Slaný koláč so špargľou a bryndzou - Ekofarma Važec - BIO výrobky spod Kriváňa

Slaný koláč so špargľou a bryndzou

SUROVINY:

190 g hladkej múky
štipka soli
90 g studeného masla
1 žĺtok
50 ml studenej vody

Náplň:

125 g BIO bryndze
250 ml kyslej smotany
sneh z 1 bielka
1-2 strúčiky cesnaku
zelenú špargľu

POSTUP:

Najprv si pripravíme krehké cesto. Zmiešame múku, soľ, na kúsky nakrájané maslo, žĺtok a pridávame postupne studenú vodu. Vypracujeme pevné cesto, pracujeme rýchlo, aby sa nám maslo úplne nerozpustilo, v ceste chceme mať kúsky masla. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na cca 30 min. do chladničky stuhnúť. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. Vyberieme cesto a medzi dvoma kusmi potravinovej fólie ho vyvaľkáme. Tenké, vyvaľkané cesto prenesieme do okrúhlej formy na pečenie, cesto má byť aj na bokoch formy. Pretŕčajúce cesto orežeme nožom. Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme suchou fazuľou (asi hrsť fazule). Vložíme do rúry a pečieme cca 10 min pri teplote 180 stupňov. Potom fazuľu zosypeme, odstránime papier na pečenie a cesto ešte zapečieme na cca 5 min. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

Medzitým si pripravíme náplň. Špargľu očistíme, odrežeme tvrdé konce, nakrájame na menšie kúsky a vložíme do vriacej vody. Povaríme cca 8 minút. Vyšľaháme bielok so štipkou soli. Do misky rozdrobíme bryndzu, primiešame smotanu, pretlačený cesnak a sneh z bielka. Ochutnáme, či je plnka dostatočne slaná, záleží od bryndze. Na cesto rozotrieme celú bryndzovo-smotanovú zmes. Špargľu poukladáme na plnku a koláč dáme piecť do rúry na cca 25-30 minút, pri teplote 180 stupňov. Môžeme podávať aj teplé aj studené.

Dobrú chuť!

Zdieľať článok: