Druhy zemiakov a ich využitie 1

Správny výber zemiakov je základom chutného šalátu. Po uvarení majú mať pevnú lojovitú štruktúru a nemajú do seba sať ostatné prílohy. Predajcovia ich preto musia povinne označovať podľa typu varnosti.

Nie je zemiak ako zemiak. Na prvý pohľad môžu síce vyzerať rovnako, no ich štruktúra je rôzna. Niektoré sú určené na klasické prílohy, iné na šalát. Zemiaky na šalát majú byť strednej veľkosti, zhruba okolo 40 až 45 milimetrov. Vhodné sú typy označené ako trieda A, prípadne A/B či B/A. Táto informácia by mala byť uvedená na balení.

Aké sú zemiaky varného typu A?

Je to odroda s veľmi pevnou šupkou, málo múčnatou, lojovitou dužinou. Nerozvaria sa ani pri dlhšom varení. Sú vhodné najmä na prípravu šalátov, na opekanie, varenie v šupke, zapekanie ale aj ako príloha.

Medzi odrody s veľmi pevnou a pevnou dužinou patria napríklad Marabel, Dali, Princess, Carrera, Anuschka, Antonia, Riviera, Mariska, Rosara, Musica, Agáta a ďalšie.

Zdieľať článok: