Očistené zemiaky narežte na kocky a dajte variť do osolenej vody. Keď sú už skoro mäkké, pridajte polohrubú múku a prikryté nechajte prebublať, aby sa múka zaparila. Potom ich sceďte. Nie úplne, trochu vody by ste mali nechať. Zemiaky potom poriadne popučte, ak je to potrebné a masa je príliš riedka pridajte ešte múku. Tu je veľmi ťažké povedať presnú dávku múky, veľmi záleží na tom, aké sú zemiaky, ktoré ste použili. Potrebujete získať masu, z ktorej sa budú dobre formovať guličky o veľkosti orecha, nie príliš lepivú, nie príliš suchú. Rukami tvarujte guličky, ukladajte ich do jednej väčšej misy. Hotové džatky podľa svojej chuti ešte osoľte, omastite rozpusteným maslom a trochou slaniny. Tu sa už fantázii medze nekladú, slaninu môžete vynechať a nahradiť ju opraženou cibuľkou, prípadne džatky posypte pažitkou, jarnou cibuľkou alebo dozdobte dobrou kyslou smotanou.