Odrádza vás niekedy pri kúpe mäsa to, že neviete odkiaľ pochádza, ako bolo spracované alebo ako bolo zviera chované? V súčasnosti je konzumácia mäsa na Slovensku veľmi vysoká a ľudia často pozerajú viac na cenu ako na kvalitu a pôvod mäsa. Naša farma je jediná ekofarma na Slovensku, ktorá sa špecializuje na suché aj mokré zrenie […]
Čítať ďalej06. feb
SUROVINY: 800 g pravej hovädzej BIO sviečkovice 8 ks stredne veľkých uvarených BIO zemiakov 30 g plnotučnej horčice 6 strúčikov cesnaku 250 g masla zmes korenia na steaky tymián olej soľ POSTUP: Hovädziu sviečkovicu zbavíme blán, umyjeme a narežeme asi na 200 g porcie. Mäso dôkladne osolíme, okoreníme špeciálnym korením a potrieme horčicou. Na panvici rozpálime […]
Čítať ďalej18. jan
SUROVINY: 1,2 kg BIO zemiakov 1 strúčik cesnaku 1 šľahačková smotana (250 ml) 50 g nastrúhaného syra maslo soľ, peper muškátový oriešok čerstvá petržlenová vňať (nasekaná na drobno) POSTUP: Rúru si predhrejeme na 180°C. Olúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky. Boky aj dno zapekacej misky vymastíme maslom a prejdeme po nich strúčikom cesnaku, ktorý sme predtým […]
Čítať ďalej11. jan
SUROVINY: 1 kg poctivých BIO zemiakov 1 vajce polohrubá a hrubá múka podľa potreby soľ, voda tuk na vymastenie plechu Posýpka: 140 g maku 60 g práškového cukru 100 g masla (alebo masti) Posýpka 2: BIO bryndza z Ekofarmy Važec maslo POSTUP: Zemiaky v šupke umyjeme, mak na posýpku pomelieme a zmiešame s cukrom. Celé neošúpané […]
Čítať ďalej13. dec
SUROVINY: 8 ks poctivých BIO zemiakov 100 g plátkov sušenej slaniny 1 hlavička cesnaku 2 PL olivového oleja 200 g Lučiny 1 zväzok jarnej cibuľky 1 zväzok redkvičiek hrsť petržlenovej vňate soľ a peper POSTUP: Mriežku dajte na stred rúry a vyhrejte ju na 200 °C. Na dno rúry položte plech alebo alobal. Umyté zemiaky ľahko […]
Čítať ďalej05. dec
Straty zemiakov v malých pivniciach a hrobliach presahujú často 15% celkového množstva, v špeciálnych, prípadne chladených skladoch iba 5%. Straty na akosti v priebehu skladovania nie sú veľké. Pokles energetickej hodnoty počas 6 mesiacov je je asi 10%. Obsah bielkovín, tukov a vlákniny sa po 6 mesiacoch skladovania takmer nemení. Výnimkou sú sacharidy, najmä škrob, z ktorého zemiak spotrebuje pre svoju […]
Čítať ďalej30. nov
SUROVINY: 1/2 kg poctivých BIO zemiakov 120 g detskej krupice 60 g bravčová masť soľ POSTUP: Zemiaky očistíme a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Kým sa varia zemiaky, tak si dáme do hrnca bravčovú masť, nasypeme šálku krupice a krupicu smažíme cca 10-15 minút na slabom ohni. Keď sú zemiaky uvarené, odoberieme z nich 3 […]
Čítať ďalej28. nov
Napriek tomu, že v dnešnej dobre si môžete zemiaky kúpiť po celý rok, dodnes je dobrým zvykom mať doma zásobu na celú zimu. Pri dodržiavaní zásad správneho uskladnenia, môžete mať doma kvalitné, chutné a zdravé zemiaky celé zimné obdobie. Jedným zo základných faktorov pre úspech skladovania je výber vhodnej odrody. Skoré odrody sa skladujú horšie s vyššími stratami. […]
Čítať ďalej26. nov
SUROVINY: 4ks poctivých BIO zemiakov 4PL polohrubá múka soľ bravčová masť cibuľa POSTUP: Zemiaky očistíme a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Keď sa zemiaky začnú rozsýpať, vodu čiastočne scedíme a zemiaky popučíme aj so zvyšnou vodou. Potom ich zaprášime múkou, poriadne rozmiešame na jemnú kašu a dáme ju naspäť na oheň. Pravidelne miešame, […]
Čítať ďalej19. nov
21. jún
Účelom projektu je investícia do rekonštrukcie a modernizácie objektov živočíšnej výroby, investície do obstarania technického a technologického vybavenia živočíšnej výroby, zvýšenie efektívnosti výroby, zvýšenie rentability výroby, zlepšenie pracovných podmienok, zníženie výrobných nákladov a zvyšovanie kvality produkcie. Hlavným dlhodobým cieľom Ekofarmy Važec je v súčasnosti rozvíjať hospodárstvo s cieľom dosiahnuť maximálnu rentabilitu výroby s dôrazom na […]
Čítať ďalej21. jún
Topinambur, jeruzalemský artičok, sladký zemiak, židovský zemiak či slnečnica hľúznatá. Toto je niekoľko názvov tej istej rastliny, ktorej koreňová časť pripomína zázvor. Mohutná nadzemná časť dorastá do výšky niekoľkých metrov, pričom koncom leta kvitne krásnym žltým kvetom. Pochádza zo Severnej Ameriky, no pre jeho zaujímavú a netradičnú chuť sa rýchlo dostal do Európy, najmä do […]
Čítať ďalej05. jún
Už Jánošík pásol pod Tatrami slovenské ovečky, predkov našej zošľachtenej valašky a pochutnával si na vynikajúcej jahňacinke. Nenechajte si ujsť výnimočnú chuťjahňacieho mäsa, pôvodom z našej ekofarmy ani vy. Zošľachtená valaška sa chová prevažne v podhorských a horských oblastiach Slovenska (najmä Orava, Liptov a Spiš) a je najpočetnejšie zastúpeným plemenom na Slovensku. Plemeno bolo uznané v roku 1982 ako polohrubovlnové […]
Čítať ďalej05. jún
Nezabúdajme na prínos mliečnych výrobkov pre zdravie ľudí V mesiaci máj si na celom svete zainteresovaní odborníci na výživu, ale i laická verejnosť pripomínajú význam a prínos mlieka a mliečnych výrobkov pre zdravie ľudí oslavou „Svetového dňa mlieka“. V tomto roku sa oslavuje už 60. výročie vzniku Svetového dňa mlieka. Tento sviatok vznikol na podnet odporučenia odborníkov na výživu […]
Čítať ďalej15. máj