Fašiangové donuty

SUROVINY:

500 g hladkej múky
200 g poctivých zemiakov uvarených v šupke
2 dl vlažného mlieka
3 PL kryštálového cukru
25 g droždie
kôra z jedného citróna
1 vajce
soľ
práškový a škoricový cukor na obaľovanie
olej a bravčová masť na vyprážanie

POSTUP:

Do misy som si preosejte hladkú múku. V strede urobte jamku, nasypte do nej cukor, na cukor nadrobte droždie a to všetko zalejte celým množstvom vlažného mlieka. Chvíľočku to nechajte podkysnúť a potom pridajte všetky ostatné suroviny naraz. Vypracujte polotuhé nelepivé cesto a zakryté nechajte kysnúť 1 hodinu. Vykysnuté cesto preložte na pracovnú dosku a urobte z neho 2 “šúľky”. Z nich nakrájajte kúsky veľké asi ako orech. V dlaniach vytvarujte guličky a ukazovákom urobte v strede dierku, potom otočte na druhú stranu a točte na prste, kým sa otvor nezarovná. Alebo môžete klasicky vykrojiť okrúhle šišky a malým vykrajovátkom urobiť v strede dieru. Hotové donuty nechajte ešte trochu podkysnúť. Zatiaľ si v hlbšej panvici alebo hrnci pripravte bravčovú masť s olejom 50 na 50 a nechajte zohriať. V horúcej masti vyprážajte donuty a ešte horúce ich obaľte v zmesi práškového a škoricového cukru. Hotové donuty sú ľahučké, jemné a veľmi chutné.

Dobrú chuť!