Kulajda - Ekofarma Važec - BIO výrobky spod Kriváňa

Kulajda

kulajda

SUROVINY:

2 PL masla
2 PL hladkej múky
3 väčšie poctivé zemiaky typu B
2 šálky nakrájaných čerstvých lesných húb (alebo 3 veľké hrste sušených)
200 ml smotany min. 30%
1 – 1 ½ litra vývaru
2-3 PL kryštálového cukru (podľa chuti)
ocot (podľa chuti)
bobkový list, nové korenie celé
soľ, čierne korenie, kôpor
vajce

POSTUP:

Sušené huby namočíme do teplej vody aspoň na pol hodinu. Huby potom vyžmýkame a orestujeme v hrnci na rozpálenom tuku. Jemne osolíme, pridáme korenie, bobkový list, rascu, na kocky pokrájané zemiaky a zalejeme vývarom. Povaríme aspoň 15 minút. Do smotany pridáme múku a v miske poriadne rozmiešame. Takúto zátrepku pomaly prilievame do polievky za stáleho miešania. Polievku prevaríme a pridáme nasekaný čerstvý kôpor. Polievku vypneme.

Trošku tekutiny odoberieme do hrnčeka a necháme chvíľku vychladnúť. Primiešame ocot a ak máme radi sladkokyslé, tak aj cukor. Až potom vlejeme ochutený obsah hrnčeka do polievky, aby sa nezrazila. Kulajdu podávame s vareným, alebo so strateným vajcom.

Dobrú chuť!

Zdieľať článok: