Hovädzie na taliansky spôsob - Ekofarma Važec - BIO výrobky spod Kriváňa

Hovädzie na taliansky spôsob

SUROVINY:

1,5 kg hovädzie na dusenie (močing, krk)
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
4 PL masla
100 g pancetty (príp. anglická slanina)
2 mrkvy, nakrájané na hrubšie kolieska
¼ stredne veľkého zeleru, nakrájaný na väčšie kúsky
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku, na drobno nakrájané
250 ml suchého bieleho vína
400 g lúpaných paradajok v plechovke
400 ml hovädzieho vývaru
lístky z jednej väčšej vetvičky čerstvého rozmarínu
pažítka na ozdobenie

POSTUP:

Rúru vyhrejeme na 160 stupňov. Mäso umyjeme a nakrájame na kocky (5 x 5 cm), osolíme a okoreníme. Potom dôkladne orestujeme na panvici s rozohriatym maslom. Je lepšie si rozdeliť mäso do dvoch dávok. Orestované mäaso odložíme bokom (do pekáča).
Na tej istej panvici orestujeme slaninu, cibuľu, mrkvu, zeler, cesnak (cca 3 minúty), podlejeme vínom, dôkladne miešame a redukujeme. Pridáme paradajky, premiešame, podlejeme vývarom a privedieme k varu. Prelejeme do pekáča z mäsom, prikryjeme a dáme dusiť do rúry. Dusíme, kým mäso nie je mäkké (cca 2 hodiny).
Mäso vyberieme zo zmesi, prikryjeme alobalom a dáme bokom. Omáčku prepasírujeme cez sitko do hrnca, v ktorom omáčku – ak je potreba – redukujeme. Pridáme mäso, premiešame a podávame so zemiakovým pyré. Dozdobíme pažítkou.

Dobrú chuť!

Zdieľať článok: