Pomaly pečené hovädzie rebrá - Ekofarma Važec - BIO výrobky spod Kriváňa

Pomaly pečené hovädzie rebrá

SUROVINY:

4 BIO hovädzie rebierka s mäsom
4 strúčiky cesnaku
2-3 pl olivového oleja
1 šalotka
mleté čierne korenie podľa chutí

NA OMÁČKU:

2 pl olivového oleja
1 šalotka
1 stredne veľká mrkva
7 malých hnedých šampiňónov
1 pl masla
2 pl domáceho kečupu
200-250 ml červeného vína
1 čl sušenej koreňovej zeleniny
soľ
1-2 pl medu
1 kl mletej štipľavej papriky
1 čl masla

POSTUP:

Rebierka si umyjeme, papierovými kuchynskými utierkami utrieme do sucha, oddelíme od seba jednotlivé porcie a dáme do uzatvárateľnej nádoby. Pridáme olivový olej, na plátky nakrájaný cesnak a šalotku, pokoreníme, poriadne premiešame, aby sa chuť dostala úplne všade, zatvoríme a necháme cez noc v chladničke. Mäsko je jemnejšie a chutnejšie, keď pôsobí marináda cez noc.

Na druhý deň ráno si dáme na panvicu kvapku olivového oleja, šalotku a cesnak z marinády si odložíme bokom a sprudka opečieme rebierka, aby sa mäso poriadne zatiahlo a trošku zhnedlo na povrchu. Opečené rebierka vložíme do pekáča, alebo sklenenej misy vhodnej na pečenie v rúre, posolíme a zakryjeme.

Do výpeku pridáme olivový olej, na drobno nasekanú šalotku a cibuľu z marinády, na kolieska nakrájanú mrkvu  a na plátky nakrájané šampiňóny a restujeme. Pridáme maslo a cesnak z marinády, posolíme, pokoreníme podľa chuti, pridáme domáci kečup a necháme minútku prepojiť chute. Dávame pozor, aby nám nezhorel cesnak, restujeme na strednej teplote. Prilejeme víno a necháme odpariť alkohol. Povaríme cca 3-4 minútky, pridáme vriacu vodu  a prisypeme sušenú koreňovú zeleninu alebo hovädzí bujón. Ak treba, dosolíme.

Omáčku vylejeme na rebierka, zakryjeme a necháme zakryté piecť pri teplote 150-160 stupňov približne 2,5-3 hodiny. Kým nie je mäso krásne jemné a mäkké. Rebierka vyberieme na tanier, omáčku scedíme a rebierka vrátime do pekáča, zakryjeme a necháme vo vypnutej otvorenej rúre v teple, aby nám nevychladli. Omáčku redukujeme na strednom plameni, kým nám pekne nezhustne. Pridáme med, chilli, maslo, prípadne dosolíme a necháme prevrieť.

Rebierka podávame preliate omáčkou s opekanými zemiakmi, alebo šalátom, alebo varenými zemiakmi orestovanými na masle s petržlenovou vňaťou alebo so zemiakovou kašou.

Dobrú chuť!

Zdieľať článok: