Syrovo-špenátový koláč - Ekofarma Važec - BIO výrobky spod Kriváňa

Syrovo-špenátový koláč

SUROVINY

1 balenie mrazeného lístkového cesta, 490 g
2 balenia mrazeného špenátu, každé 280 g
2 mladé cibule
2 PL nasekaného kôpru
70 g soleného kravského syra
2 strúčiky cesnaku
1 citrón
1 ČL soli
¼ ČL čerstvo mletého čierneho korenia
hladká múka (na rozvaľkanie)
1 veľké vajce

POSTUP

Lístkové cesto nechajte chvíľu ohriať pri izbovej teplote a potom rozbaľte. Mrazený špenát nechjte rozmraziť, medzitým nadrobno nasekajte 2 mladé cibule a dajte do misky. Nadrobno nasekajte 2 PL kôpru a pridajte do misky. Rozdrobte syr na malé kúsky a pridajte do misky. Nastrúhajte 2 strúčiky cesnaku a kôru z 1 citróna. Pridajte soľ a čierne korenie.

Špenát sceďte nad drezom – chcete sa zbaviť prebytočnej vlhkosti, ktorá by mohla vaše cesto rozmočiť. Nasekajte a pridajte do misky so zmesou. Všetko spolu zmiešajte.

Nájdite kruhový predmet s priemerom 25-30 cm (čím väčší, tým lepšie). Položte jeden z plátov cesta, na papieri na pečenie, na pracovnú plochu alebo veľkú dosku na krájanie. Jemne poprášte múkou, z oboch strán. Rozvaľkajte ho, otáčajte papier o 90° (tak, že ho rozvaľkáte zo všetkých strán) a poprášte múkou, ak sa cesto lepí, kým nebude aspoň o 2-3 cm väčšie ako váš kruhový predmet.

Položte kruhový predmet na cesto, stlačte, aby ste vytvorili odtlačok, potom použite ostrý nôž na vyrezanie kruhu. Odložte prebytočné cesto (zatiaľ si ho nechajte; ak sa vám cesto roztrhne, môžete použiť zvyšok na opravu!). Presuňte cesto na papieri na pečenie na plech. Schlaďte, kým zopakujete postup s druhým plátom cesta.

Rozbite 1 veľké vajce do malej misky a rozšľahajte vidličkou. Potrite okraj jedného kruhu cesta vajíčkom (to spojí obe časti cesta); zvyšné vajíčko si nechajte na neskôr. Rozotrite zmes špenátu, pričom nechajte okolo 1,5 cm voľného okraja. Položte druhý kruh cesta navrch (ak máte problém ho presunúť, zložte ho na štvrtiny, potom rozložte na špenát) a jemne stlačte, aby ste ich spojili. Pomocou malého pohárika s priemerom asi 5 cm urobte do stredu malý odtlačok. Ak je cesto teplé, schlaďte ho teraz na 10–20 minút, aby sa s ním lepšie pracovalo.

Keď je cesto vychladené, preneste ho vrátane papiera na pečenie, na pracovnú plochu. Kuchárskym nožom cesto nakrájajte na 4 štvrtiny. Krájajte od stredného kruhu po okraj. Každú štvrtinu rozkrojte na polovicu, potom znova na polovicu, aby ste mali 16 „lúčov“. Koláč presuňte spolu s papierom na pečenie na plech.

Pracujte s jedným „lúčom“ naraz, jemne ho ťahajte od stredu (aby ste predĺžili každý kúsok), potom krúťte, aby ste odhalili vnútro so špenátom. Snažte sa o tri alebo štyri krútenia. Jemne ich posúvajte, aby boli rovnomerne rozložené. Opäť schlaďte na 10–15 minút.

Medzitým predhrejte rúru na 200°C. Potrite koláč zvyšným vajíčkom; osolte a okoreňte. Pečtekým nie je nadýchaný a upečený do zlata 30–35 minút.

Dobrú chuť!

 

Zdieľať článok: