Na náplň zmiešajte maslo s bryndzou a dajte vychladiť, náplň tak bude v ceste lepšie držať.

Do vlažného mlieka nasypte cukor a rozdrobte droždie a všetko rozmiešajte dohladka. Múku nasypte do misy a uprostred urobte jamku, do nej vlejte mlieko s cukrom a droždím a nechajte vzísť kvások. Pridajte žĺtok, soľ, zvyšné mlieko a vypracujte cesto, najskôr v mise a potom na doske. Cesto dajte späť do misy, zakryte utierkou a nechajte vykysnúť (stačí mu polhodinka).

Rúru predhrejte na 180 °C. Cesto rozvaľkajte na štvorec a doprostred si naznačte menší štvorec, posunutý o 90 stupňov tak, aby rohy menšieho štvorca ležali v strede strán štvorca z cesta. Náplň rozotrite do tvaru tohto vnútorného štvorca. Prázdne rohy cesta preložte do stredu, ako keď skladáte obálku. Spoje pritlačte. Cesto teraz preložte na polovicu, trochu rozvaľkajte, preložte znova na polovicu (kratšie strany k sebe), znova trochu rozvaľkajte a opäť preložte (teda ľavú stranu k pravej, hornú k spodnej a nakoniec opäť ľavú k pravej). Nezľaknite sa, keď cesto počas prekladania popraská.

Pripravený bryndzovník dajte na plech vyložený papierom na pečenie (môžete ho nechať, ako je, alebo dať do formy a rukami trochu vytvarovať) a nechajte ešte chvíľku kysnúť. Potom dajte piecť asi na 45 minút. V priebehu pečenia potierajte maslom alebo tukom, ktorý vytečie z náplne.