Írsky pastiersky koláč

SUROVINY:

600 g mletého hovädzieho mäsa (napr. z krku)
2 cibule, 2 mrkvy, 1 stonkový zeler, mrazený hrášok
3 strúčiky cesnaku, roztlačeného
4 lyžice oleja, 50 g masla
pár stoniek tymiánu (alebo lyžička sušeného)
1 kopcovitá lyžica hladkej múky (nemusí byť)
2 polievkové lyžice paradajkovej pasty
1 polievková lyžica worcesterskej omáčky
kôra z jedného citróna
hovädzí vývar
150 ml tmavého piva
150 g tmavých šampiňónov alebo iných húb
cca 1 kg zemiakov typu C
mlieko
maslo
soľ, mleté čierne korenie
muškátový oriešok
50 g nahrubo nastrúhaného čedaru

POSTUP:

Vo väčšom a širšom hrnci zohrejeme olej a maslo. Cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak nakrájame  na polcentimetrové kocky a orestujeme do sklovita. Pridáme lístky tymiánu, osolíme, okoreníme. Na miernom plameni restujeme asi 10 minút, kým zelenina nezmäkne. Potom pridáme mleté mäso a múku a ďalej opekáme za stáleho miešania, tak aby mäso netvorilo hrudky.  Keď sa mäso začne prichytávať ku dnu panvice, vlejeme k mäsu pivo, nastrúhame kôru z citróna, pridáme paradajkovú pastu, hovädzí vývar, worcesterskú omáčku, tymián, soľ a mleté čierne korenie. Privedieme k varu,  zakryjeme a na miernom plameni dusíme domäkka približne 1 hodinu. Pred dovarením primiešame hrášok a potom mäso zložíme zo sporáka. Polhodinu pred dovarením si nakrájame zemiaky na veľké kocky a v osolenej vode uvaríme domäkka. Scedíme, ochutíme mletým čiernym korením  a mletým muškátovým orieškom, prípadne dosolíme. Pučidlom na zemiaky vymiešame hladkú zemiakovú kašu s pridaním mlieka a masla. Rúru vyhrejeme na 180 °C.  Do panvice s mäsom pridáme na tenké plátky nakrájané huby a povaríme ešte 10 minút. Zmes preložíme do zapekacej nádoby, navrch nastrúhame čedar a lyžicou navrstvíme zemiakovú kašu, opatrne ju uhladíme alebo vidličkou vytvoríme na povrchu vzory, napr. vlnovku. Zapekáme do zlata, trvá to asi 40 minút.

Dobrú chuť!

Zdieľať článok: