Konfitovaná hovädzia kližka na červenom víne so zemiakovým pyré - Ekofarma Važec - BIO výrobky spod Kriváňa

Konfitovaná hovädzia kližka na červenom víne so zemiakovým pyré

BIO hovädzie mäso

SUROVINY:

1 kg hovädzia kližka/močing/nožina
koreňová zelenina (cca pol porcie z mäsa – mrkva, 2/3 petržlen a 1/3 zeler)
1 kg cibule
400 g hovädzí vývar alebo 1 l vody
1 ks malý paradajkový pretlak
1/2 l červené suché víno
5 vetvičiek tymiánu a 3 vetvičky rozmarínu
4 strúčiky cesnaku
4 ks bobkový list, 7 guličiek nové korenie, 7 guličiek čierne korenie (peper)
soľ podľa chuti, peper podľa chuti
3 PL bravčovej masti
1 PL maslo

POSTUP:

Najprv si pripravíme zeleninu. Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na približne rovnako veľké kocky. Potom nakrájame nadrobno cibuľu. Zeleninu si zatiaľ odložíme nabok a pripravíme si mäso, ktoré nakrájame na plátky hrubé cca 1,5-2 cm. 

Rozpálime si hrniec (hrniec my mal byť dostatočne veľký, aby sa mäso vošlo na dno a pekne sa opieklo) a dáme do neho bravčovú masť. Opäť necháme rozpáliť. Medzitým si osolíme a okoreníme mäso. Keď sú hrniec a masť dostatočne rozpálené, vložíme mäso. Sprudka opečieme a potom otočíme a opekáme z druhej strany. Keď je mäso opečené, vyberieme ho a do výpeku dáme zeleninu. Podľa potreby pridáme masť a regulujeme plameň. Zeleninu opekáme dotmava. Asi tak v polovici opekania pridáme cibuľku a opekáme všetko dokopy. Snažíme sa pravidelne odstraňovať pripáleninu z dna, aby nám všetko nezhorklo. Keď vidíme, že sa začína dno pripaľovať, nalejeme do hrnca trochu vody, ktorá sa hneď odparí a pomôže nám dostať pripáleninu z dna. Počas opekania pridáme soľ a čierne korenie. 

Kým sa zelenina opeká, pretlačíme si cesnak, pokrájame bylinky, otvoríme si fľašu vína a prichystáme pretlak. Keď je zelenina opečená do tmava, pridáme pretlak a opäť necháme restovať. V tejto fáze si môžeme zapnúť rúru na 140 stupňov a vrátime sa späť k hrncu, kde pridáme cesnak, bylinky, bobkové listy, čierne korenie, nové korenie a necháme prevoňať. Teraz vložíme späť mäso a zalejeme vínom. Je lepšie pridávať ho postupne po 1-2 dcl, aby sa lepšie odparilo. Víno necháme odpariť a opäť restujeme. Potom prilejeme vývar (vodu). Použijeme také množstvo, aby sme mali ponorené mäso a zeleninu.

Privedieme k varu, prikryjeme pokrievkou a vložíme do vyhriatej rúry. Mäso necháme v rúre asi 4 hodiny. Potom hrniec vyberieme, vyberieme mäso a precedíme šťavu – môžete aj prepasírovať cez sitko. Mäso vložíme späť do hrnca so šťavou a postavíme na sporák. Odparujeme šťavu a pokiaľ nám z nej vytŕča mäso, tak ho šťavou prelievame. Šťavu odparujeme, až kým začne hustnúť a má silnú chuť. V prípade potreby osolíme a okoreníme. Hotové jedlo vypneme a ešte vmiešame lyžicu studeného masla, ktoré zahustí omáčku.

Podávame so zemiakovou kašou. Dobrú chuť!

Zdieľať článok: