Jednoduché gratinované zemiaky

SUROVINY
1 strúčik cesnaku
4 PL masla
5 až 6 zemiakov
soľ a mleté čierne korenie
250 ml smotany na šľahanie
1/4 ČL čerstvo nastrúhaného muškátového orieška

POSTUP

Rúru vyhrejte na 190 stupňov. Cesnakom potrite celé vnútro pekáča/zapekacej misy, potom vymažte 2 lyžicami masla. Zemiaky olúpte a nakrájajte na tenké plátky. Plátky ukladajte do pekáča tak, aby sa navzájom prekrývali a vytvorili jednu vrstvu. Celú prvú vrstvu osoľte a okoreňte. Opakujte tento postup so zvyšnými plátkami zemiakov a každú vrstvu dochuťte soľou a korením.
Keď budete mať všetky zemiaky poukladané, zalejte ich smotanou a jemne zatlačte dole, aby sa dosiahla rovnomerná vrstva (smotana by mala zemiaky iba zakryť; v prípade potreby pridať viac).
Vrch posypte muškátovým orieškom a rovnomerne porozkladajte zvyšné 2 lyžice masla. Misku prikryte alobalom a pečte 30 minút. Potom odstráňte alobal a pečte kým nebude vrch zlatohnedý a zemiaky jemné, cca ďalších 35 až 45 minút. Pred podávaním nechajte 10 minút odpočívať.

Dobrú chuť!

 

Zdieľať článok: