Tradičné Osso Buco - Ekofarma Važec - BIO výrobky spod Kriváňa

Tradičné Osso Buco

Ekofarma Važec-Osso Buco

SUROVINY

4 ks teľacie alebo hovädzie osso bucco
hladká múka na obaľovanie
2 PL olivového oleja
1 PL masla
110 g slaninky nakrájanej na kocky
1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
3 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané
1 mrkva nakrájaná na kocky
1 „tyčinka“ stonkového zeleru,  nakrájaná na kocky
2 strúčiky cesnaku
120 ml suchého bieleho vína, napr. Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Chardonnay
473 ml kvalitného kuracieho vývaru
25 g paradajkového pretlaku
1 bobkový list
2 g sušeného tymianu
soľ, mleté čierne korenie

POSTUP

Mäso osušte papierovou utierkou a zľahka posypte múkou, pričom prebytočnú zmes vytraste. V strednom hrnci rozohrejeme olej a maslo, opražíme mäso z oboch strán a preložíme na tanier. Odložíme bokom. Do výpeku pridáme nakrájanú slaninku a opekáme kým nezhnedne.

Ekofarma-vazec-Osso-Buco-príprava-1

Potom pridáme nakrájanú cibuľu a opekáme do sklovita. Pridáme mrkvu, zeler, cesnak a opekáme ďalšie 3-4 minúty, kým nezmäknú. Pridáme víno a varíme, kým sa nezredukuje na polovicu. Potom dolejeme vývar, pridáme bylinky, koreniny a paradajkový pretlak.

Ekofarma-vazec-Osso-Buco-príprava-2

Mäso vrátime do hrnca, privedieme do varu, znížime teplotu na veľmi nízku teplotu, prikryjeme a dusíme 1 1/2 až 2 hodiny alebo kým mäso nezmäkne. Nakoniec dosolíme a dokoreníme podľa chuti. Pred podávaním odstránime bobkový list.

Ekofarma-vazec-Osso-Buco-príprava-3

Podávame s krémovou polentou, zemiakovou kašou alebo so šafránovým rizotom.

Dobrú chuť!

 

Zdieľať článok: