SUROVINY: 1200 g poctivých BIO zemiakov 2 dcl mlieka 3 ks vajec 100 g BIO bryndze nasekaná petržlenová vňať soľ, mleté čierne korenie olej POSTUP: Umyté zemiaky uvaríme v celku do polomäkka, ošúpeme, pokrájame na kolieska a mierne opečieme na oleji. Premiestnime do zapekacej misky a zalejeme mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajcia, soľ, bryndzu, […]
Čítať ďalej04. dec
SUROVINY: 500 g poctivých zemiakov, uvarených v šupke deň vopred, vychladených 220 g detskej krupice pol vajíčka (vezmite jedno celé vajce, rozšľahajte ho v malej miske a oddelte polovicu; prípadne zdvojnásobte ostatné ingrediencie v tomto recepte a použite jedno celé vajce) 1/2 PL solamylu 1 zarovnaná ČL soli 1 vrchovatá ČL soli do vody na […]
Čítať ďalej25. nov
SUROVINY: 1-1,2 kg nízkej roštenky 5 g soli (1 zarovnaná ČL) 1 PL oleja 3 PL plnotučnej horčice teplomer do rúry kuchynský povrázok POSTUP: Z povrchu roštenky odrežte všetky blany, ktoré na nej ešte ostali. Potom mäso rukami vyformujte do pekného rovnomerného valčeka. Odstrihnite asi trištvrte metra z kuchynského povrázku a mäso s ním postupne […]
Čítať ďalej19. nov
SUROVINY: 2 tomahawk steaky 2 PL olivového oleja hrubo namletá soľ a čierne korenie NA OMÁČKU: šťava z 2 citrónov 1 PL dijonskej horčice hrsť koriandra, jemne nasekaný hrsť petržlenovej vňate, jemne nasekaná ¼ červenej cibule, nakrájaná na malé kocky 2 nastrúhané strúčiky cesnaku 1 červená chilli paprika, zbavená semienok a nakrájaná 200 ml olivového […]
Čítať ďalej04. aug
SUROVINY: 4 plátky roštenky/sviečkovice Na maslo: 150 g masla izbovej teploty 2 PL kečupu 1 ČL dijonskej horčice 1/2 ČL kapár nasekaných na jemno 1 ČL pažítky nasekanej na jemno 1 ČL estragónu nasekanej na jemno 2 sardelky nakrájané na jemno 1 ČL koňaku 1 ČL červeného vína 1 ČL worcesterskej omáčky štipka mletej papriky […]
Čítať ďalej01. aug
SUROVINY: 900 g hovädzie sviečkovice 120 ml plus 2 PL masla 1/2 šálky posekanej petržlenovej vňate 1 PL citrónovej šťavy 2 ČL morskej soli 1/2 ČL hrubo pomletého čierneho korenia POSTUP Od mäsiara žiadame chateaubriand najvyššej kvality. Je to vlastne koniec sviečkovice, ale mäsiar mám môže odkrojiť aj kus hrubého stredu sviečkovice. Mäso necháme dostatočne […]
Čítať ďalej25. júl
SUROVINY: 4 steaky hrubé asi 2-3 cm (falošná sviečkovica alebo roštenka) 200 g miešaných húb maslo 150 ml teľacieho (hovädzieho) bujónu 200 ml smotany na šľahanie 1PL whisky 1 limeta POSTUP Huby očistíme kefkou alebo papierovou utierkou, nikdy ich neoplachujeme vodou. Na panvici rozohrejeme kúsok masla a na miernom ohni pražíme huby dohneda. Vyberieme ich z […]
Čítať ďalej23. júl
SUROVINY: 2 T-bone steaky hrubé asi 2 cm 1PL olivového oleja alebo prepusteného masla soľ a čierne korenie 2 strúčiky cesnaku posekaného nadrobno 1PL masla čerstvý rozmarín POSTUP Steaky vyberieme z chladničky 30 minút pred použitím aby sa ohrial na izbovú teplotu. Rúru predhrejeme na 220°C. Steaky vysušíme papierovou utierkou a potom ich potrieme s 1/2 PL […]
Čítať ďalej19. júl
SUROVINY: 600 g hovädzej sviečkovice vcelku 2 PL dijonskej horčice 500 g šampiňónov 150 g parmskej šunky 1 PL múky 1 rozšľahaný žĺtok 1 balenie lístkového cesta POSTUP: Panvicu rozohrejeme na silnom ohni. Mäso zo všetkých strán ochutíme soľou a korením. Keď je panvica horúca, zmiernime oheň a mäso opečieme zo všetkých strán. Sviečkovicu necháme […]
Čítať ďalej16. júl
Už pri narodení zvieraťa sa určuje, na čo bude použité. Či pôjde na zabitie, do chovu, na ďalšiu reprodukcia alebo bude slúžiť na mlieko. Zviera sa poráža do 24 mesiacov. Medzi rozhodujúce faktory, ktoré ovplyvňujú kvalitu mäsa pred porážkou patria plemenná príslušnosť, pohlavie, vek, intenzita výživy, hmotnosť a stres pri zabití. Najviac sa dnes, čo […]
Čítať ďalej22. máj
Príprava roastbeefu je hlavne o odvahe. Buď ho v rúre pečiete krátko a sprudka alebo ho robíte pri nízkej teplote. Ale vždy ide len o jedno – krásne ružový stred. SUROVINY: 1,5 kg vykostenej hovädzej nízkej roštenky 2 ČL horčičných semienok 1 ČL na hrubo zomletej morskej soli 1 ČL čerstvo zomletého čierneho korenia 2 […]
Čítať ďalej09. máj
Veľkonočný týždeň, Veľký týždeň alebo pašiový týždeň, vrcholí posvätným trojdním, čiže Zeleným štvrtkom, Veľkým piatkom a Bielou sobotou so slávnosťou vzkriesenia Ježiša Krista a Veľkonočnou nedeľou. Zelený štvrtok je pomenovaný podľa zelene v Getsemanskej záhrade, kde sa Ježiš modlil a bol zatknutý vojakmi. V tradičnom vidieckom prostredí sa dni veľkonočného týždňa, najmä Zelený štvrtok, spájali […]
Čítať ďalej18. apr
Sladkastá chuť po javorovom sirupe krásne kontrastuje s hrubo zomletým čiernym korením. Mäso z chrbta nie potrebné upravovať dlho. Najlepšie je zvnútra ružové a šťavnaté. SUROVINY: 800 g vykosteného a odblaneného jahňacieho chrbátu (kotlety) 1,5 PL extra panenského olivového oleja 1,5 PL javorového sirupu 3 PL trstinového cukru 2 červené cibule pokrájané na hrubšie plátky […]
Čítať ďalej17. apr
Charakteristickú arómu jahňacieho mäsa ovplyvňuje najmä vek jahňaťa. Mladé jahňacie mäso má príjemnú vôňu, ktorú netreba ničím „prebíjať“. Stačí ho len pred prípravou dochutiť korením a bylinkami. Nositeľom arómy je tuk v mäse. Ak vám prekáža, odstráňte ho spolu s blanami a so šľachami. Predná štvrť Nakrájaná predná štvrť Nakrájaná jahňacina sa dá použiť na mnoho […]
Čítať ďalej16. apr
SUROVINY: 700 g jahňacie plece rozdelené na štvrtiny morská soľ, čerstvo zomletý čierny peper 2 PL slnečnicového oleja 2 cibule nakrájané na drobno 5 guličiek čierneho a nového korenia 2 bobkové listy 4 vetvičky čerstvého tymiánu 6 strúčkov cesnaku porezaných na plátky 600 ml hovädzieho vývaru 1 PL hladkej múky Na huby: 2-3 PL prepusteného […]
Čítať ďalej16. apr
Veľkonočné vajíčko je univerzálny symbol ale zvyky a tradície sa v iných častiach sveta rôznia. Vajíčka sa nielenže ozdobujú a jedia, ale sa s nimi napríklad aj bojuje. Veľkonočný strom v Nemecku V Nemecku prichádza do záhrad veľkonočný zajac, ktorý tam ukrýva čokoládové vajíčka a deti ich potom hľadajú. Podobné tradície môžeme nájsť aj v […]
Čítať ďalej15. apr
SUROVINY: 2 ČL kurkumy 1 ČL celého čierneho korenia 1 ČL celého farebného korenia 1/4 ČL škorice 1/4 ČL čerstvého nastrúhaného muškátového orieška 300 g kuracích pŕs 300 g jahňacích pečienok 2 PL extra panenského olivového oleja 2 väčšie žlté cibule soľ, pita chlieb DIP: 500 ml gréckeho jogurtu 2 väčšie strúčiky cesnaku tekvicové semienka […]
Čítať ďalej09. apr
SUROVINY: Mäso: 500 g kvalitného mletého BIO hovädzieho mäsa (60% zadné stehno a 40% pliecko alebo krk) 2 žĺtky 1 malá cibuľa nasekaná na jemno 3PL nasekanej petržlenovej vňate 1 ČL mletej sladkej papriky 150 g mäkkého masla rastlinný olej na potretie soľ, peper Relish: 1 PL olivového oleja 1 stredne veľká červená cibuľa nasekaná na […]
Čítať ďalej26. feb
SUROVINY: 400 g zrelých paradajok nakrájaných na väčšie kocky 5 strúčkov cesnaku nakrájaných na plátky 1 cibuľa nakrájaná na pásiky 3 PL strúhaného čerstvého zázvoru 6 PL trstinového cukru 6 PL červeného vínneho octu 2 PL olivového oleja 1 ČL kajenského pepra 2 ČL soli POSTUP: Paradajky vsypte do pekáča alebo zapekacej formy, prodajte cesnak, […]
Čítať ďalej25. feb
Viete prečo sú maľované vajíčka, bahniatka, pečený baranček či sladkosti v podobe zajačikov symbolmi Veľkej noci? Maľované vajíčko je symbolom plodnosti a zároveň aj symbolom Veľkej noci. Pôvodne ide o pohanský symbol, ktorým sa vítala jar v spojení s rôznymi rituálmi. Vajíčka sa kedysi zdobili aj v Číne, Egypte či Rusku, no ich farbenie je […]
Čítať ďalej18. feb
SUROVINY: 500 g BIO hovädzieho pupku (flank steaku) 150 g masla 100 ml olivového oleja 4 PL dijonskej horčice 8 plátkov toastového chleba 3 strúčiky cesnaku zväzok byliniek podľa chuti soľ, peper POSTUP: Bylinky, olej, maslo, cesnak a chlieb rozsekáme v robote na hrubú kašu. Mäso osolíme, opepríme a sprudka opečieme z oboch strán. Povrch mäsa […]
Čítať ďalej13. feb