Prečo vyskúšať Osso Buco? - Ekofarma Važec - BIO výrobky spod Kriváňa

Prečo vyskúšať Osso Buco?

ekofarma-vazec-Osso-Buco-recept

ČO JE OSSO BUCO?
Je to hovädzoie alebo teľacie mäso nakrájané priečne cez špikovú kosť. Používa sa aj názov, ktorý sa píše spolu – ossobuco. Názov pochádza z taliančiny a znamená „kosť s dierou“ (osso „kosť“, buco „diera“) a v tej diere je kopec špiku, ktorý jedlu dodáva dokonalú chuť. Tento kus mäsa je väčšinou tvrdší a lacnejší no na základe klasického talianskeho receptu sa premení na lahodne jemné a chutné jedlo. Dusením sa špik v kosti uvarí, pričom sa mäso prelieva šťavou a omáčka má potom neuveriteľnú chuť.

Ekofarma Važec-Osso-Buco-1

Rovnako ako hovädzie mäso bourguignon pre Francúzsko, írsky guláš pre Írsko a maďarský guláš pre Maďarsko, osso buco predstavuje to najlepšie z talianskej tradičnej kuchyne.

Predpokladá sa, že osso buco má pôvod v 19. storočí v regióne Lombardia v Taliansku, konkrétne v Miláne. V celom Taliansku sa podáva ako klasické jedlo s regionálnymi rozdielmi v príprave. Niekto ho podáva s gremolatou, niekde ho môžete vyskúšať s pradajkami v omáčke.

S ČÍM PODÁVAŤ OSSO BUCO?
Osso buco sa tradične podáva s krémovou polentou alebo šafránovým rizotom známym ako Risotto alla Milanese. Medzi ďalšie možnosti patrí zemiaková kaša, ryža alebo maslové cestoviny. Okrem toho je ideálnou prílohou dusená zelenina alebo grilovaná zelenina. A samozrejme nejaký rustikálny, chrumkavý chlieb na vyčistenie taniera od omáčky, je vždy vítaný.

Ekofarma Važec-Osso-Buco-2

MÔŽEM PRIPRAVIŤ OSSO BUCO VOPRED?
Určite áno! Je to perfektné jedlo pre pípravu vopred, pretože podobne ako pri guláši, je jeho chuť na druhý deň ešte lepšia. Stačí ho ohriať pri strednej teplote. Taktiež si môžete jednotlivé porcie zamraziť.

Zdieľať článok: