Prečo ochutnať jahňacie mäso? - Ekofarma Važec - BIO výrobky spod Kriváňa

Prečo ochutnať jahňacie mäso?

Ak by ste si za bežných okolností vyrazili do reštaurácie, jahňací pokrm by ste v jedálničku zrejme hľadali márne. Tí šťastnejší ho mohli okúsiť na dovolenke v Grécku alebo pri cestách po Balkáne, návrat do slovenských kuchýň je ale veľmi zriedkavý. V minulosti pritom jahňacina patrila k obľúbeným sviatočným pokrmom. Prečo stojí za vyskúšanie aj dnes?

Jahňacie mäso majú vo veľkej obľube nielen Briti, ale aj Taliani, Francúzi alebo Španieli. A niet divu: jahňacie je natlačené vitamínom D alebo B12. Okrem toho v ňom nájdeme zinok, horčík alebo železo. A ešte jedna dobrá správa pre priaznivcov zdravého životného štýlu: jahňacie obsahuje len malé percento tukov, preto si na ňom bez zbytočných výčitiek svedomia pochutnajú aj náruživí športovci.

Jahňacie mäso je ideálne s pažítkou alebo medvedím cesnakom. Nič nepokazíte ani divokým korením, radšej na množstve ale šetrite. Pokiaľ vám náhodou ujde ruka, nevynikne jemná chuť mäsa a zbytočne sa pripravíte o jedinečný chuťový pôžitok.

Jedným z dôvodov, prečo sa mnohí ľudia jahňaciemu mäsu vyhýbajú, je obava z nepríjemného zápachu. To ale platilo niekedy, kedy sa do predaja dostávalo mäso zo starších kusov zvierat. Dnes si môžete vybrať aj „mladšie kúsky“, u ktorých sa s arómou takmer nestretnete. Stačí vyberať mäso zo zvierat, ktoré sú staré pol roka, nanajvýš rok. Ak chcete mať istotu, že pri podávaní na stôl bude mäso naozaj bez chybičky, nechajte mäso na suchom mieste s teplotou okolo bodu mrazu: mäso stratí svoj charakteristický pach a navyše pekne skrehne.

Ďalším spôsobom, ako si s pižmom poradiť, je naložiť mäso do kyslého mlieka alebo do vody s octom. Naozajstní labužníci ho nakladajú až na tri dni do klasickej marinády, aby bolo krásne voňavé a chrumkavé.

Kde čerstvé mäso zoženiete?
V obyčajnom supermarkete na tieto delikatesy väčšinou nenarazíte. Ak si chcete dopriať kvalitný kus jahňacieho mäsa, vyberte si radšej prevereného chovateľa. No radšej príliš neotáľajte: najmä pred Veľkou nocou sa môže mäso rýchlo vypredať, a ak by ste snáď chceli vyraziť na farmu „naslepo“, možno by ste odchádzali naprázdno.

 

Zdieľať článok: