Novinky

2flank steak-ekofarma vazec

31. aug

Grilovaný steak s bylinkovou ryžou

SUROVINY 2 x 125 g hovädzieho flank steaku 1 červená paprika 150 g ryže basmati ½ zväzku čerstvej petržlenovej vňate (15 g) 3 jarné cibuľky olivový olej 25 g lúpaných pistácií extra panenský olivový olej 1 citrón 2 PL bieleho jogurtu 30 g kravský/ovčí slaný syr POSTUP Papriku položte nad plameň na varnej doske alebo […]

Čítať
thajský hovädzí šalát-ekofarma važec

22. aug

Thajský hovädzí šalát

SUROVINY 400 g hovädzieho flank steaku 2 šalátové uhorky 2 červené papriky 2 žlté papriky 3 mrkvy, nakrájané na rezančeky 2 červené cibule, na tenké kolieska 1 menší pór, na tenké kolieska 1 zväzok koriandra, lístky aj stonky nasekané nahrubo 50 g arašidov, nasekaných nahrubo NA DRESING 2 chilli papričky, nakrájané najemno 5 cm kúsok […]

Čítať
2dusené hovädzie plece

16. aug

Hovädzie plece na cesnaku

SUROVINY 600 g hovädzie plece 80 g obyčajná údená biela slanina porezaná na kocky 6 strúčikov cesnaku, pretlačených 1 cibuľa posekaná na drobno 2 PL bravčová masť (dá sa nahradiť slnečnicovým olejom) 1 PL hladká múka soľ, čerstvo zomletý peper dusený špenát zemiakové knedlíky POSTUP Rúru predhrejte na 200 stupňov. Mäso osoľte, okoreňte a potrite cesnakom. V […]

Čítať
ako priúraviť steak-Ekofarma Važec

10. aug

5 tipov ako pripraviť na výborný steak

Pri steakoch, obzvlášť tých hrubších, používajte mäsový teplomer. Vyhnete sa tak zruinovaniu relatívne drahého mäsa. Nedopečený steak vráťte na gril, alebo do rúry, prípadne ho už nakrájaný sprudka opečte na panvici. Pri kúpe hovädzieho mäsa sledujte okrem spôsobu chovu zvierat, pôvodu mäsa a časti zvieraťa aj dĺžku jeho zrenia. Čím dlhšie zreje, tým výraznejšia chuť […]

Čítať

22. júl

Mrazený jogurt s ovocím

SUROVINY 375 g neochuteného hustého jogurtu 250 ml smotany na šľahanie 40% 265 g tekutého medu 350 g ovocia štipka morskej soli potravinová fólia rastlinný olej POSTUP Ovocie si umyjeme a odkrájame, čo je potrebné. Nakrájame na menšie kúsky. Vyššiu formu si ľahko potrieme olejom, aby lepšie priľnula potravinová fólia. V menšej panvici si pozvoľna […]

Čítať

07. júl

Rib-eye steak podľa Jamieho Olivera

SUROVINY 600 g rib-eye steak (ideálne 5 cm hrubý) 4 vetvičky čerstvého rozmarínu 4 strúčiky cesnaku 350 g húb 600 g plechovka kvalitnej bielej fazule 1 PL červeného vínneho octu POSTUP Veľkú nepriľnavú panvicu ohrejte na stredne vysokú teplotu. Potrite celý steak štipkou morskej soli a čierneho korenia, potom opekajte zo všetkých strán dokopy dokopy […]

Čítať

22. máj

Tacos s pomaly pečeným hovädzím mäsom a kravským syrom

SUROVINY 1,5 kg hovädzieho krku 4 ČL nasekaného cesnaku 4 ČL mletého kmínu 2 ČL mletej papriky 2 ČL lyžičky sušeného oregana 1 ČL soli 1 ČL čierneho korenia ½ ČL mletých klinčekov ½ ČL mletého nového korenia 2 PL paradajkového pretlaku 2 sušené bobkové listy 80 ml čerstvej limetkovej šťavy 80 ml jablčného octu […]

Čítať

28. apr

Cviklovo bryndzová nátierka

SUROVINY 2 ks červená cvikla (malá) slnečnicový olej 1 hod tekvicové semienka 1 veľký strúčik cesnaku 1 zväzok reďkoviek 1 ks citrón 200 g bryndze 2 PL nakrájaná pažítka 1/2 ČL mletá rasca soľ a korenie POSTUP Buľvy repy dobre umyte a každú vložte na veľký kus alobalu. Pokvapkajte ich olejom, osoľte a okoreňte, potom […]

Čítať

12. apr

Pomaly pečené jahňacie mäso

SUROVINY 2,25 kg jahňacie mäso 1,5 PL olivového oleja 1 celá hlava cesnaku, neošúpaná, rozrezaná na polovicu 1 cibuľa nakrájaná na štvrtiny 2 vetvičky rozmarínu 750 ml hovädzieho vývaru 500 ml vody Soľ a korenie Omáčka: 50 g múky 250 ml vody Soľ a korenie podľa chuti POSTUP Predhrejte rúru na 170 °C (štandardná) alebo […]

Čítať

31. mar

Prečo ochutnať jahňacie mäso?

Ak by ste si za bežných okolností vyrazili do reštaurácie, jahňací pokrm by ste v jedálničku zrejme hľadali márne. Tí šťastnejší ho mohli okúsiť na dovolenke v Grécku alebo pri cestách po Balkáne, návrat do slovenských kuchýň je ale veľmi zriedkavý. V minulosti pritom jahňacina patrila k obľúbeným sviatočným pokrmom. Prečo stojí za vyskúšanie aj […]

Čítať
sicílska mäsová roláda

16. mar

Sicílska mäsová roláda

SUROVINY 2 PL olivový olej 2 strúčiky cesnaku 1 ks červená cibuľa, nakrájaná nadrobno 1 ks červená paprika, nakrájaná nadrobno 900 g mleté hovädzie mäso 100 g strúhanka 3 vajcia 2 PL paradajkový pretlak 50 g strúhaný parmezán 1 hrsť čerstvá petržlenová vňať 1 ČL soľ 1/2 ČL papriky 1 ČL mleté čierne korenie 1 ČL oregano 8 plátkov údená šunka 2 hrste lístky […]

Čítať
citrónovo-jogurtový-koláč

22. feb

Citrónovo-jogurtový raňajkový koláč

SUROVINY 210 g hladkej múky 2 ČL prášku do pečiva ¼ ČL soli 200 g cukru nastrúhaná citrónová kôra z 1 citróna  180 ml bieleho jogurtu 3 vajcia ¼ ČL vanilkového extraktu 120 ml rastlinného oleja POSTUP Predhrejte rúru na 175C. Zľahka naolejujte a vysypte múkou štandardnú formu na chlieb. Zmiešajte múku, soľ a prášok do pečiva v […]

Čítať

16. feb

4 omyly, ktoré spochybňujú našu bryndzu

Našou národnou špecialitou je typický ovčí syr bryndza, to vieme všetci. A tiež to, že v poslednej dobe sa jej zdravotné benefity spochybňujú. „Bryndzu u nás konzumovali už naši predkovia dlhé stáročia a v minulosti bryndza tvorila hlavnú súčasť nášho jedálnička,“ vysvetľuje odborník Ing. Karol Herian, CSc., ktorý spolupracuje aj s Ekofarmou Važec. Tá sa vyznačuje výrobou a spracovaním mliečnych výrobkov, najmä […]

Čítať
ekofarma vazec_mleté hovädzie mäso so zemiakmi

30. jan

Mleté hovädzie so zemiakmi

SUROVINY 500 g mletého hovädzieho mäsa 500 g zemiakov 4 plátky slaninky nakrájanej na tenké prúžky 60 ml worchster omáčky 480 ml mlieko 112 g strúhaný čedar 1 ČL horčice 1 ČL údenej papriky alebo sladkej papriky 1 ČL cesnakového prášku 1 ČL soli 1 ČL mletého čierneho korenia POSTUP Predhrejte rúru na 200 ºC. […]

Čítať
syrové quesadilly z mletého hovädzieho mäsa

23. nov

Syrové quesadilly z mletého hovädzieho mäsa

SUROVINY 500 g mletého hovädzieho mäsa 1 PL rastlinného alebo olivového oleja 120 g nakrájanej cibule soľ, čerstvo mleté ​​korenie podľa chuti 3 PL paradajkovej pasty 120 g nahrubo nasekaného špenátu alebo baby kelu ½ ČL mletého cesnaku 1 ČL prášku 2 PL mletého čerstvého koriandra (voliteľné) 4 ČL masla rozdelené 8 tortíl 130 g […]

Čítať
ekofarma vazec-hovädzie plece na šalotke

06. sep

Dusené hovädzie plece na šalotke

SUROVINY 500 g hovädzie pliecko 80 g slanina soľ, korenie 100 g bravčová masť 100 g šalotka 20 g múka pšeničná hladká 200 ml vývar hovädzí 400 g špenát (listový, mrazený, môžme nahradiť sekaným) 1 PL maslo 1 ks cibuľa 2 strúčiky cesnak 50 ml smotana na šľahanie zemiaky POSTUP Mäso prešpikujeme slaninou – nožom […]

Čítať
ekofarma vazec-varene hovädzie

23. aug

Varené hovädzie rebro s hrachovou kašou

SUROVINY 1 kg hovädzie rebrá 2 ks mrkva 2 ks petržlen 0.25 ks zeler soľ 2 ks bobkový list 5 guličiek čierne korenie 5 guličiek nové korenie Na hrachovú kašu 300 g hrach suchý, lúpaný 1 ks cibuľa na plátky 2 PL maslo 30 g múka pšeničná hladká soľ, čerstvo zomleté korenie 1 strúčik  cesnak […]

Čítať

17. jún

Jogurtové nanuky s ovocím

SUROVINY 2 šálky zmiešaného bobuľového ovocia (čerstvé alebo mrazené) 2 PL medu (môže pridať viac alebo menej na základe preferencií) 2 šálky bieleho jogurtu POSTUP Pomocou mixéra alebo kuchynského robota rozmixujte ovocie do konzistencie podobnej smoothie. Túto zmes nalejte do veľkej misy a vmiešajte do nej med. Jemne vmiešajte jogurt, ochutnajte a prípadne dochuťte medom. […]

Čítať
ekofarma-vazec-recept-hovädzí krk so zemiakovou kašou

26. apr

Hovädzí krk so zemiakovou kašou

SUROVINY 1,5 kg hovädzie krku 2 PL oleja 2 cibule 1 zväzok mrkvy 3 strúčiky cesnaku vetvičky tymiánu a rozmarínu bobkový list soľ, korenie asi 200 ml červeného vína 500 ml hovädzieho vývaru malý rajský pretlaky trocha múky trocha trstinový cukor 2 lyžice dijonskej horčice 2 lyžice worcesterskej omáčky POSTUP V hrnci, ktorý môže ísť […]

Čítať
ekofarma-vazec-recept-znojemské hovädzie pliecko

23. apr

Znojemské hovädzie pliecko

SUROVINY 600 g hovädzie pliecko 10 g soľ 100 g uhorka sterilizovaná 30 g slanina údená 100 g cibuľa 50 ml olej 50 g hladká múka 30 g plnotučná horčica POSTUP Hovädzie pliecko narežeme na plátky, ktoré osolíme a jemne potrieme horčicou. Na troche oleja ich prudko opečieme. Odložíme ich na chvíľu bokom a na […]

Čítať
ekofarma-vazec-recept-mexické mäsové guľky

17. apr

Mexické mäsové guľky

SUROVINY 700 g mletého hovädzieho mäsa 200 g strúhaného syra čedar 50 g strúhanky 2 PL čerstvo nasekanej petržlenovej vňate, plus viac na ozdobu 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené 1 jalapeño paprička, najemno nasekaná 1 veľké vajce 1 ČL mletý kmín soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie 1 PL extra panenského olivového oleja 1/2 veľkej cibule, nasekanej […]

Čítať