Hovädzie na hríboch s krémovou omáčkou - Ekofarma Važec - BIO výrobky spod Kriváňa

Hovädzie na hríboch s krémovou omáčkou

SUROVINY:

6 plátkov hovädzej sviečkovej
4 PL olivového oleja
hrsť čerstvého rozmarínu
3 strúčiky cesnaku
soľ a čierne korenie
2 lyžice masla
2 menšie cibule
čerstvé alebo sušené lesné hríby
2 lyžičky dijonskej horčice
½ hrnčeka suchého bieleho vína
1 hrnček smotany na šľahanie
2 PL strúhaného parmezánu

POSTUP:

Rúru si predhrejeme na 205 stupňov Celzia. Plátky mäsa osolíme a okoreníme z oboch strán a vmasírujeme do nich čerstvo pretlačený cesnak. Na väčšej panvici, ktorá je vhodná do rúry, rozohrejeme olej a plátky mäsa opečieme 2 minúty z každej strany. Pečieme sprudka, aby sa mäso mohlo zatiahnuť. Potom ho s panvicou vložíme do rúry a pečieme asi 8-12 minút. Záleží, na aký spôsob máme steak radi. Médium pečieme cca 8 minút. Po vybratí z rúry panvicu s mäsom prikryjeme alobalom a necháme odpočívať. V menšom hrnci rozpustíme maslo a na ňom opečieme a chvíľu podusíme čerstvé hríby a odložíme ich nabok. Do výpeku pridáme cibuľu, zväzok rozmarínu a osolíme. Ak pridávame sušené hríby, pridáme ich vopred namočené v troche teplej vody až po tom, čo sa cibuľa opečie dozlatista. Do hrnca pridáme víno a počkáme, kým sa nezredukuje asi o 1/3. Potom pomaly prilejeme smotanu na šľahanie spolu s dijonskou horčicou. Omáčku potom privedie k varu a na miernom ohni varíme asi 5 minút. Potom omáčku zložíme zo sporáka, prepasírujeme ju cez jemné sito a vmiešame do nej nastrúhaný parmezán, udusené hríby a podľa chuti ju osolíme a okoreníme.

Dobrú chuť!

Zdieľať článok: