Najprv si pripravíme kvások. Do nádoby dáme polovicu mlieka (vlažné, nie horúce), rozmrvíme, prípadne vsypeme droždie a lyžicu cukru. Necháme odpočívať a kvasiť cca 10 minút. Polohrubú múku preosejeme do misy, pridáme soľ a jeden prášok do pečiva a premiešame. Pridáme kvások, pomaly prilievame zmes, ktorú sme si pripravili zo zvyšného mlieka, v ktorom máme zamiešaný olej a žĺtka. Všetko spolu premiešame. Vypracujeme cesto, na záver vmiešame sneh, ktorý sme si vyšľahali z bielkov s pridaním štipky soli. Ten pomaly postupne zamiesujeme do cesta a cesto miesime na pomúčenej doske cca 7 minút, kým nemá tu správnu konzistenciu. Nesmie byť lepivé ale ani príliš tuhé. Necháme 1 hodinu vykysnúť.
Príprava plnky
Zemiaky uvaríme v dobre osolenej vode (netreba sa báť, voda by mala byť slaná ako morská, zemiaky to znesú). Uvarené zemiaky prelisujeme. Pridáme do nich na menšie kúsky nadrobenú bryndzu, nadrobno nakrájanú cibuľku či pažítku a 2,5 dl smotany na varenie. Podľa chuti dosolíme (pokiaľ ste dostatočne osolili vodu na zemiaky, plnka bude dosť slaná aj bez ďalšieho prisoľovania) a poriadne premiešame. V žiadnom prípade nepoužívajte tyčový alebo akýkoľvek mixér. Narušili by ste ním molekuly škrobu a vznikla by vám hmota, ktorá konzistenciou aj chuťou pripomína lepidlo na kachličky.
Pečenie:
2/3 nakysnutého cesta dáme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme z neho plát, ktorý rozprestrieme na maslom potretý plech. Na cesto dáme zemiakovú plnku a lyžicou ju rovnomerne rozotrieme. Mala by nám vzniknúť cca 2 cm hrubá vrstva plnky, v závislosti od veľkosti plechu. To celé prikryjeme ďalším plátom vyvaľkaného cesta (rovnako veľkým, ale pochopiteľne tenším, pretože je zo zvyšnej tretiny cesta), natiahneme ho až po okraje plechu. Popicháme ho vidličkou, aby sa cesto nezdvihlo a povrch potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme asi 15-20 minút pri 200°C. Keď má povrch zlatohnedú farbu, máme hotovo.
Na záver vychladnutý gruľovník pokrájame naaranžujeme na tanier alebo misu. Povrch môžme potrieť rozpusteným maslom, cibuľkou upečenou do hneda alebo slaninkou. Výborný je však aj čistý, bez všetkého.