Znojemské hovädzie pliecko

ekofarma-vazec-recept-znojemské hovädzie pliecko

SUROVINY

600 g hovädzie pliecko
10 g soľ
100 g uhorka sterilizovaná
30 g slanina údená
100 g cibuľa
50 ml olej
50 g hladká múka
30 g plnotučná horčica

POSTUP

Hovädzie pliecko narežeme na plátky, ktoré osolíme a jemne potrieme horčicou. Na troche oleja ich prudko opečieme. Odložíme ich na chvíľu bokom a na výpeku orestujeme na malé kocky pokrájaný kúsok údenej slaniny. Pridáme nasekanú cibuľu a opečieme ju do hneda (nespáliť, len dlhšie opekať), aby bola pekná hnedá šťava. Mäso vložíme naspäť, trochu podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou na miernom ohni za občasného premiešania. Neskôr už nepodlievame vodou, ale nálevom z uhoriek a dusíme ďalej. Pred koncom dusenia pridáme dve sterilizované uhorky pokrájané na kocky, krátko podusíme, potom hrniec odokryjeme a necháme väčšiu časť tekutiny odpariť. Podľa potreby zahustíme lyžicou múky rozmiešanej v studenej vode a ešte prevaríme pomaly aspoň 15 minút. Mäso by malo byť šťavnaté a mäkké, omáčka mierne kyslastá po uhorkách.

Dobrú chuť!

 

Zdieľať článok: