Krémová zemiaková polievka

SUROVINY:

4 ks stredne veľkých zemiakov
2 PL masla
1 cibuľa
400 g koreňovej zeleniny – zhruba 3 mrkvy, 1 petržlen, kúsok zeleru
1,25 l vriacej vody
soľ
hrsť čerstvo nasekanej petržlenovej vňate

POSTUP:

Zeleninu a zemiaky očistite a nakrájajte na kocky veľkosti lieskového orieška. V stredne veľkom hrnci rozpusťte maslo a poduste na ňom nakrájanú zeleninu. Duste ju asi 3 minúty, občas premiešajte. Potom pridajte cibuľu, osoľte a ďalej duste a miešajte pokiaľ sa všetko nezačne prichytávať na dno. Zalejte vriacou vodou a nechajte zakryté 5 minút variť. Potom pridajte zemiaky, znova zakryte a varte ďalších 10 minút. Vôbec nevadí, ak sa časť zemiakov a zeleniny rozvarí. Potom odoberte dve naberačky zeleniny a zemiakov s čo najmenším množstvom polievky. To, čo ostalo v hrnci rozmixujte ponorným mixérom alebo v kuchynskom robote. Vráťte späť zeleninu, ktorú ste odobrali, dochuťte soľou ak je to potrebné a posypte petržlenovou vňaťou alebo jarnou cibuľkou.

Dobrú chuť!

Zdieľať článok: