Osso buco s gremolatou - Ekofarma Važec - BIO výrobky spod Kriváňa

Osso buco s gremolatou

SUROVINY

4-5 ks teľacie alebo hovädzie osso bucco
soľ a korenie
2 PL olivového oleja
1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
3 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané
1 malá mrkva nakrájaná nadrobno
1 „tyčinka“ stonkového zeleru,  nakrájaná nadrobno
800 g rozdrvených paradajok v konzerve
250 ml suchého bieleho vína (nie sladké, ovocné)
250 ml kuracieho vývaru
1 kocka kuracieho bujónu (voliteľné)
2 PL paradajkového pretlaku/passata
3 vetvičky tymiánu alebo 1 ½ ČL sušeného tymianu
2 bobkové listy

GREMOLATA:
1 šálka petržlenovej vňate najemno nasekanej
2 – 3 ČL citrónovej kôry, najemno nastrúhanej
1 strúčik cesnaku, nadrobno nakrájaný

POSTUP

Obidve strany mäsa veľmi výdatne posypte soľou a korením. Rozohrejte olej vo veľkom hrnci alebo hlbokej panvici. Pridajte hovädzie mäso a osmažte ho z oboch strán, aby mal peknú hnedú kôrku. Vyberte ho na tanier a znížte teplotu.
Ak je na panvici málo oleja, dolejte ho. Pridajte cibuľu a opekajte ju na veľmi miernej teplote cca 1 minútku, potom pridajte cesnak, mrkvu a zeler. Pokračujte na miernej teplote cca 5 minút alebo kým nie sú mäkkšie. Celú zmes podlejte bielym vínom a nechajte 2 minútky prebublávať, aby sa odparil alkohol a ostala len chuť a vôňa vína.
VOLITEĽNÉ: Aby sa vám mäso po uvarení nerozpadávalo od kosti a na tanieri vyzeralo pekne, môžete použiť kuchynský špagát a oviazať ho okolo každého kusu mäsa.
Do panvice pridajte paradajky, vývar, rozdrobenú kocku bujónu (nemusí byť), paradajkovú pastu, tymián a bobkové listy. Premiešajte a potom vráťte mäso do hrnca alebo panvice. Prikryte pokrievkou, varte na strednej teplote alebo plameni  1,5 – 2 hodiny. Kým nie je mäso také jemné, aby ste ho vedeli rozdeliť vidličkou.  Ak sa vám zdá, že po uvarení mäsa je omáčka stále riedka, vyberte opatrne mäso do misy, prikryte ho a na miernom plameni redukujte omáčku 5 – 15 minút alebo do zhustnutia. Na záver dochuťte soľou a korením a mäso vráťte naspäť do panvice.

PODÁVANIE
Osso buco sa v Taliansku tradične sa podáva s rizotom, ale vynikajúce je aj so zemiakovou kašou, krémovou polentou alebo dokonca s cestovinami. Na servírovací tanier položte kúsok osso buco, polejte omáčkou a posypte gremolatou.

Dobrú chuť!

 

Zdieľať článok: