Gratinované zemiaky

gratinované zemiaky-bio zemiaky-ekofarma važec

SUROVINY:

1,2 kg BIO zemiakov
1 strúčik cesnaku
1 šľahačková smotana (250 ml)
50 g nastrúhaného syra
maslo
soľ, peper
muškátový oriešok
čerstvá petržlenová vňať (nasekaná na drobno)

POSTUP:

Rúru si predhrejeme na 180°C. Olúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky. Boky aj dno zapekacej misky vymastíme maslom a prejdeme po nich strúčikom cesnaku, ktorý sme predtým očistili a rozkrojili.  Dodá to zemiakom jemnú arómu.

Začneme vrstviť zemiaky. Na dno zapekacej misky poukladáme vrstvu zemiakov, ktorú osolíme, zľahka okoreníme a zasypeme syrom. Takto opakujeme až po vrch misky. Poslednou vrstvou by mal byť syr.

V druhej miske si pripravíme zálievku. Do smotany na šľahanie nastrúhame štipku muškátového orieška, premiešame a zalejeme zemiaky. Pečieme v prehriatej rúre trištvrte hodiny až hodinu. Upečené necháme cca 10 minút vychladnúť a potom servírujeme na tanier.

TIP:

Namiesto jednej veľkej, môžete zemiaky piecť vo viacerých menších zapekacích miskách (podľa počtu osôb) a servírovať na tanier v miskách.

Dobrú chuť!

Pokračovať na článok