Jahňací chrbát s javorovým sirupom

jahňací chrbát_Ekofarma Važec_bio mäso

Sladkastá chuť po javorovom sirupe krásne kontrastuje s hrubo zomletým čiernym korením. Mäso z chrbta nie potrebné upravovať dlho. Najlepšie je zvnútra ružové a šťavnaté.

SUROVINY:

800 g vykosteného a odblaneného jahňacieho chrbátu (kotlety)
1,5 PL extra panenského olivového oleja
1,5 PL javorového sirupu
3 PL trstinového cukru
2 červené cibule pokrájané na hrubšie plátky
8 jarných cibuliek
4 strúčiky cesnaku olúpané
2 malé cukety, nakrájané pozdĺžne na štvrtiny
1 ČL mletého čierneho korenia
1 PL červeného vínneho octu

POSTUP:

Rúru si zohrejte na 200 °C. V malom hrnci zmiešajte 2 PL cukru, 1/2 PL olivového oleja a javorový sirup. Ohrievajte na miernej teplote až kým sa cukor nerozpustí. Mäso rozdeľte na 4 porcie a potrite ho pripravenou zmesou. Rozpáľte panvicu a opečte v nej mäso minútu z každej strany dozlata. Vyberte ho a odložte nabok.

Do misy dajte plátky červenej cibule, jarnú cibuľku, cesnak a cukety, potom pridajte ocot, čierne korenie, 1 PL olivového oleja, zvyšný cukor a premiešajte. Z marinády vyberte cibuľu a cesnak, dajte do pekáča a pečte v rúre 15 minút domäkka. Potom pridajte jarnú cibuľku, cukety, jahňacie a pečte ďalších 15 minút alebo tak dlho, aby mäso bolo upečené tak ako ho máte radi.

Dobrú chuť!