Cigánska hovädzia pečienka - Ekofarma Važec - BIO výrobky spod Kriváňa

Cigánska hovädzia pečienka

Ekofarma Važec

SUROVINY

750 g hovädzie mäso (zadné)
100 g slanina
50 g masť
2 ks cibuľa
nové korenie, čierny peper (celý)
4 ks paradajky (alebo 2 PL pretlaku)
1/2 ČL pálivá paprika
1 l hovädzí vývar
140 g sušených húb (v sezóne čerstvé)
2 strúčiky cesnak
2 ks rôznofarebné paprika
2 ks biela paprika
150 g kvalitná klobása
2 ks stredne veľké zemiaky, soľ (podľa chuti), čierny peper (podľa chuti)

POSTUP

Mäso v celku prešpikujte kúskami slaniny, osoľte, okoreňte a na rozpálenej masti sprudka opečte zo všetkých strán. Vyberte ho a do výpeku vložte na jemno nakrájanú cibuľu, 4 až 6 guličiek nového korenia a asi 10 guličiek čierneho korenia. Restujte kým cibuľa zosklovatie. Pridajte pokrájané paradajky (alebo pretlak) a pálivú papriku. Chvíľu restujte, potom do základu vráťte mäso, zalejte vývarom a zakryté dajte do rúry predhriatej na 160 °C.

Pečte do zmäknutia mäsa. Pri tejto teplote by to malo trvať asi 2 hodiny. Môžete piecť aj pri nižšej teplote a dobu pečenia predĺžiť, mäso je potom ešte krehkejšie a šťavnatejšie.

Medzitým zalejte sušené huby vodou a asi pol hodiny ich povarte. Potom sceďte. Ak použijete čerstvé huby, pokrájajte ich na menšie kúsky a asi 10 až 15 minút restujte na lyžici masti.

Do hrnca k mäkkému mäsu pridajte na plátky pokrájaný cesnak, na kocky pokrájané papriky, na kolieska pokrájanú klobásu a huby. Spoločne ešte asi 5 minút povarte a nakoniec pridajte na kocky pokrájané uvarené zemiaky. Nechajte ich len prehriať v teplej šťave, už nevarte. Mäso nakrájané na plátky a omáčku so zemiakmi môžete podávať zvlášť.

Dobrú chuť!

 

Zdieľať článok: