Pečené hovädzie mäso na pive

SUROVINY:

1,2 kg hovädzieho krku
6 plátkov slaniny
4 strúčiky cesnaku
2 ks cibule
1 plechovka čierneho piva
120 g paradajkového pretlaku
4 vetvičky čerstvého tymianu
3 mrkvy
2 stonky zeleru
1 lyžička krupicového cukru
600 ml hovädzieho vývaru

POSTUP:

Najprv si rúru predhrejeme na 170 stupňov Celzia. Hovädzie mäso nakrájame na stredné kocky. Cibuľu a cesnak na hrubo. Mrkvu a zeler na kúsky trochu menšie ako mäso. Nezabudneme na slaninu, aj tú nakrájame na kocky. Na panvici opečieme slaninu, keď bude zlatistá dáme ju do hrnca na pečenie, v ktorom budeme piecť mäso. Najlepšie nám poslúži liatinový hrniec. Potom na panvicu, ktorá je mastná od slaniny dáme mäso. Osolíme ho, okoreníme a sprudka opečieme, aby sa zatiahlo zo všetkých strán. Po opečení ho pridáme do hrnca k slanine. Znížime plameň a podobne spolu opečieme mrkvu a zeler dozlatista. Vďaka skaramelizovanej zelenine získa jedlo na sile a výraznej chuti. Aj zeleninu vložíme do hrnca na pečenie. Nakoniec pridáme k mäsu cesnak, paradajkový pretlak, tymian, cukor, trochu soli, hovädzí vývar a všetko to zalejeme čiernym pivom. Prikryté hovädzie mäso pečieme asi 2 hodiny. Mäso by malo byť po upečení naozaj krehké. Môžeme podávať so  zemiakovou kašou, ale nič nepokazíme ani knedľou, alebo chlebom.

Dobrú chuť!

Pokračovať na článok