SUROVINY:
1-1,2 kg nízkej roštenky
5 g soli (1 zarovnaná ČL)
1 PL oleja
3 PL plnotučnej horčice
teplomer do rúry
kuchynský povrázok
POSTUP:
Z povrchu roštenky odrežte všetky blany, ktoré na nej ešte ostali. Potom mäso rukami vyformujte do pekného rovnomerného valčeka. Odstrihnite asi trištvrte metra z kuchynského povrázku a mäso s ním postupne omotajte, aby ste spevnili jeho tvar. Na obidvoch koncoch povrázok poctivo zauzlite. Nakoniec mäso rovnomerne po obvode osoľte, prípadne okoreňte čerstvo zomletým čiernym korením a potrite olejem. Nebojte sa mäso poriadne okoreniť a osoliť, pretože všetka soľ a korenie ostane len na povrchu. Jeho intenzita sa na tanieri vyrovná s neochuteným jemným vnútrom.
Na silnom plameni rozohrejte panvicu. Nemusí byť extra veľká, stačí, aby sa do nej, aj keď na tesno, vošlo mäso. Akonáhle je panvica dosť horúca, vložte do nej mäso. Postupne ho zo všetkých strán – okrem koncov – dokola opekajte. Otočte ho vždy, keď sa v mieste kontaktu s panvicou vytvorí na mäse tmavo zlatý opečený povrch.
Opečené mäso vráťte naspäť na dosku a potrite ho zo všetkých strán horčicou. Odrezky veľmi rýchlo opečte v panvici a akonáhle zozlátnu, podlejte ich 2 lyžicami horúcej vody. Krátko pomiešajte a všetko vyškrabte na dno pekáča. Na to položte opečené horčicové mäso a zavrite do rúry vyhriatej na 100 stupňov. Teraz môžete na mäso na tri hodiny zabudnúť.
Po troch hodinách vypnite rúru, neotvárajte ju, mäso v nej nechajte 20-30 minút. Pomalé znižovanie teploty a dodatočný odpočinok v teple mu urobí dobre, zostane šťavnatejšie a vám sa bude oveľa lepšie krájať. Potom roastbeef vytiahnite, vyberte z pekáča na dosku, rozstrihnite a odmotajte povrázok a pripravte si čo najostrejší veľký nôž. Krájajte na čo najtenšie plátky kolmo na vlákno, teda kolmo k dĺžke. Pokiaľ máte elektrický krájač, využite ho. Plátky by mali byť hrubé len okolo 2-3 mm. Nezľaknite sa občasného vytekania krvavo zafarbenej šťavy. Vzhľadom k odpočinku mäsa v rúre by jej nemalo byť až tak veľa a hlavne k roastbeefu patrí. Podstatné je, aby mäso nikde nebolo vyložene surové. Pokiaľ je, buď ste piekli príliš veľký kus mäsa, alebo sa niekde stala teplotná chyba a teplota v rúre nebola taká, ako ste si mysleli.
Teplé plátky roastbeefu podávajte napríklad s holandskou omáčkou a opekanými zemiakmi. Zvyšný nakrájaný roastbeef uložte do chladničky zakrytý potravinárskou fóliou. Za studena sa vám bude krájať ešte o niečo lepšie ako teplý.
Dobrú chuť!