Zemiakový knedlík - Ekofarma Važec - BIO výrobky spod Kriváňa

Zemiakový knedlík

SUROVINY:

500 g poctivých zemiakov, uvarených v šupke deň vopred, vychladených
220 g detskej krupice
pol vajíčka (vezmite jedno celé vajce, rozšľahajte ho v malej miske a oddelte polovicu; prípadne zdvojnásobte ostatné ingrediencie v tomto recepte a použite jedno celé vajce)
1/2 PL solamylu
1 zarovnaná ČL soli
1 vrchovatá ČL soli do vody na varenie knedlíkov

POSTUP:

Vezmite veľký hrniec s obsahom aspoň 5 litrov a do dvoch tretín ho naplňte vodou. Osoľte lyžičkou soli a začnite zohrievať až do zovretia. Zemiaky olúpte, polovicu nastrúhajte na hrubo a polovicu na jemno. Pridajte soľ, vajcia, solamyl, polovicu krupice a spracujte rýchlo rukami. Postupne prisypávajte aj zbytok krupice a rukami miešajte až kým sa všetko spojí do jedného veľkého, nie príliš lepkavého bochníka. Rozdeľte ho na dve rovnaké časti a z každej vytvarujte valček hrubý asi päť centimetrov.

Teraz by už mala voda vo veľkom hrnci vrieť. Opatrne do nej vložte obidva knedlíky. Ak by ste ich nechali chvíľu odpočívať na kuchynskej linke, cesto povolí a zredne. To má za následok horšiu manipuláciu ale aj väčšie riziko, že knedlík rozvaríte, a že bude mať hrubšiu štruktúru po uvarení. Akonáhle začne voda po vložení knedlíkov opäť vrieť, odlepte ich opatrne veľkou lyžicou zo dna a varte, za občasného pootočenia, rovných 20 minút.

Pomocou dvoch lyžíc vyberte knedlíky z vody a na okamih ich ponorte do misy so studenou vodou. Potom ich hneď nechajte na mriežke odkvapkať. Ešte horúce ich na niekoľkých miestach poprepichujte s vidličkou, inak sa po pár minútach zrazia od pary uzavretej vo vnútri. Knedlíky sa najlepšie krájajú niťou alebo ostrým nožom.

Dobrú chuť!

Zdieľať článok: