Novinky

slivkové gule_bio zemiaky

03. feb

Slivkové gule

SUROVINY: 400 g polohrubej múky 4 – 5 uvarených zemiakov ½ ČL soli 1 vajce slivky maslo práškový cukor mak, orechy alebo strúhanka podľa chuti POSTUP: Zemiaky uvaríme, necháme vychladnúť, odstránime šupku a nastrúhame ich na strúhadle. Pridáme múku, soľ a vajíčko. Hmotu spracujeme na mäkké cesto a necháme oddýchnuť. Slivky umyjeme, prepolíme a odstránime […]

Čítať
kulajda

31. jan

Kulajda

SUROVINY: 2 PL masla 2 PL hladkej múky 3 väčšie poctivé zemiaky typu B 2 šálky nakrájaných čerstvých lesných húb (alebo 3 veľké hrste sušených) 200 ml smotany min. 30% 1 – 1 ½ litra vývaru 2-3 PL kryštálového cukru (podľa chuti) ocot (podľa chuti) bobkový list, nové korenie celé soľ, čierne korenie, kôpor vajce […]

Čítať
zemiakový šalát

30. jan

Zemiakovo tuniakový šalát

SUROVINY: 300 g zemiakov (čo najmenšie) 2 vajcia uvarené na tvrdo 200 g tuniaka v olivovom oleji červená cibuľa olivy farebná paprika 200 ml bieleho jogurtu alebo kyslej smotany šťava z 1/2 citróna pažítka olivový olej soľ, čierne korenie POSTUP: Zemiaky uvaríme alebo upečieme v šupke domäkka. Uvarené zemiaky nakrájame na plátky. Uvarené vajce prekrojíme […]

Čítať

29. jan

Druhy zemiakov a ich využitie 1

Správny výber zemiakov je základom chutného šalátu. Po uvarení majú mať pevnú lojovitú štruktúru a nemajú do seba sať ostatné prílohy. Predajcovia ich preto musia povinne označovať podľa typu varnosti. Nie je zemiak ako zemiak. Na prvý pohľad môžu síce vyzerať rovnako, no ich štruktúra je rôzna. Niektoré sú určené na klasické prílohy, iné na […]

Čítať

13. jan

Fašiangové donuty

SUROVINY: 500 g hladkej múky 200 g poctivých zemiakov uvarených v šupke 2 dl vlažného mlieka 3 PL kryštálového cukru 25 g droždie kôra z jedného citróna 1 vajce soľ práškový a škoricový cukor na obaľovanie olej a bravčová masť na vyprážanie POSTUP: Do misy som si preosejte hladkú múku. V strede urobte jamku, nasypte […]

Čítať
hovädzie s kôprovou omáčkou

10. jan

Hovädzie s kôprovou omáčkou

SUROVINY: 1 kg hovädzieho stehna 2-3 hovädzie kosti  1 veľká mrkva 1 petržlen 1 cibuľa 2 bobkové listy 3 PL bravčovej masti 3 PL hladkej múky, 0,4 l mlieka 150 ml smotany na varenie 1 PL masla celé čierne korenie, nové korenie cukor, soľ ocot, voda zväzok kôpru POSTUP: Umyté stehno a kosti vložíme do […]

Čítať

11. dec

Krémová zemiaková polievka

SUROVINY: 4 ks stredne veľkých zemiakov 2 PL masla 1 cibuľa 400 g koreňovej zeleniny – zhruba 3 mrkvy, 1 petržlen, kúsok zeleru 1,25 l vriacej vody soľ hrsť čerstvo nasekanej petržlenovej vňate POSTUP: Zeleninu a zemiaky očistite a nakrájajte na kocky veľkosti lieskového orieška. V stredne veľkom hrnci rozpusťte maslo a poduste na ňom […]

Čítať
zemiaky_bryndza_Važec

04. dec

Zapekané zemiaky s bryndzou

SUROVINY: 1200 g poctivých BIO zemiakov 2 dcl mlieka 3 ks vajec 100 g BIO bryndze nasekaná petržlenová vňať soľ, mleté čierne korenie olej POSTUP: Umyté zemiaky uvaríme v celku do polomäkka, ošúpeme, pokrájame na kolieska a mierne opečieme na oleji. Premiestnime do zapekacej misky a zalejeme mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajcia, soľ, bryndzu, […]

Čítať

25. nov

Zemiakový knedlík

SUROVINY: 500 g poctivých zemiakov, uvarených v šupke deň vopred, vychladených 220 g detskej krupice pol vajíčka (vezmite jedno celé vajce, rozšľahajte ho v malej miske a oddelte polovicu; prípadne zdvojnásobte ostatné ingrediencie v tomto recepte a použite jedno celé vajce) 1/2 PL solamylu 1 zarovnaná ČL soli 1 vrchovatá ČL soli do vody na […]

Čítať

19. nov

Roastbeef na anglický spôsob

SUROVINY: 1-1,2 kg nízkej roštenky 5 g soli (1 zarovnaná ČL) 1 PL oleja 3 PL plnotučnej horčice teplomer do rúry kuchynský povrázok POSTUP: Z povrchu roštenky odrežte všetky blany, ktoré na nej ešte ostali. Potom mäso rukami vyformujte do pekného rovnomerného valčeka. Odstrihnite asi trištvrte metra z kuchynského povrázku a mäso s ním postupne […]

Čítať

04. aug

Dokonalý tomahawk steak s chimichurri omáčkou

SUROVINY: 2 tomahawk steaky 2 PL olivového oleja hrubo namletá soľ a čierne korenie NA OMÁČKU: šťava z 2 citrónov 1 PL dijonskej horčice hrsť koriandra, jemne nasekaný hrsť petržlenovej vňate, jemne nasekaná ¼ červenej cibule, nakrájaná na malé kocky 2 nastrúhané strúčiky cesnaku 1 červená chilli paprika, zbavená semienok a nakrájaná 200 ml olivového […]

Čítať

01. aug

Roštenka Café de Paris

SUROVINY: 4 plátky roštenky/sviečkovice Na maslo: 150 g masla izbovej teploty 2 PL kečupu 1 ČL dijonskej horčice 1/2 ČL kapár nasekaných na jemno 1 ČL pažítky nasekanej na jemno 1 ČL estragónu nasekanej na jemno 2 sardelky nakrájané na jemno 1 ČL koňaku 1 ČL červeného vína 1 ČL worcesterskej omáčky štipka mletej papriky […]

Čítať

25. júl

Chateaubriand

SUROVINY: 900 g hovädzie sviečkovice 120 ml plus 2 PL masla 1/2 šálky posekanej petržlenovej vňate 1 PL citrónovej šťavy 2 ČL morskej soli 1/2 ČL hrubo pomletého čierneho korenia POSTUP Od mäsiara žiadame chateaubriand najvyššej kvality. Je to vlastne koniec sviečkovice, ale mäsiar mám môže odkrojiť aj kus hrubého stredu sviečkovice. Mäso necháme dostatočne […]

Čítať

23. júl

Steak so smotanovou omáčkou z húb a whisky

SUROVINY: 4 steaky hrubé asi 2-3 cm (falošná sviečkovica alebo roštenka) 200 g miešaných húb maslo 150 ml teľacieho (hovädzieho) bujónu 200 ml smotany na šľahanie 1PL whisky 1 limeta POSTUP Huby očistíme kefkou alebo papierovou utierkou, nikdy ich neoplachujeme vodou. Na panvici rozohrejeme kúsok masla a na miernom ohni pražíme huby dohneda. Vyberieme ich z […]

Čítať

19. júl

Dokonalý T-bone steak

SUROVINY: 2 T-bone steaky hrubé asi 2 cm 1PL olivového oleja alebo prepusteného masla soľ a čierne korenie 2 strúčiky cesnaku posekaného nadrobno 1PL masla čerstvý rozmarín POSTUP Steaky vyberieme z chladničky 30 minút pred použitím aby sa ohrial na izbovú teplotu. Rúru predhrejeme na 220°C. Steaky vysušíme papierovou utierkou a potom ich potrieme s 1/2 PL […]

Čítať
Ekofarma Važec _sviečkovica Wellington

16. júl

Sviečkovica Wellington

SUROVINY: 600 g hovädzej sviečkovice vcelku 2 PL dijonskej horčice 500 g šampiňónov 150 g parmskej šunky 1 PL múky 1 rozšľahaný žĺtok 1 balenie lístkového cesta POSTUP: Panvicu rozohrejeme na silnom ohni. Mäso zo všetkých strán ochutíme soľou a korením. Keď je panvica horúca, zmiernime oheň a mäso opečieme zo všetkých strán. Sviečkovicu necháme […]

Čítať
Kvalita mäsa_bio hovädzie_ekofarma Važec

22. máj

Kvalita mäsa

Už pri narodení zvieraťa sa určuje, na čo bude použité. Či pôjde na zabitie, do chovu, na ďalšiu reprodukcia alebo bude slúžiť na mlieko. Zviera sa poráža do 24 mesiacov. Medzi rozhodujúce faktory, ktoré ovplyvňujú kvalitu mäsa pred porážkou patria plemenná príslušnosť, pohlavie, vek, intenzita výživy, hmotnosť a stres pri zabití. Najviac sa dnes, čo […]

Čítať

09. máj

Roastbeef na horčičnom semienku

Príprava roastbeefu je hlavne o odvahe. Buď ho v rúre pečiete krátko a sprudka alebo ho robíte pri nízkej teplote. Ale vždy ide len o jedno – krásne ružový stred. SUROVINY: 1,5 kg vykostenej hovädzej nízkej roštenky 2 ČL horčičných semienok 1 ČL na hrubo zomletej morskej soli 1 ČL čerstvo zomletého čierneho korenia 2 […]

Čítať

18. apr

Zvyky a tradície na Zelený štvrtok

Veľkonočný týždeň, Veľký týždeň alebo pašiový týždeň, vrcholí posvätným trojdním, čiže Zeleným štvrtkom, Veľkým piatkom a Bielou sobotou so slávnosťou vzkriesenia Ježiša Krista a Veľkonočnou nedeľou.  Zelený štvrtok je pomenovaný podľa zelene v Getsemanskej záhrade, kde sa Ježiš modlil a bol zatknutý vojakmi. V tradičnom vidieckom prostredí sa dni veľkonočného týždňa, najmä Zelený štvrtok, spájali […]

Čítať
jahňací chrbát_Ekofarma Važec_bio mäso

17. apr

Jahňací chrbát s javorovým sirupom

Sladkastá chuť po javorovom sirupe krásne kontrastuje s hrubo zomletým čiernym korením. Mäso z chrbta nie potrebné upravovať dlho. Najlepšie je zvnútra ružové a šťavnaté. SUROVINY: 800 g vykosteného a odblaneného jahňacieho chrbátu (kotlety) 1,5 PL extra panenského olivového oleja 1,5 PL javorového sirupu 3 PL trstinového cukru 2 červené cibule pokrájané na hrubšie plátky […]

Čítať

16. apr

Ako si poradiť s jahňacinou

Charakteristickú arómu jahňacieho mäsa ovplyvňuje najmä vek jahňaťa. Mladé jahňacie mäso má príjemnú vôňu, ktorú netreba ničím „prebíjať“. Stačí ho len pred prípravou dochutiť korením a bylinkami. Nositeľom arómy je tuk v mäse. Ak vám prekáža, odstráňte ho spolu s blanami a so šľachami.    Predná štvrť Nakrájaná predná štvrť Nakrájaná jahňacina sa dá použiť na mnoho […]

Čítať