryndzu vymiešame s kyslou smotanou. K […]
Čítať15. máj
SUROVINY: 1 kocka droždia 1 PL cukru 1 kg hladkej múky 3 ČL soli 2 ČL rasce 1 PL octu 200 ml zákvasu 250 – 300 ml vlažnej vody + voda na potretie POSTUP: Z droždia, cukru a troška vody urobíme kvások, ktorý necháme 10 minúť odpočívať. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme soľ, rascu, […]
Čítať29. apr
SUROVINY: 190 g hladkej múky štipka soli 90 g studeného masla 1 žĺtok 50 ml studenej vody Náplň: 125 g BIO bryndze 250 ml kyslej smotany sneh z 1 bielka 1-2 strúčiky cesnaku zelenú špargľu POSTUP: Najprv si pripravíme krehké cesto. Zmiešame múku, soľ, na kúsky nakrájané maslo, žĺtok a pridávame postupne studenú vodu. Vypracujeme […]
Čítať15. apr
SUROVINY: 350 g chudého jahňacieho pliecka/stehna, nakrájaného na kocky 1/2 ČL mletej rasce 1/2 ČL mletého koriandra 1/2 ČL garam masaly 1/2 ČL mletej škorice olivový olej semená z jedného granátového jablka na servírovanie Na dresing: 1 šalotka nasekaná na jemno 1 strúčik cesnaku, nasekaný 1 PL nasekanej mäty 1/2 uhorky, olúpanej, zbavenej semien a […]
Čítať08. apr
SUROVINY: 2 PL olivového oleja 400 g zemiakov, nahrubo nasekaných 1 veľká červená cibuľa, jemne nasekaná 8 veľkých vajec 100 ml smotany na varenie ½ ČL čerstvo nastrúhaného muškátového oriešku hrsť lístkov mäty, jemne nasekané 3 strúčiky cesnaku, krájané na plátky 150 g špenát, zhruba nasekaný 120 g ovčieho/kravského slaného syra, nastrúhaný nahrubo soľ a […]
Čítať