Dobrú chuť!
SUROVINY
4 ks teľacie alebo hovädzie osso bucco
hladká múka na obaľovanie
2 PL olivového oleja
1 PL masla
110 g slaninky nakrájanej na kocky
1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
3 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané
1 mrkva nakrájaná na kocky
1 „tyčinka“ stonkového zeleru, nakrájaná na kocky
2 strúčiky cesnaku
120 ml suchého bieleho vína, napr. Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Chardonnay
473 ml kvalitného kuracieho vývaru
25 g paradajkového pretlaku
1 bobkový list
2 g sušeného tymianu
soľ, mleté čierne korenie
POSTUP
Mäso osušte papierovou utierkou a zľahka posypte múkou, pričom prebytočnú zmes vytraste. V strednom hrnci rozohrejeme olej a maslo, opražíme mäso z oboch strán a preložíme na tanier. Odložíme bokom. Do výpeku pridáme nakrájanú slaninku a opekáme kým nezhnedne.
Potom pridáme nakrájanú cibuľu a opekáme do sklovita. Pridáme mrkvu, zeler, cesnak a opekáme ďalšie 3-4 minúty, kým nezmäknú. Pridáme víno a varíme, kým sa nezredukuje na polovicu. Potom dolejeme vývar, pridáme bylinky, koreniny a paradajkový pretlak.
Mäso vrátime do hrnca, privedieme do varu, znížime teplotu na veľmi nízku teplotu, prikryjeme a dusíme 1 1/2 až 2 hodiny alebo kým mäso nezmäkne. Nakoniec dosolíme a dokoreníme podľa chuti. Pred podávaním odstránime bobkový list.
Podávame s krémovou polentou, zemiakovou kašou alebo so šafránovým rizotom.
Dobrú chuť!