Z droždia, cukru a troška vody urobíme kvások, ktorý necháme 10 minúť odpočívať. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme soľ, rascu, ocot, zákvas, vodu a kvások. Dôkladne aspoň 5 minút prepracujeme cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť. Po vykysnutí znovu premiesime a vytvoríme bochník. Necháme 20 minút podkysnúť.
Rúru predhrejeme na 220 °C. Na horúci plech dajte papier na pečenie, ktorý posypte múkou. Potom chlieb potrite vodou a dajte piecť. Po 10 minútach zmiernite teplotu na 200 °C , o ďalších 10 minút na 160 °C. Počas pečenia ešte dvakrát potrite vodou a takisto po vybratí z rúry. Chlieb pečte podľa veľkosti bochníka 45 – 50 minút.
Dobrú chuť!