Novinky - Ekofarma Važec - BIO výrobky spod Kriváňa

Novinky

Cigánska hovädzia pečienka

SUROVINY 750 g hovädzie mäso (zadné) 100 g slanina 50 g masť 2 ks cibuľa nové korenie, čierny peper (celý) 4 ks paradajky (alebo 2 PL pretlaku) 1/2 ČL pálivá paprika 1 l hovädzí vývar 140 g sušených húb (v sezóne čerstvé) 2 strúčiky cesnak 2 ks rôznofarebné paprika 2 ks biela paprika 150 g […]

Čítať ďalej

27. mar

Syrovo-špenátový koláč

SUROVINY 1 balenie mrazeného lístkového cesta, 490 g 2 balenia mrazeného špenátu, každé 280 g 2 mladé cibule 2 PL nasekaného kôpru 70 g soleného kravského syra 2 strúčiky cesnaku 1 citrón 1 ČL soli ¼ ČL čerstvo mletého čierneho korenia hladká múka (na rozvaľkanie) 1 veľké vajce POSTUP Lístkové cesto nechajte chvíľu ohriať pri […]

Čítať ďalej

03. jan

Jogurtové sušienky

SUROVINY 75 g masla, pri izbovej teplote 150 g cukru 1 vajce ½ ČL vanilkového extraktu 150 g bieleho jogurtu 1 ČL prášku do pečiva ¼ ČL sódy bikarbóny ¼ ČL soli 250 g hladkej múky Na polevu: 115 g masla, zmäknutého 1 ČL vanilky 15-30 ml smotany na šľahanie alebo mlieka štipka soli 360 […]

Čítať ďalej

18. dec

Prečo vyskúšať Osso Buco?

ČO JE OSSO BUCO? Je to hovädzoie alebo teľacie mäso nakrájané priečne cez špikovú kosť. Používa sa aj názov, ktorý sa píše spolu – ossobuco. Názov pochádza z taliančiny a znamená „kosť s dierou“ (osso „kosť“, buco „diera“) a v tej diere je kopec špiku, ktorý jedlu dodáva dokonalú chuť. Tento kus mäsa je väčšinou […]

Čítať ďalej

01. aug

Tradičné Osso Buco

SUROVINY 4 ks teľacie alebo hovädzie osso bucco hladká múka na obaľovanie 2 PL olivového oleja 1 PL masla 110 g slaninky nakrájanej na kocky 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno 3 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané 1 mrkva nakrájaná na kocky 1 „tyčinka“ stonkového zeleru,  nakrájaná na kocky 2 strúčiky cesnaku 120 ml suchého bieleho […]

Čítať ďalej

01. aug

Sendvič so špenátom a ovčím syrom

SUROVINY 1/2 ČL olivového oleja 1 strúčik cesnaku, popučiť 120 g mrazeného nasekaného špenátu štipka soli a korenia 4 krajce chleba 2 PL masla 240 g strúhanej mozzarelly 30 g. kravský/ovčí slaný syr 1 štipka mletej červenej papriky POSTUP Na panvicu pridajte olivový olej a cesnak. Na miernom ohni restujte asi jednu minútu, potom pridajte […]

Čítať ďalej

22. jún

Pomaly varený marinovaný flank steaks brusnicovo-malinovou salsou

SUROVINY 5 PL čerstvej limetkovej šťavy, asi 3 limetky 1/4 šálky chilli omáčky 3 kvapky feferónovej omáčky Tabasco 35 g taco korenia 2 libry flank steak 1 steak, upravený 3/4 šálky cibuľky nakrájanej na 2-palcové kúsky 1/2 šálky vetvičiek koriandra 1 polievková lyžica papriky Jalapeno nasekanej a zbavenej semienok 1 lyžička mletého kmínu 12 uncí […]

Čítať ďalej

18. máj

Sirloin steak s bourbon omáčkou

SUROVINY 4 sirloin steaky soľ a čerstvé mleté ​​korenie podľa chuti 2 PL dijonskej horčice 2 PL masla 80 ml bourbon 60 ml sójovej omáčky 1 ČL worcestrovej omáčky 80 g hnedého cukru sušená bazalka a rozmarín 160 ml smotany POSTUP Steaky ochutením soľou a korením, odložíme na 20 minút. Potom potrieme dijonskou horčicou. Zohrejeme […]

Čítať ďalej

21. apr

Pečené jahňacie stehno so slaninkou, šalviou a rozmarínom

SUROVINY jahňacie stehno 1 hrsť čerstvej šalvie 1 strúčik cesnaku 1 hrsť čerstvého rozmarínu 1 citrón olivový olej 85 g údenej slaniny POSTUP Predhrejte rúru na 220ºC. Prepichnite kožu pod uhlom ostrým špicatým nožom 6 alebo 8-krát náhodne okolo nohy, potom otvorte zárezy tak, že do nich strčíte prsty, aby ste urobili trochu miesta. Vyberte […]

Čítať ďalej

29. mar

Dusené hovädzie mäso

SUROVINY 1 kg hovädzieho mäsa (stehno alebo hruď) 2 PL olivový olej 4 PL masla 288 g húb 4 mrkvy – olúpané a nakrájané na veľké kúsky 2 póry – iba biele a svetlozelené časti, nakrájané 1 veľká cibuľa, ošúpaná a nasekaná na drobno 4 šalotky – ošúpané a nakrájané na polovice 2 strúčiky cesnaku […]

Čítať ďalej

09. mar

Bryndzovník

SUROVINY 200 ml mlieka 1 PL kryštálový cukor 42 g droždie 400 g polohrubá múka 1 žĺtok 1 PL soľ hladká múka na podsypanie 300 g bryndza 200 g maslo POSTUP Na náplň zmiešajte maslo s bryndzou a dajte vychladiť, náplň tak bude v ceste lepšie držať. Do vlažného mlieka nasypte cukor a rozdrobte droždie […]

Čítať ďalej

23. feb

Zapečená zemiaková kaša

SUROVINY zvyšná zemiaková kaša 2 PL masla izbovej teploty 2 PL olivový olej 1 veľká cibuľa, nakrájaná 2 stredné mrkvy, olúpané a nakrájané na malé kúsky 500 g mleté hovädzie mäso 3 PL drvených paradajok 1/4 ČL mletá škorica soľ a peper 120 ml pivo (ležiak alebo čierne pivo) 12 ml hovädzí bujón petržlenová vňať […]

Čítať ďalej

17. jan

Linecké koláčiky s jogurtom

SUROVINY 100 ml biely jogurt 500 g hladká múka 250 g maslo alebo stužený tuk 2 bal. vanilkový cukor 1/2 hrnčeka práškový cukor na zlepenie marmeláda na posypanie práškový cukor POSTUP Do misy preosejeme hladkú múku, pridáme vanilkový cukor, práškový cukor, nakrájané maslo izbovej teploty a biely jogurt. Vypracujeme guľôčku, ktorú zabalíme do potravinárskej fólie […]

Čítať ďalej

21. dec

Spišské džatky

SUROVINY 1 kg zemiaky 6 lyžíc polohrubej múky slaninu alebo maslo, kyslú smotanu, pažitku, či jarnú cibuľku na dozdobenie POSTUP Očistené zemiaky narežte na kocky a dajte variť do osolenej vody. Keď sú už skoro mäkké, pridajte polohrubú múku a prikryté nechajte prebublať, aby sa múka zaparila. Potom ich sceďte. Nie úplne, trochu vody by […]

Čítať ďalej

05. dec

Spôsob prípravy a pomôcky potrebné ku príprave steakov

Pečenie, praženie, grilovanie, príprava sous-vide alebo pečenie v rúre? Ktorý spôsob prípravy je pre steak najvhodnejší? My vám pomôžeme a uvádzame najbežnejšie spôsoby prípravy steakov. GRILOVANIE Na grilovanie sa hodia steaky, ktoré sú olemované tukom, ako napríklad z roštenky, pretože zostanú chutné a šťavnaté. Mäso vopred potrieme olivovým olejom, ochutíme soľou a čiernym korením a […]

Čítať ďalej

25. nov

Pučené pečené zemiaky

SUROVINY zemiaky olivový olej/maslo soľ bryndza kyslá smotana POSTUP Zemiaky najprv uvarte v šupke do polomäkka. Uvarené a vychladené zemiaky položte na plech, rozpučte ich na placku pomocou pohára. Osoľte, pokvapkajte olivovým olejom, prípadne na ne položte plátky masla a dajte zapiecť do vyhriatej rúry (200 st.) Zemiaky vypnite keď budú do zlatista opečené. Podávame […]

Čítať ďalej

20. nov

Spoznajte svoj steak

Mäso pozostáva zo svalov. A svaly sú určené na pohyb, niektoré viac ako iné. To platí aj pre svaly hovädzieho dobytka. Zjednodušene povedané, sú dva druhy mäsa: jemné a tvrdé. Mäkké, jemné mäso pochádza zo svalov, ktoré sú málo používané a namáhané, napríklad z chrbta a tvrdé mäso zo svalov, ktoré hovädzí dobytok veľa používa, […]

Čítať ďalej

11. nov

Zemiakové knedlíky plnené špenátom, bryndzou a šampiňónmi

SUROVINY 1 ks cibuľa 4 strúčiky cesnaku 250 g malé šampiňóny 4 hrste baby špenátu 750 g varené zemiaky v šupke, varný typ B 2 ks menšie vajcia 350 g hrubá múka 150 g anglická slanina 400 g bryndza olej 150 g kyslá smotana soľ, čierne mleté korenie POSTUP Pripravte si náplň. Cibuľu nakrájajte nadrobno, […]

Čítať ďalej

28. okt

Poznajte svoju kravu

Z AKÉHO DOBYTKA POCHÁDZA NÁŠ STEAK?  Hlavný faktor, ktorý ovplyvňuje chuť steaku, je plemeno. Niektoré plemená majú jednoducho viac vnútrosvalového tuku ako iné. Niektoré plemená sa chovajú výhradne na mäso, iné sú určené len na produkciu mlieka (alebo na oboje). Dôležitou súčasťou chuti je tuk. Podľa odborníkov na výživu sa tuk podieľa viac ako tretinou […]

Čítať ďalej

26. okt

Cuketové rolky s bryndzou v paradajkovej omáčke

SUROVINY 600 g paradajky zrelé 3 strúčik cesnak 4 ks cuketa 400 g bryndza 10 vetvička oregáno 8 vetvička petržlenová vňať 2 ks vajcia 2 ks mozzarella cca 150 g soľ. mleté čierne korenie POSTUP Paradajky pokrájajte na menšie kúsky, v sitku z nich vyžmýkajte väčšinu vody a rozotrite ich na dno zapekacej misky. Osoľte […]

Čítať ďalej

17. okt

Grilovaný steak s bylinkovou ryžou

SUROVINY 2 x 125 g hovädzieho flank steaku 1 červená paprika 150 g ryže basmati ½ zväzku čerstvej petržlenovej vňate (15 g) 3 jarné cibuľky olivový olej 25 g lúpaných pistácií extra panenský olivový olej 1 citrón 2 PL bieleho jogurtu 30 g kravský/ovčí slaný syr POSTUP Papriku položte nad plameň na varnej doske alebo […]

Čítať ďalej

31. aug