SUROVINY RAGU: 10-12 menších zemiakov 150 gramov slaného syra olivový olej pár plátkov červenej cibule sušené oregano soľ a mleté korenie POSTUP Opláchnite zemiaky, aby ste odstránili všetky nečistoty. Rukou rozdrobte syr a odložte ho do misy. Zahrejte stredne veľký hrniec s vodou, pridajte trochu soli a zemiaky varte asi 5-7 minút. Rúru predhrejte na […]
Čítať ďalej09. mar
SUROVINY RAGU: 1,2 kg hovädzí krk 1 ČL soľ mleté čierne korenie 3 PL olivového oleja 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno 3 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané 120 g mrkvy nakrájanej nadrobno 120 g stonkového zeleru, nakrájaný nadrobno 800 g rozdrvených paradajok v konzerve 250 ml červeného vína, plné (ako je merlot, cabernet sauvignon) 350 ml vody […]
Čítať ďalej09. feb
SUROVINY 4-5 ks teľacie alebo hovädzie osso bucco soľ a korenie 2 PL olivového oleja 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno 3 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané 1 malá mrkva nakrájaná nadrobno 1 „tyčinka“ stonkového zeleru, nakrájaná nadrobno 800 g rozdrvených paradajok v konzerve 250 ml suchého bieleho vína (nie sladké, ovocné) 250 ml kuracieho vývaru 1 […]
Čítať ďalej23. jan
SUROVINY 1/4 malej červenej cibule, narezaná na tenké plátky 2 PL čerstvej limetovej šťavy soľ 1 PL olivového oleja 1 veľká žltá cibuľa nakrájaná nadrobno 2 strúčiky cesnaku, prelisované 0,5 kg mletého hovädzieho mäsa 120 g barbecue omáčka 1/2 ČL paradajkový pretlak 170 g tortilla chipsov/nachos 230 g kravského syra (cheddar/gouda), nahrubo nastrúhan 3 jarné cibuľky, narezané 1 zrelé avokádo […]
Čítať ďalej13. jan
SUROVINY 250 g lístkového cesta 125 g zmäknutého masla 125 g krupicového cukru 125 g mandľového prášku (mleté mandle) 2 vajcia 2 struky vanilky 50 g Grand Marnier pomarančová kôra, citrónová kôra 1 malá figúrka (alebo čistá minca) POSTUP Zmiešať zmäknuté maslo s cukrom, pridať mandľový prášok (mleté mandle), citrusovú kôru, Grand Marnier, vanilku a […]
Čítať ďalej07. jan
SUROVINY 1 strúčik cesnaku 4 PL masla 5 až 6 zemiakov soľ a mleté čierne korenie 250 ml smotany na šľahanie 1/4 ČL čerstvo nastrúhaného muškátového orieška POSTUP Rúru vyhrejte na 190 stupňov. Cesnakom potrite celé vnútro pekáča/zapekacej misy, potom vymažte 2 lyžicami masla. Zemiaky olúpte a nakrájajte na tenké plátky. Plátky ukladajte do pekáča […]
Čítať ďalej05. jan
SUROVINY 1 kg bio flank steak 2 PL olivový olej 3 strúčiky cesnaku 450 g nakrájaných šampiňónov 1 PL masla 1/4 hrnčeka kuracieho vývaru (mierka: 250 ml) šťava z 1 citróna štipka mletej červenej papriky čerstvé nasekané bylinky na ozdobu POSTUP Minimálne 30 minút pre prípravou naložte steak do marinády (recept na marinádu nájdete na […]
Čítať ďalej20. nov
SUROVINY 500 g bio sviečkovica alebo roštenec 100 g cibuľa 100 g čerstvé šampiňóny 100 g sterilizovaná uhorka 1 PL dijonská horčica 1PL paradajkový pretlak 50 ml olivový olej 150 g kyslá smotana 50 ml koňak mleté čierne korenie, soľ, hladká múka POSTUP Mäso na stroganov nakrájame na tenké plátky a každý plátok na tenké […]
Čítať ďalej03. nov
SUROVINY 200 g lístkové cesto 150 – 200 g bryndze 2 žĺtky ½ šálky kyslej smotany ⅓ šálka nastrúhaného kravského syra Na polevu ½ šálky sušených datlí Medjool, nasekaných 3 PL nasekaných vlašských orechov 3 PL medu nastrúhaná kôra z jedného citróna citrónová šťava nasekaná pažítka POSTUP Rúru vyhrejte na 200 °C ak pečiete v […]
Čítať ďalej27. okt
SUROVINY 1 lyžicu oleja 1 veľkú cibuľu 1 čerstvú červenú papriku 2 strúčiky cesnaku 1 kopcovitú lyžicu pálivého chilli (alebo 1 lyžičku, ak chcete jemnejšie pokrm) 1 lyžicu mletej sladkej papriky 1 lyžicu mletej rasce 500 g mletého hovädzieho mäsa 300 ml hovädzieho vývaru 400 g konzervovaných paradajok ½ lyžice sušenej majoránky 2 lyžičky paradajkového […]
Čítať ďalej13. okt
VÝBER MÄSA JE DÔLEŽITÝ Výber mäsa je absolútny základ – nielen kvôli chuti, ale tiež konzistencii. Aby bol hamburger šťavnatý, treba si vybrať mäso s obsahom tuku najmenej 18%. Z chudého a mimoriadne chudého mäsa budú hamburgery tvrdé a suché. Čím čerstvejšie je mäso zomleté, tým je hamburger jemnejší a chutnejší. Ideálne je zájsť k […]
Čítať ďalej05. okt
SUROVINY: 1,2 kg hovädzieho krku 6 plátkov slaniny 4 strúčiky cesnaku 2 ks cibule 1 plechovka čierneho piva 120 g paradajkového pretlaku 4 vetvičky čerstvého tymianu 3 mrkvy 2 stonky zeleru 1 lyžička krupicového cukru 600 ml hovädzieho vývaru POSTUP: Najprv si rúru predhrejeme na 170 stupňov Celzia. Hovädzie mäso nakrájame na stredné kocky. Cibuľu […]
Čítať ďalej28. sep
SUROVINY: 800 g hovädzie mäso karabáček 80 g slanina masť 2 ks cibule 1 ks mrkva 1 lyžička paradajkový pretlak 500 ml pivo svetlé pivo (silného, menej nachmelené, skôr sladkastej chuti) bylinky podľa chuti maslo mletá paprika 1 lyžica worcesterská omáčka soľ korenie mleté POSTUP: Mäso rozdeľte na 4 kusy. Prešpikujte slaninou tak, aby bola […]
Čítať ďalej20. sep
SUROVINY: 1 kg falošná hovädzia sviečková z pleca 1 PL plnotučnej horčice 2 PL strúhanky 500 g čerstvých sliviek 1 ks cibuľa 2 stúčiky cesnaku 2 ks paradajky 1 PL worcestrová omáčka 1 PL sójová omáčka 1 PL kryštáľový cukor 150 ml červené víno zmes čerstvých byliniek /bazalka, tymián, šalvia/ mleté čierne korenie soľ olej […]
Čítať ďalej15. sep
SUROVINY: 600 g mletého hovädzieho mäsa (napr. z krku) 2 cibule, 2 mrkvy, 1 stonkový zeler, mrazený hrášok 3 strúčiky cesnaku, roztlačeného 4 lyžice oleja, 50 g masla pár stoniek tymiánu (alebo lyžička sušeného) 1 kopcovitá lyžica hladkej múky (nemusí byť) 2 polievkové lyžice paradajkovej pasty 1 polievková lyžica worcesterskej omáčky kôra z jedného citróna hovädzí vývar […]
Čítať ďalej11. sep
SUROVINY: 2 kg hovädzieho pupka alebo hrude 2,5 litra studenej vody 250 g morskej soli 80 g nakladacia soli (upozornenie: všetka zvyšná nakladacia soľ musí byť dobre označená, pretože je nebezpečné jesť ju surovú a nemala by byť zamenená za normálnu morskú soľ) 150 g kryštálového cukru 150 g hnedého cukru 1 veľká lyžica medu […]
Čítať ďalej07. sep
SUROVINY: 1. cesto: 2 hrnčeky hladkej múky 1 hrnček mlieka 1 hrnček kryštálový cukor 1/2 hrnčeka oleja 2 vajcia 1 kypriaci prášok 2. cesto: 1 hrnček práškového cukru 2 hrnčeky bieleho jogurtu 2 ks vajec 1 vanilkový puding 1 vanilkový cukor broskyňový kompót alebo iné ovocie Mierka: 2,5 dcl hrnček POSTUP: Prvé, hustejšie cesto pripravíme […]
Čítať ďalej01. sep
SUROVINY: 6 plátkov hovädzej sviečkovej 4 PL olivového oleja hrsť čerstvého rozmarínu 3 strúčiky cesnaku soľ a čierne korenie 2 lyžice masla 2 menšie cibule čerstvé alebo sušené lesné hríby 2 lyžičky dijonskej horčice ½ hrnčeka suchého bieleho vína 1 hrnček smotany na šľahanie 2 PL strúhaného parmezánu POSTUP: Rúru si predhrejeme na 205 stupňov […]
Čítať ďalej30. aug
SUROVINY: 60 ml vody 2 a pol ČL práškovej želatíny 500 g bio jogurtu 1 ČL vanilkového extraktu 300 ml plnotučného mlieka 175 ml smotany na šľahanie 70 g krupicového cukru šťava z pol citróna 4 broskyne 1 ČL medu 1 a pol ČL kukuričného škrobu soľ, mleté čierne korenie olej, maslo POSTUP: Do misky […]
Čítať ďalej25. aug
SUROVINY: 2 cibule (alebo nahrubo nakrájaná biela časť póru) 1/2 ČL mletej rasce 1 bobkový list 2 strúčiky cesnaku 1 karfiol 1 stredne veľký zemiak (nakrájaný na malé kúsky) 250 g BIO brydze 1-2 vajcia strúhanka, čerstvé bylinky hladká múka vývar/voda soľ, mleté čierne korenie olej, maslo POSTUP: Nakrájanú cibuľu (pór) opečte na masle alebo […]
Čítať ďalej03. aug
SUROVINY: 4 hrnčeky mrazených alebo čerstvých jahôd 3 lyžice medu 1/2 hrnčeka bieleho BIO jogurtu 1 lyžica citrónovej šťavy POSTUP: Postup je veľmi jednoduchý a najmä rýchly. Všetky ingrediencie dáme spolu do mixéra a mixujeme dokopy približne 5 minút, aby sa nám všetky ingrediencie prepojili. Zmes by mala byť hladká a krémová. Ak ste použili […]
Čítať ďalej06. júl