Steak so smotanovou omáčkou z húb a whisky

SUROVINY:

4 steaky hrubé asi 2-3 cm (falošná sviečkovica alebo roštenka)
200 g miešaných húb
maslo
150 ml teľacieho (hovädzieho) bujónu
200 ml smotany na šľahanie
1PL whisky
1 limeta

POSTUP

Huby očistíme kefkou alebo papierovou utierkou, nikdy ich neoplachujeme vodou. Na panvici rozohrejeme kúsok masla a na miernom ohni pražíme huby dohneda. Vyberieme ich z panvice a odložíme nabok. Pridáme mäsový bujón, smotanu na šľahanie aj whisky a dobre zamiešame. Omáčku varíme 20 minút, kým sa objem nezredukuje asi na tretinu. Pridáme huby a premiešame. Omáčku udržiavame teplú.

Mäso necháme dostatočný čas odležať pri izbovej teplote. Steaky ochutíme soľou a nahrubo zomletým čiernym korením. Panvicu rozohrejeme na silnom ohni. Keď je dostatočne horúca, zmiernime oheň. V panvici roztopíme kocku masla a počkáme kým sa nestratí pena a maslo sa nezačne sfarbovať. Steaky opečieme na miernom ohni 2 minúty z každej strany na stupeň prepečenia “rare” (3 minúty na stupeň prepečenia “medium rare” alebo 4 minúty na “medium”). Ak by hrozilo, že sa maslo môže pripáliť, zmiernime oheň.

Steaky necháme 5 minút odležať voľne zabalené v alobale. Medzitým omáčku dochutíme čerstvo vytlačenou šťavou z limety. Steak servírujeme na ohrity tanier, pridáme štedrú porciu omáčky a ako prílohu môžeme opiecť zopár zemiakov.

Dobrú chuť!