Jogurtové sušienky - Ekofarma Važec - BIO výrobky spod Kriváňa

Jogurtové sušienky

SUROVINY

75 g masla, pri izbovej teplote
150 g cukru
1 vajce
½ ČL vanilkového extraktu
150 g bieleho jogurtu
1 ČL prášku do pečiva
¼ ČL sódy bikarbóny
¼ ČL soli
250 g hladkej múky

Na polevu:

115 g masla, zmäknutého
1 ČL vanilky
15-30 ml smotany na šľahanie alebo mlieka
štipka soli
360 gv práškového cukru
posýpka na dekoráciu

POSTUP

Vo veľkej mise vyšľahajte maslo a cukor dohromady, kým zmes nebude ľahká a nadýchaná, asi 3 minúty. Pridajte vajce a vanilku a zamiešajte, kým zmes nebude veľmi hladká. Pridajte biely jogurt a zamiešajte. Pridajte prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, múku a zamiešajte, kým nevznikne hladké cesto. Cesto bude lepkavé. Cesto položte na kus plastovej fólie, dobre zabaľte a nechajte v chladničke aspoň 4 hodiny až 36 hodín. Keď budete pripravení cesto upiecť, vyberte ho z chladničky, rozbalte a rozdeľte na 2 kusy. Cesto rozvaľkajte na hrúbku cca 1 cm na dobre pomúčenej ploche a vykrajujte okrúhle tvary. Vykrájané sušienky umiestnite na plech vyložený papierom na pečenie alebo pečiacou podložkou a pečte pri 180 stupňoch Celzia po dobu 10-11 minút. Vrch sušienok bude svetlý, ale spodok by mal byť ľahko hnedý. Opakujte so zvyšným cestom. Na prípravu polevy pridajte do veľkej misy maslo, vanilku, 1 lyžicu smotany alebo mlieka a štipku soli a vyšľahajte asi minútu. Pridajte práškový cukor a vyšľahajte do hladka. Ak je poleva príliš hustá, pridajte ďalšiu lyžicu smotany alebo mlieka a znova vyšľahajte. Keď budú sušienky úplne vychladnuté, pridajte bohatú vrstvu polevy a posýpku.

Dobrú chuť!

 

Zdieľať článok: