Umyté stehno a kosti vložíme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby bolo všetko ponorené. Osolíme a privedieme do varu. Z hladiny pozbierame penu a až potom pridáme očistenú mrkvu, cibuľu, petržlen, korenie a bobkový list. Zmiernime plameň a varíme približne 1,5 – 2 hodiny. Mäso vyberieme a hotový vývar scedíme. Medzitým si pripravíme omáčku. Na bravčovej masti speníme múku a pražíme doružova. Zalejeme vývarom a mliekom, za stáleho miešania privedieme do varu. Kôpor oddelíme od stoniek, vložíme ich do omáčky a dosolíme. Varíme na slabom plameni približne 20 minút. Potom vyberieme stonky, pridáme cukor (nemusí byť) a smotanu, prevaríme a poprípade precedíme cez sitko, aby sme sa zbavili hrudiek. Pridáme na jemno nesekaný kôpor a omáčku zjemníme maslom. Dôkladne premiešame a dochutíme octom. Hotové mäso nakrájame na plátky, prelejeme kôprovou omáčkou a servírujeme s kysnutou, žemľovou alebo zemiakovou knedľou.
TIP: Súčasne máte hotovú aj hovädziu polievku 🙂