SUROVINY:
1/2 kg poctivých BIO zemiakov
120 g detskej krupice
60 g bravčová masť
soľ
POSTUP:
Zemiaky očistíme a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Kým sa varia zemiaky, tak si dáme do hrnca bravčovú masť, nasypeme šálku krupice a krupicu smažíme cca 10-15 minút na slabom ohni. Keď sú zemiaky uvarené, odoberieme z nich 3 polievkové naberačky vývaru a zalejeme ním osmaženú krupicu. Vznikne masa vzhľadovo pripomínajúca hustejší puding. Do tejto masy vysypeme uvarené a popučené zemiaky.
Vo verzii na slano dochutíme soľou. Výborne sa k tomu hodí volské oko, alebo varené vajíčko a k tomu čalamáda, uhorky, cvikla alebo čerstvá zelenina.
Šterc je však výborný aj na sladko, napr. posypaný škoricovým cukrom s ovocným kompótom. Doporučujeme vyskúšať aj pokvapkať maslom, posypať mletým makom, cukrom a k tomu slivkový kompót, alebo namiesto maku použiť orechy. Fantázii sa medze nekladú…..
Dobrú chuť!