Jahňacie plece nadivoko - Ekofarma Važec - BIO výrobky spod Kriváňa

Jahňacie plece nadivoko

jahňacie plece nadivoko_Ekofarma Važec_bio mäso

SUROVINY:

700 g jahňacie plece rozdelené na štvrtiny
morská soľ, čerstvo zomletý čierny peper
2 PL slnečnicového oleja
2 cibule nakrájané na drobno
5 guličiek čierneho a nového korenia
2 bobkové listy
4 vetvičky čerstvého tymiánu
6 strúčkov cesnaku porezaných na plátky
600 ml hovädzieho vývaru
1 PL hladkej  múky

Na huby:
2-3 PL prepusteného masla (pozri TIP)
250 g očistených a pokrájaných húb (zmes podľa vlastného výberu)
tekvicové semienka
čerstvý mletý peper
soľ

Na cestoviny:
pappardelle
30 g masla
40 ml hovädzieho vývaru
1 PL nasekanej petržlenovej vňate

POSTUP:

Jahňacie mäso osoľte a opeprite. V hrnci rozohrejte olej a opečte na ňom mäso zo všetkých strán, aby sa zatiahlo. Potom ho vyberte, do hrnca vsypte cibuľu spolu s celým peprom, novým korením, bobkovým listom a tymiánom. Za občasného miešania opekajte asi 5 minút kým cibuľa nezozlátne. Potom pridajte cesnak a miešajte ešte minútu. Zalejte 100 ml vývaru, pridajte opečené mäso a asi 1,5 hodiny pozvoľna duste pod pokrievkou domäkka. Počas dusenia podlievajte vývarom len tak aby sa mäso nepripieklo ale dusilo. Potom mäso zas vyberte a šťavu zredukujte až na tuk. Poprášte múkou a minútu miešajte. Prilejte zvyšný vývar, rozšľahajte metličkou a nechajte asi minútu povariť.

Rozohrejte prepustené maslo a asi 4 minúty na ňom opekajte huby. Potom ich pridajte do omáčky, vráťťte do nej mäso, osoľte a opeprite.

Pappardelle uvarte vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale. Medzitým v panvici rozpusťte maslo, prilejte vývar a minútu prevarte. Potom pridajte uvarené scedené cestoviny, petržlenovú vňať a zľahka premiešajte, prípadne dosoľte. Cestoviny rozdeľte na taniere a doplňte duseným mäsom a hubovou omáčkou.

TIP:
Na prepustené maslo, zohrejte v malom hrnci na miernom plameni kocku masla. Dierkovanou naberačkou potom vyberajte penu, ktorá sa tvorí na povrchu. Keď sa maslo rozpustí a trochu vychladne, opatrne ho zlejte aby na dne ostali mliečne usadeniny – tie totiž spôsobujú rýchle prepaľovanie masla. Maslo potom nechajte vychladnúť a držte ho v chladničke. Vydrží tak aj niekoľko mesiacov. Aj rezne vyprážané na prepustenom masle sú nebíčko v papuľke 🙂

Dobrú chuť!

Zdieľať článok: