Ako "vzniká" BIO mäso? - Ekofarma Važec - BIO výrobky spod Kriváňa

Ako „vzniká“ BIO mäso?

Odrádza vás niekedy pri kúpe mäsa to, že neviete odkiaľ pochádza, ako bolo spracované alebo ako bolo zviera chované? V súčasnosti je konzumácia mäsa na Slovensku veľmi vysoká a ľudia často pozerajú viac na cenu ako na kvalitu a pôvod mäsa. Naša farma je jediná ekofarma na Slovensku, ktorá sa špecializuje na suché aj mokré zrenie mäsa. Mäso, ktoré spracovávame na našej ekofarme poznáme, pretože pochádza zo zvierat, ktoré boli u nás odchované aj porazené. 

Poloha medzi Tatranským národným parkom a Národným parkom Nízke Tatry našu farmu priam predurčuje na ekologické hospodárenie v súlade s prírodou. To, že sa nachádzame aj v chránených územiach, pre našich farmárov znamená hospodárenie v duchu enviromentálnej udržateľnosti. O súlade našej ekofarmy s prírodou svedčia nielen naše výrobky ale aj ekotop, v ktorom sa naša farma nachádza. Počas  niekoľkoročného ekologického hospodárenia sme si v našom chotári všimli návrat niektorých druhov zvierat, ktorých výskyt bol typický pre našu polohu. Ekologickým hospodárstvom teda neprodukujeme len výnimočné bio produkty ale takisto napomáhame obnove fauny a flóry na našom území.

 

V praxi to vyzerá ako prirodzený kolobeh – zvieratá sa pasú na čistých horských pasienkoch, prikrmované sú krmivom dopestovaným na vlastných lúkach a poliach, majú dostatok pohybu a sú spokojné. Pretože keď chcete dosiahnuť BIO kvalitu mäsa, všetko začína už pri kŕmení. Strava zvierat má na ňu vplyv. Na farme vo Važci sa na výživu zvierat spotrebuje celá rastlinná produkcia z pasienkov. Keď sa zvieratá pasú vonku, od apríla do novembra, stačí im to. Keď sú v maštali, dostávajú kvalitnú senáž a jadrové krmivo. Dôležitý je aj pohyb, pretože keď sval, z ktorého sa tvorí mäso, nepracuje a je stuhnutý, ukáže sa to aj na kvalite mäsa, na jeho chuti a jemnosti. Správa sa inak aj pri pečení.

Zdieľať článok: