Grécka musaka - Ekofarma Važec - BIO výrobky spod Kriváňa

Grécka musaka

ekofarma-vazec-recept-musaka

SUROVINY

baklažány a zemiaky
rastlinný olej
750 g mletého hovädzieho alebo jahňacieho mäsa
2 červené cibule (nasekané)
2 strúčiky cesnaku (nasekané)
1 plechovka nakrájaných paradajok (400 g)
2 PL paradajkovej pasty/pretlaku
1 ČL cukru
1 pohár červeného vína
štipka morskej soli a čerstvo mleté ​​čierne korenie
1 bobkový list
štipka škorice alebo jedna škoricová tyčinka
1/4 šálky olivového oleja

Na bešamelovú omáčku:
900 ml mlieka
120 g masla
120 g múky
štipka muškátového orieška
2 žĺtky
100 g pecorina/gréckeho syra kefalotyri alebo iného obľúbeného tvrdého syra
podľa chuti osolíme

POSTUP

Začnite prípravou baklažánu.
Z baklažánov vyberte stopky a nakrájajte ich na plátky hrubé 1 cm. Dochutíme soľou a vložíme do cedníka asi na pol hodiny, aby z nich odkvapkala prebytočná voda. Potom baklažány opláchnite veľkým množstvom vody a stlačte ich rukami, aby ste sa zbavili prebytočnej vody. Vysušte ich a osmažte na veľkom množstve oleja, kým nie sú pekne zafarbené. Vyprážané baklažány položte na kuchynskú utierku, aby sa zbavili oleja. (Pre ľahšiu verziu tradičnej gréckej musaky skúste baklažány pokvapkať trochou olivového oleja a namiesto vyprážania ich pečte 20 minút v rúre). Ak do svojej musaky pridávate aj zemiaky, je čas nakrájať ich na 0,5 cm plátky. Vyprážajte ich alebo pečte rovnako ako baklažány. Dochutíme trochou soli.

Pripravte si mäsovú omáčku na musaku.
Rozohrejte veľkú panvicu na stredne vysokú teplotu a pridajte olivový olej. Vmiešajte nakrájanú cibuľu a opekajte ju, kým nezmäkne a nezozlatne. Primiešajte mleté mäso, vareškou ho rozdrobte a duste. Keď začne hnednúť, pridáme cesnak, paradajkový pretlak a restujeme kým cesnak nezačne mäknúť. Zalejte červeným vínom, a počkajte, kým sa odparí. Potom pridajte paradajky, cukor, štipku škorice, 1 bobkový list a dobrú štipku soli a korenia. Privedieme k varu, potom stíšime plameň a dusíme pod pokrievkou asi 30 minút alebo kým sa väčšina šťavy neodparí.

Pripravte si bešamelovú omáčku na musaku.
Na veľkej panvici roztopte maslo na miernom ohni. Za stáleho miešania pridávajte múku tak, aby ste vytvorili konzistenciu pripomínajúcu pastu. Pomaly prilievajte zohriate mlieko a neustále šľahajte, aby vaša omáčka nebola hrudkovitá. Ak omáčku treba ešte zahustiť, povarte ju na miernom ohni za stáleho miešania. Mala by pripomínať hustý krém. Potom panvicu odstavíme zo sporáka a vmiešame do nej vaječné žĺtky, soľ, korenie, štipku muškátového orieška a väčšinu nastrúhaného syra. Nechajte si trochu syra, ktorým posypete vrch! Šľahajte rýchlo, aby sa z vajec nestala omeleta! Dochutíme soľou. Vezmite jednu lyžicu plnú hotového bešamelu a rozmiešajte ju v mäsovej omáčke.

Vrstvenie musaky
Pre tento recept na budete potrebovať veľkú zapekaciu misu, cca. 20 x 30 cm . Spodnú a bočnú časť misy potrite maslom a na spodok navrstvite najskôr zemiaky (ak ich používate), potom polovicu baklažánov. Nalejte celú mäsovú omáčku a rovnomerne ju rozotrite. Pridáme druhú vrstvu baklažánu a navrch dáme všetku bešamelovú omáčku. Posypeme zvyšným strúhaným syrom. Rúru si predhrejte na 180 °C a musaku pečte asi 60 minút. Pred nakrájaním na kúsky by ste mali počkať, kým musaka vychladne a na dotyk bude iba teplá. Takto zabránite vyliatiu bešamelovej omáčky. Musaku podávajte s osviežujúcim tradičným gréckym šalátom a vychutnajte si pri tom pohár dobrého vína!

Dobrú chuť!

 

Zdieľať článok: