SUROVINY
200 g lístkové cesto
150 – 200 g bryndze
2 žĺtky
½ šálky kyslej smotany
⅓ šálka nastrúhaného kravského syra
Na polevu
½ šálky sušených datlí Medjool, nasekaných
3 PL nasekaných vlašských orechov
3 PL medu
nastrúhaná kôra z jedného citróna
citrónová šťava
nasekaná pažítka
POSTUP
Rúru vyhrejte na 200 °C ak pečiete v horkovzdušnej rúre ( 220-230°C v obyčajnej ). Okrúhlu formu vysteľte papierom na pečenie a papier vymastite.
Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske, a preneste do pripravenej formy. Vonkajší okraj preložte a stlačte nadol. Takto zabezpečíte, že náplň nebude vytekať. Nemusí to byť dokonalé – rustikálny štýl je oveľa príjemnejší. Pomocou hrotov vidličky asi desaťkrát napichnite stred cesta.
Vonkajší okraj koláča potrite troškou mlieka a môžete posypať pár štipkami vločkovitej soli. Čerstvú bryndzu rozkúskujte a rovnomerne rozotrite po strede. Vidličkou zľahka spolu zmiešajte žĺtky s kyslou smotanou a touto zmesou zalejete bryndzu. Môžete to urobiť aj tak, že bryndzu vymiešate so žĺtkami, kyslou smotanou a potom celú zmes vylejete na cesto. Na vrch rozsypte strúhaný kravský syr. Formu uložte do rúry tesne pod strednú priečku, aby sa základ koláča poriadne prepiekol. Pečte 15 – 18 minút, kým koláč nie je zlatistý.
Počas toho ako sa koláč pečie, premiešajte spolu datle, vlašské orechy, med, citrónovú kôru a pažítku a pre dokonalé dotiahnutie chute pridajte trošinku citrónovej šťavy. Stačí keď len raz trochu stlačíte citrón. Akonáhle je koláč upečený, rozložte na neho datľovú zmes a podávajte.