Šťavnatý hamburger - Ekofarma Važec - BIO výrobky spod Kriváňa

Šťavnatý hamburger

ekofarma važec_bio _mäso_hamburger

SUROVINY:

Mäso:
500 g kvalitného mletého BIO hovädzieho mäsa
(60% zadné stehno a 40% pliecko alebo krk)
2 žĺtky
1 malá cibuľa nasekaná na jemno
3PL nasekanej petržlenovej vňate
1 ČL mletej sladkej papriky
150 g mäkkého masla
rastlinný olej na potretie
soľ, peper

Relish:
1 PL olivového oleja
1 stredne veľká červená cibuľa nasekaná na drobno
1/2 žltej papriky nakrájanej na pásiky
1/2 červenej papriky nakrájanej na pásiky
4 PL paradajkového džemu (recept tu)
3PL nasekanej petržlenovej vňate

Obloha:
1 veľká cibuľa nakrájaná na hrubšie kolieska
4 obľúbené žemle
4 PL paradajkového džemu (recept tu)
4 listy rímskeho šalátu
rastlinný olej na potretie

POSTUP:

Mäso izbovej teploty vložíme do misy, pridáme žĺtka, cibuľu, petržlenovú vňať a mletú sladkú papriku, osolíme a opepríme. Veľmi rýchlo premiešavame, ideálne rukou, až vznikne hladká zmes. Vmiešame maslo a podľa chuti dosolíme a dopepríme. Mäso rozdelíme na 4 rovnaké časti a z každej vytvarujeme hrubšiu placku. Necháme v chladničke stuhnúť.

Na relish zahrejte v panvici olivový olej, vsypte cibuľu, žltú a červenú papriku a poduste ju „al dente“ (tak aby bola ešte chrumkavá). Nechajte vychladnúť a potom primiešajte paradajkový džem a petržlenovú vňať.

Rozohrejeme grilovaciu panvicu (gril). Kolieska cibule aj mäsové placky potrieme olejom a grilujeme z každej strany zhruba 4 minúty. Mäso necháme na chvíľu odpočinúť a medzitým si na rozohriatom grile opečieme žemle.

Vnútornú stranu opečenej žemle potrieme paradajkovým džemom, na to položíme list rímskeho šalátu, opečené mäso, doplníme relishom, ozdobíme restovanou cibuľou a priklopíme druhou polovicou žemle. Doprostred zapichneme špajlu aby burger držal pokope.

Relish – je to anglický výraz pre nakladanú zeleninu, ktorá chuťovo doplňuje mäso. Je to v podstate tepelne upravená zelenina do hamburgerov a hot dogov.

Dobrú chuť!

Zdieľať článok: