SUROVINY:
1 kg poctivých BIO zemiakov
1 vajce
polohrubá a hrubá múka podľa potreby
soľ, voda
tuk na vymastenie plechu
Posýpka:
140 g maku
60 g práškového cukru
100 g masla (alebo masti)
Posýpka 2:
BIO bryndza z Ekofarmy Važec
maslo
POSTUP:
Zemiaky v šupke umyjeme, mak na posýpku pomelieme a zmiešame s cukrom. Celé neošúpané zemiaky dáme variť do osolenej vody. Po uvarení ich vyberieme, necháme vychladnúť, ošúpeme a pretlačíme. Do zemiakov pridáme vajce a toľko múky aby sme mohli vypracovať cesto. Z cesta robíme dlhé šúľky, ktoré pokrájame na kúsky. Kúsky cesta poukladáme na vymastený plech a upečieme v stredne vyhriatej rúre do zlatista. Upečené necháme vychladnúť.
Pred podávaním vložíme do vriacej vody, keď vyplávajú na vrch, scedíme ich, polejeme upraženým maslom a posypeme makom zmiešaným s cukrom. Bobáľky sú výborné aj na slano, posypané bryndzou a poliate upraženým maslom.
Dobrú chuť!