Novinky

29. apr

Slaný koláč so špargľou a bryndzou

SUROVINY: 190 g hladkej múky štipka soli 90 g studeného masla 1 žĺtok 50 ml studenej vody Náplň: 125 g BIO bryndze 250 ml kyslej smotany sneh z 1 bielka 1-2 strúčiky cesnaku zelenú špargľu POSTUP: Najprv si pripravíme krehké cesto. Zmiešame múku, soľ, na kúsky nakrájané maslo, žĺtok a pridávame postupne studenú vodu. Vypracujeme […]

Čítať

15. apr

Jahňací kebab s jogurtom a granátovým jablkom

SUROVINY: 350 g chudého jahňacieho pliecka/stehna, nakrájaného na kocky 1/2 ČL mletej rasce 1/2 ČL mletého koriandra 1/2 ČL garam masaly 1/2 ČL mletej škorice olivový olej semená z jedného granátového jablka na servírovanie Na dresing: 1 šalotka nasekaná na jemno 1 strúčik cesnaku, nasekaný 1 PL nasekanej mäty 1/2 uhorky, olúpanej, zbavenej semien a […]

Čítať

08. apr

Špenátovo syrová frittata

SUROVINY: 2 PL olivového oleja 400 g zemiakov, nahrubo nasekaných 1 veľká červená cibuľa, jemne nasekaná 8 veľkých vajec 100 ml smotany na varenie ½ ČL čerstvo nastrúhaného muškátového oriešku hrsť lístkov mäty, jemne nasekané 3 strúčiky cesnaku, krájané na plátky 150 g špenát, zhruba nasekaný 120 g ovčieho/kravského slaného syra, nastrúhaný nahrubo soľ a […]

Čítať

01. apr

Prečo si dať jahňacinu?

Kedysi Slovák vybehol na pole, tvrdo pracoval a v závere večera, pokiaľ boli dobré časy, si doprial“ jahňacinku“. Alebo aspoň, keď bola nedeľa. Čerstvo pripravenú, bez žiadnych umelých prísad dnešnej doby. A nielen bača… Tento druh mäsa, ktorý dnes už na slovenských stoloch v domácnostiach či reštauráciách možno nájsť naozaj len pod lupou, bol kedysi […]

Čítať

24. mar

Krúpy s bryndzou

SUROVINY: 200 g jačmenných krúpov 150 g BIO bryndze voda 100 g slaniny 100 ml smotany soľ, biele mleté korenie POSTUP: Premyté krúpy dáme variť do vody ako cestoviny kým nezmäknú. Bryndzu rozmiešame so smotanou na varenie, pridáme pažítku a korenie. Uvarené krúpy spojíme s bryndzou. Pridáme na panvici opraženú nakrájanú slaninu. Ozdobíme bylinkami, strúhanou parenicou alebo […]

Čítať

18. mar

Hovädzie stehno s paradajkovou omáčkou

SUROVINY: hovädzie stehno 150 g cibule 100 g mrkvy 50 g zeler 50 g petržlen 1 g celej škorice 1 g celé nové korenie 1 g celé čierne korenie bobkový list 150 g paradajkový pretlak 50 g hladkej múky 1,5 l hovädzieho vývaru 50 g masla 100 ml oleja soľ, cukor práškový podľa chuti POSTUP: […]

Čítať

13. mar

Klasická hovädzia pečienka

SUROVINY: 1,5-2 kg hovädzie stehno 2 PL oleja soľ, korenie, prípadne bylinky (majorán a tymian) 1 veľká cibuľa, pokrájaná 4 strúčiky cesnaku ½ hrnčeka červeného vína ½ hrnčeka zeleninového či hovädzieho vývaru 2 mrkvy, pozdĺžne nakrájané trocha múky na zaprášenie omáčky POSTUP: Mäso poprášte soľou, korením, posypte bylinkami a všetko do neho poriadne votrite. V […]

Čítať

03. mar

Konfitovaná hovädzia kližka na červenom víne so zemiakovým pyré

SUROVINY: 1 kg hovädzia kližka/močing/nožina koreňová zelenina (cca pol porcie z mäsa – mrkva, 2/3 petržlen a 1/3 zeler) 1 kg cibule 400 g hovädzí vývar alebo 1 l vody 1 ks malý paradajkový pretlak 1/2 l červené suché víno 5 vetvičiek tymiánu a 3 vetvičky rozmarínu 4 strúčiky cesnaku 4 ks bobkový list, 7 […]

Čítať

02. mar

Hovädzie na taliansky spôsob

SUROVINY: 1,5 kg hovädzie na dusenie (močing, krk) soľ, čerstvo mleté čierne korenie 4 PL masla 100 g pancetty (príp. anglická slanina) 2 mrkvy, nakrájané na hrubšie kolieska ¼ stredne veľkého zeleru, nakrájaný na väčšie kúsky 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku, na drobno nakrájané 250 ml suchého bieleho vína 400 g lúpaných paradajok v plechovke […]

Čítať

24. feb

Mexický guláš

SUROVINY: 1000 g hovädzie predné soľ, mleté čierne korenie 250 g biela cibuľa 80 g paradajkový pretlak 80 g hladká múka strúhaný syr POSTUP: Na oleji alebo na masti osmažíme nakrájanú cibuľu. Hovädzie predné gulášové mäso nakrájame na kocky a dáme prudko opiecť na cibuľu. Mäso miešame, aby sa poriadne opieklo zo všetkých strán. Keď […]

Čítať

06. feb

Gruľovník

SUROVINY: 500 g polohrubej múky 1 kocka droždia (alebo 1 bal. instantného) 1 prášok do pečiva 1 PL cukru 1 ČL soli 250 ml vlažného mlieka 2 žĺtka, 2 bielka 1 dl oleja vajce na potretie Na plnku: 1 kg prelisovaných zemiakov uvarených v slanej vode 250 g BIO bryndze maslo podľa potreby, smotana podľa […]

Čítať

03. feb

Slivkové gule

SUROVINY: 400 g polohrubej múky 4 – 5 uvarených zemiakov ½ ČL soli 1 vajce slivky maslo práškový cukor mak, orechy alebo strúhanka podľa chuti POSTUP: Zemiaky uvaríme, necháme vychladnúť, odstránime šupku a nastrúhame ich na strúhadle. Pridáme múku, soľ a vajíčko. Hmotu spracujeme na mäkké cesto a necháme oddýchnuť. Slivky umyjeme, prepolíme a odstránime […]

Čítať

31. jan

Kulajda

SUROVINY: 2 PL masla 2 PL hladkej múky 3 väčšie poctivé zemiaky typu B 2 šálky nakrájaných čerstvých lesných húb (alebo 3 veľké hrste sušených) 200 ml smotany min. 30% 1 – 1 ½ litra vývaru 2-3 PL kryštálového cukru (podľa chuti) ocot (podľa chuti) bobkový list, nové korenie celé soľ, čierne korenie, kôpor vajce […]

Čítať

30. jan

Zemiakovo tuniakový šalát

SUROVINY: 300 g zemiakov (čo najmenšie) 2 vajcia uvarené na tvrdo 200 g tuniaka v olivovom oleji červená cibuľa olivy farebná paprika 200 ml bieleho jogurtu alebo kyslej smotany šťava z 1/2 citróna pažítka olivový olej soľ, čierne korenie POSTUP: Zemiaky uvaríme alebo upečieme v šupke domäkka. Uvarené zemiaky nakrájame na plátky. Uvarené vajce prekrojíme […]

Čítať

29. jan

Druhy zemiakov a ich využitie 1

Správny výber zemiakov je základom chutného šalátu. Po uvarení majú mať pevnú lojovitú štruktúru a nemajú do seba sať ostatné prílohy. Predajcovia ich preto musia povinne označovať podľa typu varnosti. Nie je zemiak ako zemiak. Na prvý pohľad môžu síce vyzerať rovnako, no ich štruktúra je rôzna. Niektoré sú určené na klasické prílohy, iné na […]

Čítať

13. jan

Fašiangové donuty

SUROVINY: 500 g hladkej múky 200 g poctivých zemiakov uvarených v šupke 2 dl vlažného mlieka 3 PL kryštálového cukru 25 g droždie kôra z jedného citróna 1 vajce soľ práškový a škoricový cukor na obaľovanie olej a bravčová masť na vyprážanie POSTUP: Do misy som si preosejte hladkú múku. V strede urobte jamku, nasypte […]

Čítať

10. jan

Hovädzie s kôprovou omáčkou

SUROVINY: 1 kg hovädzieho stehna 2-3 hovädzie kosti  1 veľká mrkva 1 petržlen 1 cibuľa 2 bobkové listy 3 PL bravčovej masti 3 PL hladkej múky, 0,4 l mlieka 150 ml smotany na varenie 1 PL masla celé čierne korenie, nové korenie cukor, soľ ocot, voda zväzok kôpru POSTUP: Umyté stehno a kosti vložíme do […]

Čítať

11. dec

Krémová zemiaková polievka

SUROVINY: 4 ks stredne veľkých zemiakov 2 PL masla 1 cibuľa 400 g koreňovej zeleniny – zhruba 3 mrkvy, 1 petržlen, kúsok zeleru 1,25 l vriacej vody soľ hrsť čerstvo nasekanej petržlenovej vňate POSTUP: Zeleninu a zemiaky očistite a nakrájajte na kocky veľkosti lieskového orieška. V stredne veľkom hrnci rozpusťte maslo a poduste na ňom […]

Čítať

04. dec

Zapekané zemiaky s bryndzou

SUROVINY: 1200 g poctivých BIO zemiakov 2 dcl mlieka 3 ks vajec 100 g BIO bryndze nasekaná petržlenová vňať soľ, mleté čierne korenie olej POSTUP: Umyté zemiaky uvaríme v celku do polomäkka, ošúpeme, pokrájame na kolieska a mierne opečieme na oleji. Premiestnime do zapekacej misky a zalejeme mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajcia, soľ, bryndzu, […]

Čítať

25. nov

Zemiakový knedlík

SUROVINY: 500 g poctivých zemiakov, uvarených v šupke deň vopred, vychladených 220 g detskej krupice pol vajíčka (vezmite jedno celé vajce, rozšľahajte ho v malej miske a oddelte polovicu; prípadne zdvojnásobte ostatné ingrediencie v tomto recepte a použite jedno celé vajce) 1/2 PL solamylu 1 zarovnaná ČL soli 1 vrchovatá ČL soli do vody na […]

Čítať

19. nov

Roastbeef na anglický spôsob

SUROVINY: 1-1,2 kg nízkej roštenky 5 g soli (1 zarovnaná ČL) 1 PL oleja 3 PL plnotučnej horčice teplomer do rúry kuchynský povrázok POSTUP: Z povrchu roštenky odrežte všetky blany, ktoré na nej ešte ostali. Potom mäso rukami vyformujte do pekného rovnomerného valčeka. Odstrihnite asi trištvrte metra z kuchynského povrázku a mäso s ním postupne […]

Čítať