Prečo si dať jahňacinu? - Ekofarma Važec - BIO výrobky spod Kriváňa

Prečo si dať jahňacinu?

Kedysi Slovák vybehol na pole, tvrdo pracoval a v závere večera, pokiaľ boli dobré časy, si doprial“ jahňacinku“. Alebo aspoň, keď bola nedeľa. Čerstvo pripravenú, bez žiadnych umelých prísad dnešnej doby. A nielen bača…

Tento druh mäsa, ktorý dnes už na slovenských stoloch v domácnostiach či reštauráciách možno nájsť naozaj len pod lupou, bol kedysi obľúbenou pochúťkou a oprávnene…

Má toľko vysoko kvalitných bielkovín, minerálnych látok, vitamínov skupiny B, proteínov, železa, medi, zinku ako iné druhy mäsa nie. Navyše, jahňacie mäso je o to vzácnejšie, že pôsobí ako zdroj ľahko vstrebateľného železa. Nestačí totiž len, že daná surovina obsahuje železo, ak ho telo nedokáže zužitkovať. Práve vďaka jahňacine sa vášmu organizmu podarí vstrebať železo ľahšie. To je dôležité pre podporu tvorby červených krviniek, každopádne nielen pre darcov krvi. Odborníci tvrdia, že jedna porcia jahňacieho poskytuje zhruba 20% odporúčanej dennej dávky železa pre muža a 12% pre ženu.

Pre tých najmenších

Jahňacie, ale aj baranie mäso je po nutričnej stránke hodnotené vysoko pozitívne, pretože má najvyšší obsah L-karnitínu zo všetkých mias. Spolu s ostatnými bielymi druhmi mäsa (morčacie, kuracie, teľacie, zajačie) ho pediatri odporúčajú podávať deťom medzi prvými, ktoré začnú požívať.
Práve pre tých najmenších je ideálna jahňacinka vďaka tomu, že ide o kvalitné mäso, odchované na materskom mlieku a čerstvej výživnej pastve, teda je biologicky vysoko cenené. Preto záleží na veku zvieraťa; musí to byť kus odrastený maximálne do šiestich mesiacov.

Jeho vekom už pribúda tuk a tiež výraznejší chuťový a aromatický podtón. Avšak ani baranina, samozrejme, nie je zlá a mnoho ľudí si ju práve pre svoju charakteristickú chuť vychutnáva. Záleží každopádne aj na plemene – nie každé má až tak silné arómy.

Pokiaľ ale skúsite jahňa, žiadnu pachuť určite cítiť nebudete, skôr naopak. Tie najlepšie kusy dorastajú práve v týchto jarných mesiacoch, keď je na lúkach čerstvá, šťavnatá a zelená paša. Jahňacie mäso patrí medzi najšťavnatejšie a najkrehkejšie spomedzi všetkých jatočných zvierat. Najchutnejšia a najmäkšia je jeho časť z hornej časti trupu.

Zdieľať článok: